Αντιστράτηγος Τζούμης: Συζητάμε για κοινές εκδηλώσεις με το Μπαγκλαντές, ξεχάσαμε το τάμα του Εθνους

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και συζητάμε για κοινές εκδηλώσεις με το Μπαγκλαντές και διαδικτυακές παρελάσεις λόγω της πανδημίας.

αντιστράτηγος ε.α.

Το 2017, δεκαέξι βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης Ν.Δ. και δύο των ΑΝΕΛ κατέθεσαν σχετικό ερώτημα στη Βουλή, για το θέμα της «εκπλήρωσης του τάματος, που αφορά την ανέγερση Ναού προς έκφραση ευγνωμοσύνης στο Θεό για τη σωτηρία του Έθνους στην Επανάσταση του 1821». Μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν επειδή το θέμα συνδέθηκε με αντίστοιχη σχετική πρωτοβουλία που είχε υπάρξει το 1968, οι βουλευτές απέσυραν την ερώτηση.

Ο εμπνευστής όμως για το τάμα του Έθνους ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος και το πρότεινε στους συναγωνιστές του, ενώ ο ίδιος μεσολάβησε επί Όθωνα προκειμένου να εκδοθούν δυο σχετικά βασιλικά διατάγματα (1834 και 1838).

Από το 1838 έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες, από διάφορες προσωπικότητες για το θέμα αυτό μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται του Ελευθερίου Βενιζέλου για την κατασκευή στο Λόφο Αρδηττού το 1928 και του Αλεξάνδρου Ζαΐμη, ο οποίος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θεμέλιο λίθο του μνημείου το 1930 στο Πεδίο του Άρεως.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2012 εξέδωσε σχετική απόφαση να πραγματοποιηθεί το Τάμα του Έθνους μέχρι την 200η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Παρ΄όλα αυτά μέχρι σήμερα ούτε σκέψη δεν υπάρχει για κάτι τέτοιο από τη συσταθείσα επιτροπή για τον εορτασμό των 200 ετών…Μάλλον κυριαρχεί η άποψη ότι οι κοινές εκδηλώσεις με το Μπαγκλαντές συνεισφέρουν περισσότερο στην υπενθύμιση της ιστορίας και στην απόδοση της οφειλόμενης τιμής σ΄ αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail