Νέος υπερηχητικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας με δυνατότητα πτήσης "χαμηλού υψομέτρου"

Freepen.gr - Το κρατικό μέσο μαζικής ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας KCNA ανακοίνωσε ότι η Ακαδημία δοκιμών αμυντικής επιστήμης πυροδότησε ένα "πρόσφατα αναπτυσσόμενο τακτικό καθοδηγούμενο βλήμα νέου τύπου" στις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Μαρτίου. Ο εν λόγω πύραυλος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε παρέλαση τον Ιανουάριο και φαίνεται να είναι μια μεγαλύτερη έκδοση της πλατφόρμας KN-23 που δοκιμάστηκε πρώτη φορά το 2019. Το βλήμα KN-23 ήταν ικανό να επηρεάσει στόχους σε χαμηλές υπερηχητικές ταχύτητες και παρόμοια με τον πιο γνωστό ρωσικό πύραυλο Iskander σχεδιάστηκε με πολύ υψηλή ευελιξία, έχοντας την ικανότητα να ακολουθεί πολύπλοκες τροχιές και διάφορα αντίμετρα που φέρεται να καθιστούν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από τα αμυντικά συστήματα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, όπως το AEGIS που παρέχεται από τις ΗΠΑ. Ο ανώνυμος νέος πύραυλος πιστεύεται ότι έχει πολλές από τις ίδιες δυνατότητες, αλλά φέρει μεγαλύτερη κεφαλή και έχει μεγαλύτερη εμβέλεια που εκτιμάται σε περίπου 850 χιλιόμετρα.

Οι νέοι πύραυλοι εκτοξεύονται από μεταφερόμενους εκτοξευτήρες δέκα βλημάτων οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι από εκείνους που χρησιμοποιούνται για το KN-23. Παραμένει αβέβαιο εάν οι νέοι πύραυλοι θα αντικαταστήσουν πλήρως τον KN-23 ή αν θα υπηρετήσουν σε συμπληρωματικό ρόλο μαζί τους. Οι πύραυλοι χρησιμοποιούν κινητήρες στερεών καυσίμων, οι οποίοι τους επιτρέπουν να αποθηκεύονται πλήρως και να μειώνουν σημαντικά τους χρόνους εκτόξευσης, αναφέρει το militarywatchmagazine.com.  

Η συνδυασμένη ανάπτυξή τους από εξαιρετικά κινητά οχήματα εκτόξευσης καθιστά τους πυραύλους αυτούς πολύ πιο δύσκολο να αναζητηθούν και να καταστραφούν. Η Βόρεια Κορέα έχει προηγούμενη εμπειρία στην ανάπτυξη πυραύλων σε μεγαλύτερες βαρύτερες εκδόσεις με μεγαλύτερες εμβέλειες, με τον πρώτο βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-5 που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τις πλατφόρμες Hwasong-6, Scud-ER και Rodong-1.

Σύμφωνα με το KCNA: "αμέσως μετά τη δοκιμαστική πυροδότηση, η Ακαδημία Αμυντικής Επιστήμης διευκρίνισε ότι η δοκιμαστική πυροδότηση ήταν πολύ επιτυχημένη ακριβώς όπως ήταν με βεβαιότητα ακριβής, πως η αξιοπιστία της βελτιωμένης έκδοσης του κινητήρα στερεών καυσίμων επιβεβαιώθηκε μέσω αρκετών δοκιμών εκτόξευσης εδάφους κινητήρα και των δοκιμαστικών διαδικασιών πυροδότησης, και ότι τα ακανόνιστα χαρακτηριστικά τροχιάς του τρόπου πτήσης τύπου άλμα χαμηλού υψομέτρου που ήδη εφαρμόστηκαν δύο άλλα βλήματα οδηγού επιβεβαιώθηκαν επίσης".

Βόρεια Κορέα διαθέτει ένα από τα πιο διαφορετικά οπλοστάσια βαλλιστικών πυραύλων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τριών κατηγοριών διηπειρωτικών πυραύλων, δύο εκ των οποίων έχουν την ικανότητα να χτυπήσει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Η τρίτη από αυτές, η οποία αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2020, θα μπορούσε ενδεχομένως να δοκιμαστεί το 2021 ανάλογα με την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσινγκτον. Οι δύο χώρες βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο για πάνω από 70 χρόνια, με το κράτος της Ανατολικής Ασίας να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του οπλοστασίου πυραύλων για να αντιμετωπίσει ασύμμετρα τον αμερικανικό στρατό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail