Αντίστροφη μέτρηση για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού: Η Αμερικανική πρόταση και η αντεπίθεση της Ευρώπης

Πώς θα αξιολογήσει το Πολεμικό Ναυτικό τις προτάσεις των "μνηστήρων" για τις φρεγάτες. Οι προτάσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης και τα "αγκάθια". 

Από: newpost.gr - Του Κώστα Σαρικά

Με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια τα οποία θα αφορούν τις ανάγκες του Στόλου και τα χαρακτηριστικά των προτεινόμενων πλοίων θα αξιολογήσει, σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες το Πολεμικό Ναυτικό όλες τις προτάσεις των "μνηστήρων" για τα καινούργια πλοία του Στόλου. Ήδη στο ΓΕΝ έχουν φτάσει οι περισσότεροι φάκελοι ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι τελευταίοι ώστε το Επιτελείο να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα χαρακτηριστικά των φρεγατών, τις δυνατότητες διαμόρφωσης που δίνουν οι κατασκευάστριες εταιρίες αλλά και τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης "ΥΔΡΑ".

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Αθήνα, έδωσαν τόσο στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού όσο και σε εκπροσώπους του αμυντικού τύπου νέα στοιχεία για την πρόταση η οποία αφορά τις φρεγάτες MMSC. Με τα ισχυρά χαρτιά τους να αφορούν την διαλειτουργικότητα την οποία θα διαθέτουν οι φρεγάτες που προτείνουν με όλα τα πλοία και τα ελικόπτερα του Στόλου, την υποστήριξη μέσω FMS, τις δυνατότητες συνεχούς αναβάθμισης των καινούργιων πλοίων αλλά και την πλήρη αναβάθμιση των τεσσάρων Ελληνικών MEKO με νέο ραντάρ και σύστημα διαχείρισης μάχης.

Επιπλέον, αν και φαίνεται να διαπίστωσαν από τις επισκέψεις τους στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά ότι τα "αγκάθια" είναι μεγάλα και οι διαδικασίες πολύπλοκες έως τη συμφωνία, παραμένουν θετικοί στην κατασκευή δύο ή τριών από τις τέσσερις συνολικά φρεγάτες στα Ελληνικά ναυπηγεία.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενοι στην κριτική για τις αδυναμίες των MMSC υποστήριξαν ότι έως το καλοκαίρι θα έχουν επιλυθεί πλήρως τα προβλήματα στο σύστημα πρόωσης του πλοίου αφού το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά ήδη το Αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Εμφανίστηκαν θετικοί στην αποδέσμευση βλημάτων SM2 τα οποία άλλωστε χρησιμοποιούν τους εκτοξευτές MK41 με τοποθέτηση όμως νέου ραντάρ το οποίο θα μπορεί να τα υποστηρίξει. Διαβεβαίωσαν ότι η ταχύτητα των MMSC θα ξεπερνά τα 30 μίλια με υπολογισμό της μέγιστης ανάλογα με τη διαμόρφωση έως τα 35. Στο ζήτημα του συρόμενου σόναρ CAPTAS 2 υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανταπεξέλθει απόλυτα στις απαιτήσεις του ΠΝ χωρίς να υπάρχει η ανάγκη χρήσης του ακριβότερου και ογκωδέστερου CAPTAS 4. Ενώ στο ερώτημα για τον συνολικό αριθμό των πυρομαχικών για το πυροβόλο 76/62 τα υπολογίζουν από 300 έως 500 με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει πάντως μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Πλήρεις απαντήσεις για τις δυνατότητες διαμόρφωσης και το κόστος αναμένονται από τους Αμερικανούς, αμέσως μετά την παραλαβή της Ελληνικής LOR η οποία θα "ξεκλειδώσει" και το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης με το Πολεμικό Ναυτικό να πιέζει ασφυκτικά για τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι πληροφορίες για τις πρώτες εκτιμήσεις του ΓΕΝ σχετικά με τις Ευρωπαϊκές προτάσεις - Γαλλικές Belhara,Ολλανδικές Sigma, Βρετανικές Arrowhead, Ιταλικές Fremm, Γερμανικές ΜΕΚΟ και Ισπανικές F-110, κάνουν λόγο για ιδιαίτερα δελεαστικά project και πλοία με επιχειρησιακά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.Πάντως, δυνατότητα για G to G συμφωνία έχει η Αθήνα μόνο με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, ενώ στην περίπτωση των Γάλλων μπορεί να ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία με αυτή της συμφωνίας για τα Rafale.

Στο αίτημα των Αμερικανών για αποστολή LOR προκειμένου να "ξεκλειδώσει" τόσο η ενδιάμεση λύση όσο και για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Lockheed Μartin το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων φαίνεται ότι απαντούν θετικά. Με τον "αστερίσκο" όμως ότι θα πρόκειται για ερώτημα το οποίο θα αφορά την διαθεσιμότητα και τις τιμές (availability and price) το οποίο δεν θα έχει κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, όμως αναμένεται να αποσταλούν ανάλογες επιστολές ενδιαφέροντος και προς όλους τους Ευρωπαίους ενδιαφερόμενους οι οποίοι έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση με προτάσεις για πλοία υψηλών δυνατοτήτων.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.