Οι μυστικές διαπραγματεύσεις που παραλίγο να σώσουν τον Καντάφι και τη Λιβύη από το χάος

Freepen.gr - Νέο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, The Independent, αποκάλυψε το περιεχόμενο των μυστικών διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να είχαν σώσει τη ζωή του πάλαι ποτέ ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, από τη μοίρα που υπέστη και να αποφευχθεί το χάος που ακολούθησε.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είχαν φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης της Λιβύης ειρηνικά το 2011, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές των διαπραγματεύσεων, από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, συμφώνησαν σε μια πρόταση που προέβλεπε ότι ο Καντάφι, ο οποίος κυβέρνησε τη Λιβύη για 42 χρόνια, θα παραιτείτο από την εξουσία εγκαταλείποντας την πολιτική, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζονταν οι θεσμοί.

Ωστόσο, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, γεγονός που τελικά οδήγησε στη σύλληψη και εκτέλεση του Καντάφι από αντάρτες μαχητές κοντά στην παράκτια πόλη της Σύρτης.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Jonas Store, ο οποίος μεσίτευσε για τη συμφωνία, κατηγόρησε τη Γαλλία και τη Βρετανία ότι ήταν αντίθετες στη λύση μέσω διαπραγματεύσεων και είπε πως "ένιωσα ότι η νοοτροπία στο Λονδίνο και το Παρίσι δεν είχε πρόσφορο έδαφος για να προβληματιστεί πραγματικά για τη διπλωματική επιλογή".

Δήλωσε στον Independent: "Ήταν [η Γαλλία και η Βρετανία] πρόθυμες να εξετάσουν κάτι πέρα από τις στρατιωτικές λύσεις; Οι ένορκοι είναι ακόμα εδώ".

"Εάν υπήρχε στη διεθνή κοινότητα προθυμία να ακολουθήσει αυτή την πορεία με κάποια εξουσία και αφοσίωση, πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει παράθυρο για να επιτευχθεί ένα λιγότερο δραματικό αποτέλεσμα και να αποφευχθεί η κατάρρευση του Λιβυκού κράτους", συνέχισε.

Ο Store, ο οποίος είναι τώρα ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης στη Νορβηγία, ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα πως η τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί, αλλά η Γαλλία και η Βρετανία δεν ενδιαφέρονταν.

"Εάν υπήρχε βούληση να το κάνουμε ... θα μπορούσε κανείς να φανταστεί κάποιο είδος κατάπαυσης του πυρός στη στρατιωτική εκστρατεία για να επιτρέψει στους διπλωμάτες να κινηθούν", δήλωσε ο Store.

"Αλλά η στρατιωτική επιχείρηση είχε ήδη διαρκέσει οκτώ εβδομάδες, η δυναμική στο έδαφος άλλαζε και, ειλικρινά, η βούληση συσπείρωσης πίσω από μια τέτοια διαδικασία δεν υπήρχε", τόνισε.

Ο Store πρόσθεσε ότι δύο ανώτεροι Νορβηγοί αξιωματούχοι ήταν στο προεδρικό μέγαρο στην Τρίπολη με τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ, όταν το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη, και ήταν απαραίτητο να τον απωθήσουμε πέρα από τα σύνορα με την Τυνησία καθώς πλησίαζε η ημερομηνία των πρώτων αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail