Σύριος μισθοφόρος που πολέμησε στη Λιβύη διηγείται τι έζησε και πως τον εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία

Freepen.gr - Το Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) πραγματοποίησε συνέντευξη με ένα Σύριο μισθοφόρο που στάλθηκε για να συμμετάσχει στη σύγκρουση της Λιβύης. Οι μαχητές αυτοί αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να στηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).

Ο μισθοφόρος δήλωσε ότι οι μισθοί που του προσέφερε η Τουρκία, για να συμμετάσχει στη σύγκρουση της Λιβύης ήταν ελκυστικοί, ειδικά υπό το πρίσμα της καταστροφικής κατάστασης διαβίωσης στη Συρία.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει στρατολογήσει πολλούς νέους Σύριους άνδρες και τους έχει εκπαιδεύσει να γίνουν μισθοφόροι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά της στη Λιβύη, μαζί με την Κυβέρνηση Εθνικής συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η Τουρκία έχει δελεάσει Σύριους μαχητές με ελκυστικούς μισθούς, εκμεταλλευόμενοι τις σκληρές συνθήκες διαβίωσής τους.

Η πλειοψηφία αυτών των Σύριων, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί να γίνουν μισθοφόροι, προέρχονται από φατρίες υπέρ της Άγκυρας, με επικεφαλής τις παρατάξεις του Συριακού Εθνικού Στρατού (NSA, πρώην FSA). Περιλαμβάνουν επίσης πολίτες που προσλήφθηκαν από την Τουρκία.

Ο 35χρονος Σύριος, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή Sahl al-Ghab στη Δυτική ύπαιθρο της Χάμα, μίλησε στο SOHR για την ιστορία στρατολόγησης του από τον NSA και την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών.

Είπε: "Είμαι παντρεμένος και έχω μια πενταμελή οικογένεια. Εργαζόμουν στο παρελθόν σε αρτοποιείο, στη συνέχεια μετακόμισα για να ενταχθώ στον NSA για μισθό που δεν υπερβαίνει τις 150 τουρκικές λίρες (20 δολάρια ΗΠΑ), αλλά οι επιδεινούμενες συνθήκες εκεί με ώθησαν να πάω να πολεμήσω στη Λιβύη".

Δήλωσε ότι "ένας από τους αξιωματικούς του NSA με κάλεσε να συμμετάσχω σε άλλους μισθοφόρους που φεύγουν για τη Λιβύη για μηνιαίο μισθό 2.000 δολαρίων ΗΠΑ. Στη συνέχεια πήγα σε ένα από τα κεντρικά γραφεία και καταχωρήθηκα".

"Μεταφέρθηκα, μαζί με άλλους 100, στην περιοχή Αφρίν της τουρκικής πόλης Γκαζιαντέπ, όπου υποβληθήκαμε σε σύντομη στρατιωτική εκπαίδευση για περίπου δύο εβδομάδες".

"Στη συνέχεια ξεκινήσαμε από το Γκαζιαντέπ για την Κωνσταντινούπολη μέσω τουρκικού επιβατικού αεροπλάνου και μεταφερθήκαμε μέσω τουρκικού αεροπλάνου στη Λιβυκή πόλη Μισράτα, όπου μείναμε για περίπου μια εβδομάδα χωρίς να εγκαταλείψουμε τους στρατώνες μας δίχως να γνωρίζουμε τον λόγο, αλλά μετά από αυτό, μεταφερθήκαμε στα μέτωπα, παράλληλα με τις δυνάμεις της GNA".

"Είχα συμμετάσχει σε πολλές μάχες εναντίον των δυνάμεων του LNA για περίπου τέσσερις μήνες. Η πλειοψηφία των Σύριων μαχητών τοποθετήθηκαν στις πρώτες γραμμές επαφής και τα βασικά σημεία στις συγκρούσεις. Είχα δει πολλούς Σύριους νέους άνδρες που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια τέτοιων συγκρούσεων”.

Ο μισθοφόρος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των μισθοφόρων θυμάτων ήταν περίπου 1.000. Ισχυρίστηκε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Λιβύη, με την πλειοψηφία των μαχητών να είναι νεοσύλλεκτοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail