Μόνο οι αδύναμοι προσπαθούν να αγοράζουν συμμάχους

Το καλοκαίρι η Ελλάδα για να αντισταθμίσει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, προχώρησε σε συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία σταματά στον 28ο μεσημβρινό. Τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα την πλήρωσε, παραχωρώντας ένα τμήμα της ΑΟΖ που κανονικά θα εδικαιούτο με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Τράβηξε δηλαδή προς τα βόρεια τη διαχωριστική γραμμή, αναγνωρίζοντας μειωμένη επήρρεια στην Κρήτη!

Αναστάσιος Λαυρέντζος

Πρόσφατα η Αίγυπτος προκήρυξε πεδία ερευνών για υδρογονάνθρακες. Στα εικονιζόμενα θαλασσοτεμάχια, τα τρία είναι σε άμεση επαφή με την ελληνική ΑΟΖ (μωβ γραμμή) και ένα (φαίνεται με κόκκινο) σε επαφή με την ΑΟΖ που θεωρεί η Τουρκία, μετά τον 28ο μεσημβρινό. Τί σημαίνουν όλα αυτά;

Δύο πράγματα:

1. Αποδεικνύεται περίτρανα (αυτό που έγραψα σε άρθρο μου), ότι η "φέτα" της ελληνικής ΑΟΖ που παραχωρήσαμε στην Αίγυπτο, έχει πιθανά κοιτάσματα. Και η Αίγυπτος έσπευσε ευθύς αμέσως να τα αξιοποιήσει.

2. Ανατολικά του 28ου μεσημβρινού η Αίγυπτος εξακολουθεί να φλερτάρει με την Τουρκία, η οποία της προσφέρει για μοιρασιά την ελληνική ΑΟΖ.

Μετά την επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο το 2ο πρόβλημα υποτίθεται διορθώθηκε (ως δήθεν τεχνικό σφάλμα). Όμως όποιος έχει μυαλό καταλαβαίνει.

Καταλαβαίνει βεβαίως και κάτι άλλο: ότι δεν μπορείς να εξαγοράζεις συμμαχίες παραχωρώντας δικαιώματά σου. Σύμμαχοι οι άλλοι γίνονται μόνο όταν έχεις την ισχύ. Και αυτό πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα, αν θέλει να έχει ρόλο στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail