Η Τουρκία επιδιώκει ρόλο στο Ρωσικό Σχέδιο για τη Συρία

Ρόιτερς
Η Τουρκία εισήλθε στη σκηνή του Κόλπου με την ευκαιρία της τριμερούς συνάντησης που παρακολούθησαν στην Ντόχα την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχ Μοχάμαντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι.

Thearabweekly.com - Παρουσίαση Freepen.gr 

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ρωσίας προφανώς δεν χρειάστηκε ενδιάμεση στάση στη Ντόχα για να διεξαγάγει συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με νέες διευθετήσεις στη Συρία.

Ήταν σαφές, ωστόσο, ότι η Τουρκία ήθελε να πει: "Είμαστε στον Κόλπο σήμερα".

Αναλυτές ανέφεραν ότι η Άγκυρα επιθυμεί μια τουρκορωσική προσέγγιση για το θέμα της Συρίας, η οποία έχει εγκριθεί από τις χώρες του Κόλπου, ώστε να επιδείξει το Περιφερειακό της βάρος πριν από κάθε μελλοντικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επέδειξε μεγάλη προθυμία να σφυρηλατήσει σχέσεις με την Άγκυρα πριν επιλύσει ζητήματα διαφωνίας σχετικά με το ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας, την παρέμβασή της στη Συρία (για να επιβάλει εκεί μια νεκρή ζώνη) και τις απειλές της προς τους Κούρδους.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Τουρκία έχει επιδιώξει ουσιαστικά πολιτική φήμη και διπλωματικά μερίσματα από τη συμμετοχή στις τριμερείς συνομιλίες και τη συμμετοχή του Çavuşoğlu στη συνάντηση της Ντόχα.

Προσθέτουν ότι η παρουσία του Τούρκου υπουργού στη Ντόχα ταυτόχρονα με τον Λαβρόφ δεν ήταν μέρος της ατζέντας του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών. Αυτή η ατζέντα καθοδηγήθηκε από την προσέγγιση της Ρωσίας στην περιοχή του Κόλπου. Αν ήθελε να συμμετάσχει σε διάλογο με την Τουρκία, ο Λαβρόφ θα είχε μεταβεί στην Άγκυρα, ειδικά δεδομένου ότι οι συναντήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του είναι πολύ συχνές.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η παρουσία του Τούρκου υπουργού στη Ντόχα είχε ως στόχο να δείξει ότι η Άγκυρα είναι εταίρος σε όλες τις πτυχές της συριακής λύσης και ότι τώρα παίζει ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ Ρωσίας και Κόλπου. Άλλοι στόχοι περιλάμβαναν τη συμμετοχή του Κατάρ στη συριακή διευθέτηση και τη διάλυση της παλιάς αντίληψης της Άγκυρας ως υποστηρικτή μαχητικών Ισλαμικών ομάδων.

Ωστόσο, οι στόχοι φάνηκαν δύσκολο να επιτευχθούν λόγω του ιστορικού υποστήριξης των μαχητών του Κατάρ από τη μία πλευρά και της εχθρότητάς του προς τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, ένα σύμμαχο τον οποίο η Μόσχα βοήθησε να διατηρηθεί στην εξουσία το 2015, από την άλλη πλευρά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι δεν έκρυψε τις αντιρρήσεις του για την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, σε αντίθεση με τη συλλογική προσέγγιση στην περιοχή που φαίνεται να ευνοεί τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία εντός της Αραβικής πτυχής.

Ο Σέιχ Μοχάμεντ τόνισε ότι "εξακολουθούν να υπάρχουν οι λόγοι για την αναστολή της ένταξης της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011", ενώ ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η διεθνής επικοινωνία με την κυβέρνηση Άσαντ παρεμπόδισε πρόσφατα τις προσπάθειες για επίτευξη πολιτικής λύσης δίνοντας στη Δαμασκό περισσότερη νομιμότητα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επεδίωξε επίσης να διευκρινίσει ότι το Κατάρ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του μέλλοντος της συριακής λύσης και ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Ιράν, τον τρίτο κύριο παράγοντα στη διαδικασία της Αστάνα.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι τρεις χώρες δεν αναζητούν εναλλακτική λύση στις προσπάθειες που έχουν καταβάλει η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν από το 2017 για να σταματήσουν οι μάχες στη Συρία και να αναζητήσουν πολιτική λύση.

"Δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω την επιθυμία του Κατάρ να συμβάλει στη δημιουργία των συνθηκών για την υπέρβαση της τρέχουσας τραγικής κατάστασης στη Συρία", ανέφερε.

Μια μόνιμη ανησυχία για την Τουρκία σε οποιεσδήποτε συνομιλίες με το Κατάρ είναι να ωθήσει τη Ντόχα να σπρώξει περισσότερα χρήματα στην τουρκική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω της εχθρικής ατζέντας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς πολλές αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλυτές τονίζουν ότι η περιοδεία του Λαβρόφ στον Κόλπο είχε ως στόχο την κινητοποίηση περιφερειακής υποστήριξης για ταχεία λύση στη Συρία μετά από δέκα χρόνια πολέμου.

Είχε επίσης ως στόχο να δείξει ότι η παρεμπόδιση της λύσης έχει προέλθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην Προέδρου Donald Trump, ο οποίος προκαλούσε σύγχυση με τα αντικρουόμενα σήματα του, καθώς αμφιταλαντευόταν μεταξύ απεμπλοκής από τη Συρία και άμεσης παρέμβασης για την προστασία των πετρελαϊκών πεδίων.

Τονίζουν ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει νέους παράγοντες να επισκιάσουν τους στόχους της, οι οποίοι περιλαμβάνουν την αποστολή ισχυρού μηνύματος στη νέα αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με το ποιος κατέχει τα κλειδιά για τη λύση και σηματοδοτώντας στα κράτη του Κόλπου ότι η Ρωσία είναι ο αντικειμενικός σύμμαχός τους ενόψει της πίεσης των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο δύσκολα θα ήταν πρόθυμο να επιτρέψει σε μικρές ατζέντες των Τουρκίας-Κατάρ να επισκιάσουν τους στόχους του.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του, η Ρωσία και το Κατάρ κάνουν κοινή προσπάθεια για την επίτευξη πολιτικής λύσης για τη δεκαετή συριακή σύγκρουση.

Ανακοίνωσε την έναρξη "μιας νέας τριμερούς διαδικασίας διαβούλευσης ... στόχος μας είναι να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για μια μόνιμη πολιτική λύση στη Συρία", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι τρεις Υπουργοί επιβεβαίωσαν στη συνάντησή τους ότι η μόνη λύση είναι μια πολιτική διευθέτηση σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ανέφερε ότι αποφάσισε με τους ομολόγους του από το Κατάρ και τους Ρώσους να συνεχίσουν τις τριμερείς συναντήσεις σε τακτική βάση και ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail