Ερντογάν-Πούτιν εκκίνησαν την κατασκευή του 3ου αντιδραστήρα στον εφιάλτη του Ακκουγιού

Freepen.gr - Η Τουρκία στις 10 Μαρτίου πραγματοποίησε τελετή θεμελίωσης για τον τρίτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στη Μεσόγειο στη Μερσίνα.

Ο ρωσικός πυρηνικός Όμιλος Rosatom κατασκευάζει τέσσερις αντιδραστήρες στο χώρο βάσει διακυβερνητικής συμφωνίας που επετεύχθη το 2010. Συνολικά, η μονάδα παραγωγής ενέργειας θα διαθέτει τέσσερις μονάδες ισχύος ολικής ισχύος 4800 MW.

Την τελετή παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Στόχος μας είναι να εργαστούμε με μηδενικές εκπομπές ενώ παράγουμε ενέργεια και να προσθέσουμε πυρηνική ενέργεια που ποτέ δεν βλάπτει το περιβάλλον στο ενεργειακό μας καλάθι", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων μέσω συνδέσμου βίντεο.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο εργοστάσιο ως "σύμβολο της τουρκικής-ρωσικής συνεργασίας" και δήλωσε: "η υλοποίηση του πυρηνικού σταθμού Akkuyu θα προσφέρει σοβαρές συνεισφορές στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει την οικονομία της".

Ο Πούτιν δήλωσε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο είχε προγραμματιστεί να αρχίσει να λειτουργεί το 2023, το οποίο συμπίπτει με την 100ή επέτειο από τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας. "Συνολικά τέσσερις μονάδες θα κατασκευαστούν στην περιοχή Akkuyu. Οι δυσκολίες σε σχέση με τον COVID-19 δεν ήταν σε θέση να μας αποτρέψουν. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα σε σχέση με την ασφάλεια του προσωπικού", δήλωσε ο Πούτιν.

Το έργο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων είναι ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά έργα νέας κατασκευής παγκοσμίως και θα επιτρέψει στην Τουρκία να ενταχθεί στη μικρή λέσχη εθνών με πολιτική πυρηνική ενέργεια.

Η Rosatom βρίσκεται υπό πίεση για να ολοκληρώσει τουλάχιστον τον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες μέχρι το 2023, τον οποίο η εταιρεία έχει ονομάσει "δύσκολο" έργο.

Η Τουρκία, η οποία βασίζεται στις εισαγωγές για το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών, θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο, το οποίο προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail