Η πανδημία και η ανισοκατανομή του πλούτου

Farbsynthese / Pixabay
Η πανδημία είναι και αυτή μια μορφή παγκοσμίου πολέμου, με την διαφορά ότι, οι ιοί ή τα βακτήρια την προκαλούν στους ανθρώπους για να εξασφαλίσουν την διατροφή τους, ενώ οι άνθρωποι διεξάγουν αυτούς τους πολέμους, κατά των συνανθρώπων τους, για να ικανοποιήσουν την απληστία και την φιλοδοξία τους.

Και στις δυο περιπτώσεις, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι πολύ μεγάλες, της τάξεως των εκατομμυρίων και είναι γνωστές από την ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά δεν θα τις αναφέρουμε εδώ, εν μέσω αυτής της πανδημίας που μας μαστίζει.

Εκτός όμως από αυτό το πολύ δυσάρεστο πλήγμα, που προκαλεί στους ανθρώπους η πανδημία, δημιουργεί πάντα και μία φοβερή οικονομική κρίση σε όλες αυτές τις χώρες, στις οποίες εμφανίζεται. Και το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, επιβάλλεται στους πολίτες περιορισμός στις μετακινήσεις τους, που εμείς οι νεοέλληνες συνηθίσαμε να τον αποκαλούμε «λοκ ντάουν». Κατά συνέπεια, περιορίζονται και οι επαγγελματικές δραστηριότητες των πολιτών σε τέτοιο βαθμό, που θα είναι αναπόφευκτη μια επακόλουθη οικονομική κρίση.

Αν τώρα ανατρέξει κανείς στο παγκοσμίως γνωστό οικονομικό περιοδικό Forbes, θα πληροφορηθεί ότι, το 2008, δηλαδή πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αριθμούσαν τους 793 και η συνολική τους περιουσία ανερχόταν στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το 2014, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έφτασε στους 1.645 και η περιουσία τους εκτινάχθηκε στα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι, μέσα σε μία πενταετία παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτοί οι άπληστοι "Κροίσοι" διπλασιάστηκαν και η περιουσία τους αυξήθηκε δυόμισι φορές, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, εκατομμύρια άλλοι συνάνθρωποί τους έχασαν τις περιουσίες τους και όσοι απ' αυτούς δεν αυτοκτόνησαν, έμειναν στους δρόμους, χωρίς εργασία και χωρίς στέγη.

Αν προχωρήσουμε τώρα και στις νεότερες πληροφορίες, που μας παρέχει το Forbes, θα μάθουμε ότι, μετά από μία ακόμη πενταετία, δηλαδή στο τέλος του 2019, το πλήθος τους έφθασε στους 2200 και η περιουσία τους στα 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και το πιο καταπληκτικό άλμα της, είναι εκείνο που έκανε μέχρι το τέλος του 2020, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο, και έφθασε “αισίως” στα 11,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, εν μέσω της πανδημίας Covid- 19.

Συνεπώς, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μας διευκρινίσει αυτό το περιοδικό, αν ανάμεσα στους σύγχρονους αυτούς “Κροίσους”, περιλαμβάνει και τους νεότερους, εκείνους που έσπευσαν τάχιστα να παρασκευάσουν, επειγόντως, αυτά τα περίφημα εμβόλια, για να μας σώσουν απ’ αυτόν τον τρομερό κορωνοϊό, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι, στην ύπαρξή μας οφείλουν αυτή την αλματώδη σταδιοδρομία τους.

Και εμείς, όσοι από μας επιβιώσουν, θα πρέπει να τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Αυτός είναι ο κόσμος σήμερα, που εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει! Θαυμάστε τον! 

Αιμίλιος Κομίνης Διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail