Τουρκία: Δεν αποκλείουμε την αγορά μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς της Ρωσίας

Sputnik / Sergey Guneev
Freepen.gr - Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν αρχικά να υπονοούν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού Sukhoi Su-35 και του Sukhoi Su-57 πέμπτης γενιάς, αφού η Άγκυρα εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα F-35 της Lockheed Martin για την αγορά ρωσικού συστήματος αεράμυνας.

Η Τουρκία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και Su-57, αν και δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία των δικών της, εγχώριας ανάπτυξης μαχητικών επόμενης γενιάς, ανακοίνωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας Μουσταφά Βαράνκ.

"Εάν η Ρωσία διαθέτει αεροσκάφος που ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες μας, αν δεν υπάρχουν δυσκολίες στην εισαγωγή του στο σύστημά μας και τη λειτουργία του, τότε μπορούμε σίγουρα να το αγοράσουμε από τη Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα στην Ευρώπη. Η προσέγγισή μας σε αυτό το ζήτημα δεν είναι κατηγορηματική και ανταγωνιστική", δήλωσε ο Βαράνκ, μιλώντας στον Σπούτνικ της Τουρκίας την Πέμπτη αφήνοντας έτσι παράθυρο και για άλλου τύπου μαχητικά όπως το Eurofighter.

Το θέμα της πιθανής πώλησης ρωσικών μαχητικών στη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ανατρέφεται τακτικά στις συναντήσεις των δύο ηγετών της χώρας, πρόσθεσε ο υπουργός.

"Φυσικά, δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ικανοτήτων της Τουρκίας που σχετίζονται με μαχητικά πέμπτης γενιάς. Ωστόσο, εάν η Ρωσία διαθέτει αεροσκάφος που ικανοποιεί τις ανάγκες και τους στόχους μας, η Τουρκία θα το αγοράσει", δήλωσε ο Βαράνκ.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με μια δεύτερη παρτίδα S-400s για την Τουρκία βρίσκονται σε εξέλιξη και πως η Τουρκία ενδιαφέρεται για την τεχνολογική συνεργασία και τη δυνατότητα μερικής τοπικής παραγωγής.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ουάσινγκτον να διώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, Ο Βαράνκ ανέφερε ότι η κίνηση ώθησε την Αγκυρα να κινητοποιήσει την εγχώρια στρατιωτική της βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των αερομεταφορών, για να προωθήσει έργα όπως τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Επιπλέον, η Turkish Aerospace Industries συνεχίζει το έργο της με την BAE Systems της Βρετανίας για την ανάπτυξη ενός προγράμματος "National Combat Aircraft" επόμενης γενιάς, γνωστού και ως TF-X (Turkish Fighter-Experimental).

Ο Βαράνκ λέει ότι ο στόχος της χώρας είναι να επιτύχει 100 τοις εκατό αυτάρκεια στον αμυντικό τομέα και εκτιμά ότι αυτή έχει αυξηθεί από 20 σε 70 τοις εκατό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail