Από το κακό στο χειρότερο: Δηλητηρίαση των σχολείων με υπεύθυνες δηλώσεις και νομικές συνέπειες

Δυστυχώς όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνεχίζουμε την αστυνομική - γραφειοκρατική - ποινική αντιμετώπισή του, αντί μιας άλλης προσέγγισης με έμφαση την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και ενός κλίματος εμπιστοσύνης - συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες.

Του Στρατή Μαζίδη

Ως εκ τούτου διαβάζουμε για την επικείμενη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στο esos.gr:

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos στο “τραπέζι” των συζητήσεων έπεσαν δύο προτάσεις:

Α. Οι γονείς να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση με το αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα του τεστ των παιδιών τους.

Β. Να δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα και η υπεύθυνη δήλωση να γίνεται ηλεκτρονικά.

Εάν τελικά δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα οι γονείς θα έχουν δύο δυνατότητες ηλεκτρικά ή χειρόγραφα.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης οι γονείς θα έχουν νομικές συνέπειες. Τη δήλωση αυτή θα προσκομίζουν οι μαθητές κατά την έλευσή τους στο σχολείο.

Τι σκέπτεται να πράξει η κυβέρνηση που άφησε τα παιδιά να στριμωχτούν 25-25 στις τάξεις και που 3 1/2 μήνες μετά ακόμη δεν έχει διαθέσει τον εξοπλισμό (η/υ, ταμπλέτες) στους μαθητές; Να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Το ούτως ή άλλως άγχος των γονέων για τα παιδιά τους, θα συνδυαστεί με ένα κλίμα τρομοκρατίας, φοβίας και νομικών συνεπειών.

Συμπλήρωση εντύπων ή είσοδος σε μια ακόμη ηλεκτρονική πλατφόρμα (χάσαμε το λογαριασμό από τα νέα σάιτς της κυβέρνησης) και νομικές συνέπειες. 

Η σχολική διαδικασία ήδη έχει ποινικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας. Δε χρειάζεται περισσότερο. Το θέμα για έναν κηδεμόνα δεν είναι πως ενώ του βγήκε θετικό το τεστ, να μη συμπληρώσει εν γνώσει του με ψέματα τη δήλωση γιατί θα έχει νομικές συνέπειες, αλλά γιατί είναι υπεύθυνος προστατεύοντας τόσο το δικό του το παιδί όσο και των άλλων.

Συνεπώς θα πιεστούν ψυχολογικά μόνο οι συνεπείς και οι υπεύθυνοι, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτόν τον τόπο.

Χώρια ότι τέτοιες ιδέες συνιστούν προσβολή για τους γονείς, λες και δεν είναι ικανοί ή δε θέλουν το καλό των παιδιών τους.

Με τέτοιες εμπνεύσεις καθίσταται φανερό πως έχει χαθεί η μπάλα. Περισσότερος μπαμπούλας κι απειλές δε θα προσφέρουν τίποτε.

Επιτέλους όμως λίγη σοβαρότητα. Λίγη ανθρωπιά. Και περισσότερη περίσκεψη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail