MBDA: Η πρώτη παραγγελία των φονικών CAMM-ER αφορά και το Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της MBDA, με ημερομηνία 3 Μαρτίου του 2021, υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση για την πώληση αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων μικρής-μέσης ακτίνας τύπου Albatros NG (New Generation). Η χώρα με την οποία υπογράφηκε η σύμβαση δεν κατονομάζεται. 

Από: defence-point.gr

Αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά αυτή την περίοδο, είναι το γεγονός ότι το σύστημα Albatros NG βασίζεται στον μεγαλύτερης ακτίνας πύραυλος CAMM-ER που προέρχεται από τον CAMM (Common Anti-air Modular Missile) και προορίζεται για τον εξοπλισμό μονάδων επιφανείας (Naval Based Air Defence). Με βάση τα αναγραφόμενα στη σύμβαση που υπογράφηκε, το Albatros NG θα ενταχθεί σε υπηρεσία εντός του έτους 2024.

Το σύστημα Albatros είναι σε υπηρεσία στο ιταλικό Ναυτικό και άλλους εξαγωγικούς χρήστες εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς μπορεί να εξοπλίσει από μεγάλα περιπολικά σκάφη και κορβέτες μέχρι και αντιτορπιλικά.

Σύμφωνα πάντα με την κατασκευάστρια εταιρεία μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί και από φρεγάτες ή αντιτορπιλικά με δυνατότητες ΑΑ περιοχής, δηλαδή με πυραύλους μεγαλύτερης ακτίνας και ενεργού ή ημιένεργού καθοδήγησης στο οπλοστάσιό τους. Παρέχοντας έτσι χαμηλότερου κόστους, αλλά ιδίου επιπέδου αποτελεσματικότητας προστασία από οποιαδήποτε εναέρια απειλή.

Το σύστημα Albatros NG προσφέρεται ως ιδανική λύση επαρκούς κάλυψης σύγχρονων επιχειρησιακών αναγκών και αποτελεσματικής αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού από αέρος, δεδομένου ότι μπορεί να ενσωματωθεί πολύ εύκολα στο σκάφος οποιουδήποτε πλοίου και να διασυνδεθεί με ήδη διαθέσιμα και νέας τεχνολογίας ολοκληρωμένα συστήματα πληροφοριών και διαχείρισης μάχης (Combat Management Systems – CMS).

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη και για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από τη στιγμή που μπορεί να συμπεριλάβει το σύστημα Albatros NG και τον CAMM-ER στον οπλισμό της νέας φρεγάτας που αναζητά, καλύπτοντας την αντιαεροπορική άμυνα μικρών – μέσων αποστάσεων (εναντίον επανδρωμένων και μη αεροσκαφών, κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας (LGBs και βόμβες καθοδήγησης INS), χαμηλά ιπτάμενους (sea skimming) αντιπλοϊκούς πυραύλους και όπλων οριζόντιας πλεύσης μικρού RCS με απόλυτη επάρκεια σε αριθμό πυραύλων.

Η ακτίνα του CAMM-ER δεν είναι φυσικά γνωστή. Ο κατασκευαστής υποστηρίζει επίσημα ότι ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα. Πληροφορίες επαυξάνουν το βεληνεκές ακόμα και μέχρι και 50%. Το όπλο βρίσκεται σε υπηρεσία στον ιταλικό Στρατό και την ιταλική Αεροπορία και στον βρετανικό Στρατό και το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail