Η Τουρκία μαζεύει τους μισθοφόρους από τη Λιβύη για να γλυκάνει την Αίγυπτο;

Freepen.gr - Σύριοι μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Λιβύη έχουν ενημερωθεί να τα μαζέψουν και να προετοιμαστούν για να επιστρέψουν στη Συρία. Αυτές οι εντολές προήλθαν από την τουρκική κυβέρνηση, ανέφεραν αξιόπιστες πηγές στο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) την Παρασκευή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται υπό το φως της νέας πολιτικής στάσης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην αραβική περιοχή μέσω προσπαθειών τροποποίησης των διπλωματικών και πολιτικών σχέσεών της με την Αίγυπτο.

Η επιστροφή ομάδων μισθοφόρων είχε σταματήσει από τα μέσα Νοεμβρίου 2020. Στις 13 Φεβρουαρίου, πηγές του SOHR ανέφεραν ότι η επιστροφή των Σύριων μισθοφόρων με την υποστήριξη της Τουρκίας είχε ανασταλεί εντελώς. Μερικοί από αυτούς τους μισθοφόρους στη Λιβύη επιβεβαίωσαν ότι δεν τους ζητήθηκε να προετοιμαστούν για να επιστρέψουν.

Το SOHR σημείωσε ότι 6.750 μαχητές τουρκικών παρατάξεων διατηρήθηκαν στη Λιβύη και οι επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα από τον Νοέμβριο ήταν μόνο εναλλαγή μαχητών, καθώς ορισμένες ομάδες επέστρεψαν στη Συρία ενώ άλλες ομάδες στάλθηκαν στη Λιβύη.

Σε κάθε περίπτωση η επαλήθευση ή όχι της εξέλιξης αυτής απομένει να φανεί στην πράξη καθώς η παρουσία των Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη αποτελεί κόκκινο πανί για την Αίγυπτο και η απόσυρσή τους προαπαιτούμενο για προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία. Η Αγκυρα πριν λίγες ημέρες έδωσε εντολή σε τηλεοπτικούς σταθμούς της μουσουλμανικής αδελφότητας με έδρα στην Τουρκία να σταματήσουν κάθε αρνητική αναφορά στην Αίγυπτο. Τώρα έχουμε το δεύτερο βήμα; Και πού θα οδηγήσει αυτό;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail