Ισραηλινές ανησυχίες: Το Ιράν απέχει μόλις 3-4 μήνες από την κατοχή πυρηνικού όπλου

Τρία πρόσωπα κλειδιά της ασφαλείας του Ισραήλ πηγαίνουν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να τροποποιήσουν, αν όχι να σταματήσουν, τον αγώνα της κυβέρνησης Μπάιντεν για ένα πυρηνικό σύμφωνο με το Ιράν. Ο διευθυντής της Mossad Yossi Cohen, ο αρχηγός του IDF, Aviv Kochavi και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Mair Ben-Shabbat δεν θα φτάσουν ως αντιπροσωπεία, αλλά θα χωριστούν και θα έχουν επαφές με τους ομολόγους τους στην κορυφή των αμερικανικών οργανώσεων στρατιωτικών, πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας . 

DEBKAfile - Παρουσίαση Freepen.gr

Σε αντίθεση με το 2015, το Ισραήλ δε θα πάει face to face απέναντι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως έκανε το 2015 με την πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα να συνάψει την αρχική πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων. Αντ 'αυτού, η κυβέρνηση του Ισραήλ ελπίζει να τροποποιήσει το τελικό προϊόν, εισάγοντας ρήτρες που θα ανταποκρίνονται στις πιο πιεστικές ανησυχίες για την ασφάλειά του και τις απειλές που ενδέχεται να παραμείνουν ανοιχτές από τη συμφωνία. Οι τρεις αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τη διοίκηση των ΗΠΑ να προσαρμόσει αυτές τις ζωτικές προσαρμογές και να μειώσουν τους φόβους της για απόρριψη από την Τεχεράνη.

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, ενώ δεν μοιράζεται την τρέχουσα κατάσταση του έμμεσου διαλόγου της με την Τεχεράνη, προσπαθεί επίσης να ηρεμήσει τις ανησυχίες του Ισραήλ. Τη Δευτέρα 19 Απριλίου, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα υποστηρίξει το Ισραήλ καθώς εργάζεται για την αντιμετώπιση των απειλών που θέτει η επιθετική συμπεριφορά του Ιράν». Απάντησε στην ανησυχία του Ισραήλ σχετικά με πιθανή πρόωρη ανακούφιση από τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν και τις συνεχιζόμενες συνομιλίες της Βιέννης για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Για το Ιράν, αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο συζήτησης. Η απελευθέρωση δεσμευμένων κεφαλαίων, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ομπάμα, θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να ενισχύσει την υποστήριξή της σε αντιδραστικούς αντιπροσώπους του Ισραήλ, όπως η Λιβανέζικη Χιζμπολάχ, οι ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές και οι χούθι αντάρτες της Υεμένης. 

Η ανησυχία του Ισραήλ ενισχύθηκε όταν ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί σχολίασε την Τρίτη 20 Απριλίου: «Οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο 60-70%. Εάν οι Αμερικανοί ενεργήσουν με ειλικρίνεια, θα καταλήξουμε σύντομα σε αποτέλεσμα». Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ned Price σχολίασε μετριάζοντας τη δήλωση Ρουχανί: «Δεν υπήρξαν σημαντικές πρόοδοι και υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά».

Οι στρατιωτικές πηγές της DEBKAfile σημειώνουν ότι για το Ισραήλ, όλο αυτή η διαπραγμάτευση είναι πολύ σημαντική. Ο Ρουχανί πρέπει να ακούγεται αισιόδοξος για να προσφέρει μια ακτίνα ελπίδας σε έναν πληθυσμό που βυθίζεται σε ένα σπιράλ καταστροφικών κρίσεων. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θέλει να μεταδώσει την εντύπωση ότι υπάρχει πολύς δρόμος για τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις και οι ΗΠΑ δεν βιάζονται να κάνουν παραχωρήσεις στο Ιράν.

Ωστόσο, το κυριότερο επίκεντρο του Ισραήλ είναι η επιτακτική πρόοδος του Ιράν στον στόχο του. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών του, το Ιράν προχωρά για να κερδίσει χρόνο για ένα πυρηνικό όπλο και έφτασε σε ένα σημείο όχι περισσότερο από 3-4 μήνες μακριά από αυτόν τον στόχο. Η αρχική συμφωνία JCPOA χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα ως σημαντική ανακάλυψη επειδή, τότε, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπολόγισαν ότι το Ιράν απείχε μόλις ένα χρόνο μακριά από τον στόχο του. Όμως το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει την παρέμβαση έξι χρόνια και τώρα είναι πολύ πιο κοντά στον στόχο του. Χωρίς τρομοκρατία από τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ και τους επίσημους αμερικανικούς όρκους να μην αφήσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, η Τεχεράνη έχει μειώσει το χρονοδιάγραμμα της για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα κατά τα δύο τρίτα. Και σήμερα, κανείς δεν είναι σε θέση να υποσχεθεί ότι το Ιράν δεν θα εμφανιστεί ως πυρηνική οπλισμένη δύναμη μέσα σε λίγους μήνες. 

Η στρατιωτική εγκατάσταση Parchin (φαίνεται στη φωτογραφία) διαθέτει έναν μεγάλο μεταλλικό θάλαμο για τη δοκιμή πυρηνικών εκρηκτικών. Το Ιράν απαγόρευσε στον IAEA να επιθεωρήσει αυτήν την εγκατάσταση σε άλλη παραβίαση της πρόβλεψης της ολοκληρωμένης παρακολούθησης του πυρηνικού του προγράμματος. Η φωτογραφία περιλαμβανόταν στο πυρηνικό αρχείο που απέσπασε το Ισραήλ από μυστική τοποθεσία στην Τεχεράνη.

Την Τρίτη 20 Απριλίου, δύο πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν άρθρο στο Foreign Policy προτρέποντας την κυβέρνηση να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε για περισσότερο από μια δεκαετία ένα ισχυρό εγχώριο λόμπι πρώην ανώτερων υπαλλήλων ασφαλείας που εκστρατεύονται κατά της άμεσης ισραηλινής δράσης για την αποτροπή της απόκτησης ενός πυρηνικού όπλου από το Ιράν. Το άρθρο γράφτηκε από τον πρώην διευθυντή της Μοσάντ Tamir Pardo και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Matan Vilnai και υποστηρίχθηκε από τις υπογραφές 300 πρώην στρατιωτικών και αξιωματούχων ασφαλείας.

Ωστόσο, οι συγγραφείς επιβεβαιώνουν την τρέχουσα εκτίμηση πληροφοριών για 3-4 μήνες έως το χρόνο απόκτησης πυρηνικού όπλου και το άρθρο τους υποστηρίζει την ανάγκη για αποκατάσταση της αυστηρής παρακολούθησης του Ιράν. Οι συγγραφείς δεν έχουν καμία απάντηση για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, αφού το Ιράν καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή πώς θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, εκτός από το να προτρέψει για περισσότερες διαπραγματεύσεις.

Οι τρεις Ισραηλινοί απεσταλμένοι που θα φτάσουν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα θα έχουν αποστολή να αλλάξουν αυτήν την κυρίαρχη νοοτροπία και να αποτρέψουν ένα πυρηνικά οπλισμένο Ιράν προτού να είναι πολύ αργά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail