Σε ελληνικά ναυπηγεία και με μεταφορά τεχνολογίας-τεχνογνωσίας της Lockheed Martin τρεις νέες φρεγάτες για το στόλο

Η ελληνική πλευρά μπορεί να διεκδικήσει συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας με αξιόλογο ποσοστό στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών FFG(X) κλάσης Constellation του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Από: newpost.gr

Την ώρα που η Τουρκία έδειχνε ότι επιμένει στο δόγμα των προκλήσεων η Ελλάδα, διά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη διατύπωνε τη βούλησή της την πρόθεση ενίσχυσης της μαχητικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2020 έγινε η εκκίνηση με τις διαδικασίες που έκτοτε έτρεξαν να είναι κυριολεκτικά fast track. Ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου και τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υπαρχόντων φρεγατών ΜΕΚΟ 200HN».

Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις η επιδίωξη του προγράμματος, προϋπολογισμού πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, του μεγαλύτερου που έχει υλοποιήσει ποτέ το ΠΝ, «θα συναποτελέσει δέσμη κινήσεων με αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς κινητοποιούν την εθνική μας βιομηχανία, αλλά και με κοινωνική σφραγίδα, αφού εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Η αμερικανική πρόταση

Για την ικανοποίηση των παραπάνω αναγκών η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη Lockheed Martin, προσφέρουν στην Ελλάδα μέσω διακρατικής συμφωνίας, το γνωστό Foreign Military Sales (FMS), την φρεγάτα πολλαπλών αποστολών MMSC-HN (Multi-Mission Surface Combatant-Hellenic Navy), μια ειδικά προσαρμοσμένη έκδοση των πλοίων μάχης LCS (Littoral Combat Ship) που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με το ναυτικό των ΗΠΑ.

Παράλληλα προσφέρεται και πρόταση εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ 200HN κλάσης ΥΔΡΑ με τη χρήση πολλών υποσυστημάτων που προέρχονται από την MMSC-HN, ώστε οι δυο κλάσεις πλοίων να αποκτήσουν υψηλό επίπεδο ομοιογένειας και διαλειτουργικότητας με άμεσο θετικό αποτέλεσμα στη διασυνδεσιμότητα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων και ομοιοτυπία στην εκπαίδευση, όπως και οικονομίες κλίμακας στη συντήρηση και την υποστήριξη, σε βάθος χρόνου και σε όλο το διάστημα της υπηρεσίας τους.

Boost σε ναυπηγεία και ελληνική οικονομία

Δεδομένης της ελληνικής απαίτησης για τη ναυπήγηση κάποιων εκ των νέων φρεγατών στην Ελλάδα, η Lockheed Martin σε συντονισμό με το αμερικανικό ναυτικό και την αμερικανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εγκρίσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας ώστε τρία από τα πλοία να κατασκευαστούν στην χώρα μας, σε ελληνικά ναυπηγεία, με την υποστήριξη της ευρύτερης ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην ενίσχυσή τους και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Η πρώτη φρεγάτα που θα κατασκευαστεί στο εξωτερικό θα επιτρέψει την ταχεία ένταξή της στις τάξεις του ΠΝ, κάτι που αποτελεί επίσης μέρος της ελληνικής απαίτησης, ενώ μαζί με την τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί στο μεσοδιάστημα, θα προετοιμαστεί το πλαίσιο ομαλής υλοποίησης του περαιτέρω ναυπηγικού προγράμματος στην Ελλάδα με πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία. Η εγχώρια κατασκευή θα ενισχύσει το όποιο ελληνικό ναυπηγείο θα επιλεχθεί να φέρει σε πέρας το έργο και ενσωματώνει προβλέψεις για την κατακόρυφη αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού σε κλάδους υψηλής εξειδίκευσης. Υπολογίζεται ότι οι παραπάνω συνέργειες θα αποδώσουν μια πολύ σύντομη περίοδο απόσβεσης της αρχικής δημόσιας επένδυσης, σε διάστημα που εκτιμάται σε λιγότερο από 25 χρόνια.

Από την άλλη αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το σύνολο των εργασιών που αφορά τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO 200HN θα γίνει αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Η συνολική προσπάθεια θα συνεχίσει την παράδοση που ήδη υφίσταται στη χώρα μας με παλαιότερες ναυπηγήσεις ή αναβαθμίσεις φρεγατών, υποβρυχίων, αρματαγωγών, πυραυλακάτων και περιπολικών σκαφών. Επιπλέον, και στις δυο περιπτώσεις τόσο των νέων όσο και των εκσυγχρονισμένων φρεγατών, θα δημιουργήσει πολύτιμες γνώσεις και υποδομές για την απόκτηση αυτάρκειας σε εξειδικευμένες και εκτεταμένες επισκευές τέτοιων μονάδων ή μελλοντικές αναβαθμίσεις τους, που αποτελεί μια από τις επιδιώξεις του ΠΝ με ζωτικής σημασίας διάσταση για την Εθνική Άμυνα για την αυτάρκεια και βιωσιμότητα του εγχώριου ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου.

Συνεργασία με παρόν και μέλλον

Μέσω του προγράμματος αυτού, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Lockheed Martin επιδιώκουν τη διεύρυνση της μακροχρόνιας συνεργασίας τους με την ελληνική πλευρά, τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και τη βιομηχανία της χώρας. Ειδικά η αμερικανική εταιρεία έχει αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις, εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια, ότι επιθυμεί μακροχρόνιες και ουσιαστικές συνεργασίες με την Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός μεγάλου μέρους του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στο προηγμένο επίπεδο Viper, έργο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας και σε αυτή την περίπτωση και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το πλαίσιο συνεργασίας, οι υποδομές και η εμπειρία που θα αποκτηθεί από αμφότερα τα προγράμματα του ΠΝ δημιουργούν όλες τις προοπτικές και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας σε μελλοντικά αμερικανικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης όπως επίσης και στην πιθανή επιδίωξη κοινών εξαγωγικών ευκαιριών. Δυνητικά, αυτό θα θέσει τις βάσεις για την υποστήριξη παρόμοιων πλοίων του Αμερικανικού Ναυτικού, για μονάδες του 6ου Στόλου που θα επιχειρούν στην Μεσόγειο.

Η απόκτηση των παραπάνω τεχνολογικών δυνατοτήτων θα επιτρέψει στη ελληνική πλευρά να διεκδικήσει συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας με αξιόλογο ποσοστό στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών FFG(X) κλάσης Constellation του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αρχική παραγγελία 10 πλοίων και προοπτική ναυπήγησης έως και 20 επιπλέον. Αυτό θα αποτελέσει και μία ακόμη δυναμική προοπτική για την ελληνική ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία με άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα ενισχύοντας την βιωσιμότητα τους, την ανταγωνιστικότητα στο διεθνή χώρο και την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail