Βαθιά πολιτική κρίση στην Τουρκία - Ηχηρή αντίδραση Γκιουλ για το επικείμενο κλείσιμο του HDP

Freepen.gr - Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ επέκρινε την Πέμπτη την πρόσφατη κίνηση του Ανώτατου Εισαγγελέα της Αγκυρας ζητώντας από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κλείσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και την απέλαση από το Κοινοβούλιο του Ömer Faruk Gergerlioğlu, βουλευτή του HDP, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

"Η απογύμνωση ενός βουλευτή από τα δικαιώματά του, που δεν έχει κάνει τίποτε σχετιζόμενο με τη βία, τκαι η κίνηση για να κλείσει ένα πολιτικό κόμμα θα είναι ένα μεγάλο βάρος για μια κυβέρνηση που προσπαθεί να υπογραμμίσει την ανάγκη για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία με την εισαγωγή μεταρρυθμιστικών πακέτων" δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος Gül στον Murat Sabuncu του T24.

Ο Murat, ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης της Τουρκίας, διετέλεσε 11ος Πρόεδρος της χώρας μεταξύ 2007 και 2014.

"Τα περάσαμε όλα αυτά στη δεκαετία του '90 και άνοιξε ο δρόμος για την απομόνωση της Τουρκίας καθώς και για το αντι-Τουρκικό συναίσθημα. Προσπαθήσαμε σκληρά αργότερα να σβήσουμε τη μνήμη εκείνων των ημερών. Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι τρομοκρατικές ομάδες επωφελούνται από το κλείσιμο των κομμάτων", ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Gül.

Ο ανώτατος εισαγγελέας στην Άγκυρα την Τετάρτη ζήτησε να διαλυθεί το HDP της αριστερής αντιπολίτευσης για τους φερόμενους δεσμούς του με παράνομους Κούρδους μαχητές.

Το κατηγορητήριο 609 σελίδων που τέθηκε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατηγορεί το HDP ότι αποτελεί απειλή για την "αδιαίρετη ακεραιότητα του κράτους" και επιδιώκει να απαγορεύσει σε περισσότερα από 600 μέλη του κόμματος να ασκούν πολιτική για πέντε χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απαγόρευση θα "υπονομεύσει περαιτέρω" τη δημοκρατία στην Τουρκία.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε λέγοντας ότι τα σχόλια από "ορισμένες χώρες" που δεν κατονόμασε "ήταν ασυμβίβαστα με την αρχή του κράτους δικαίου".

Η Τουρκία δέχεται πυρά από τις δυτικές κυβερνήσεις για την έλλειψη ανεξαρτησίας του Δικαστικού της συστήματος.

Οι επικριτές κατηγορούν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι γεμίζει τα δικαστήρια με υποστηρικτές και τα χρησιμοποιεί για να φιμώσει τους αντιπάλους από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 κι έπειτα

Ο Ερντογάν έχει απεικονίσει εδώ και καιρό το HDP ως το πολιτικό μέτωπο του παράνομου στην Τουρκία, Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Το κόμμα αρνείται τους δεσμούς με το ΡΚΚ και αναφέρει ότι εργάζεται για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στο Κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας και δέχεται επίθεση μόνο λόγω της ισχυρής αντίθεσής του στην 18ετή κυριαρχία του Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail