Η σημασία της συμφωνίας και ο ρόλος της Αιγύπτου

Η συμφωνία μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ η οποία αφορά την αποστολή επιστολής στις εταιρείες για την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αφροδίτης και του Ισάι αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό βήμα, σε σχέση με τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Ιδιαίτερα εάν στην εξίσωση προσθέσει κάποιος το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία από πλευράς Άγκυρας και ένα βρώμικο παιχνίδι εντυπώσεων αλλά και ουσίας για αποδόμηση των μέχρι στιγμής δεδομένων στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Από: philenews.com - Φρίξος Δαλίτης

Τα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Ισάι» τα οποία κατά κάποιο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους ως όμορα, αποτελούσαν ένα αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, όσον αφορά τον τρόπο εμπορικής εκμετάλλευσης των δύο και το ποσοστό που το Ισραήλ διεκδικούσε από το «Αφροδίτη». Μέχρι βέβαια την τελική συμφωνία και των εταιρειών, υπάρχει αρκετός δρόμος για να διανυθεί. Είναι όμως σημαντικό βήμα, η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο που δείχνει και την πολιτική βούληση των δύο χωρών για συνεργασία.

Η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου στις δηλώσεις της αμέσως μετά την υπογραφή της επιστολής από την ίδια και τον ομόλογό της του Ισραήλ Γιούβαλ Στάνιτς, στην παρουσία του υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλλα, ανέδειξε το γεγονός ότι έγινε κατορθωτή η υπογραφή μίας συμφωνίας «μετά από εννέα χρόνια συζητήσεων μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ ως αποτέλεσμα και της τελευταίας επίσκεψης του Στάνιτς στην Κύπρο την προηγούμενη Δευτέρα. 

Όπως ανέφερε και η ίδια η υπουργός «η σημασία του θέματος αυτού για την Κύπρο και το Ισραήλ είναι πολύ μεγάλη, καθώς επιβεβαιώνει την πάρα πολύ καλή συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες, τη βούληση για την εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής τόσο στα ενεργειακά όσο και σε άλλα θέματα, όπως επίσης επιλύει ένα θέμα το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια ήταν ένα θέμα συζήτησης». 

Επομένως, είπε, «ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσουμε πλέον σε μία πρακτική λύση, η οποία να ανοίγει τον δρόμο ακόμη περισσότερο για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου». Σε αυτό ακριβώς το κομμάτι των δηλώσεων, βρίσκεται και η ουσία της προχθεσινής συμφωνίας για την υπογραφή της κοινής επιστολής των δύο υπουργών προς τις εταιρείες, στην οποία, περιλαμβάνονται και οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες οι εταιρείες θα πρέπει να κινηθούν.

Το όλο θέμα, το οποίο ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του EastMed Gas Forum στο Κάιρο, εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο σκηνικό των προσπαθειών και των ενεργειών που γίνονται και ως απάντηση στα δημοσιεύματα περί νέων σχεδιασμών για τον αγωγό EastMed με παράκαμψη της Κύπρου, αλλά και στις αναφορές από πλευράς Άγκυρας για προσέγγιση Τουρκίας - Αιγύπτου για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, η οποία ασφαλώς θα ανατρέψει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της τουρκικής πλευράς και αυτό επιχείρησε να κάνει, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, με το μνημόνιο που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση της Λιβύης. Και αυτό θα συνεχίσει να επιδιώκει και όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας μία αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα μέσα από δηλώσεις και αναφορές εντυπώσεων. Ακόμα και χρησιμοποιώντας άλλου είδους πρακτικές και αθέμιτα μέσα με συνεργασία με την οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» για ανατροπή του Σίσι και έλεγχο πλέον της κατάστασης. Κάτι αντίστοιχο της πολιτικής της τουρκικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, είτε ανατολικά, είτε δυτικά, είτε νότια της Τουρκίας.

Στο ξεκαθάρισμα του όλου σκηνικού αποσκοπούσε και το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο τις προηγούμενες μέρες, κατά το οποίο επαναβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και η πολιτική βούληση της Αιγύπτου για συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών.

Είναι για αυτό, που μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, συμφωνίες συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της περιοχής και στο χτίσιμο μια πολιτικής συνεννόησης με την Κύπρο και την Ελλάδα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.