Ο Γάλλος αξιωματικός που ήρθε από τους πρώτους ξένους το 1821 να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων

Ο Olivier Voutier (1796-1977), αξιωματικούς του γαλλικού ναυτικού, ήταν από τους πρώτους ξένους που ήρθαν στην Ελλάδα να στηρίξουν τον αγώνα των Ελλήνων το καλοκαίρι του 1821. Εντάχθηκε στους Έλληνες μαχητές υπό την ηγεσία του Υψηλάντη, αναφέρει σε ανάρτησή της η Γαλλική Πρεσβεία στην ιστοσελίδα της.

Έγραψε για την Ελληνική Επανάσταση, [Απομνημονεύματα του συνταγματάρχη από τον πόλεμο των Ελλήνων (1821), Γράμματα για την Ελλάδα (1826)], συνεισφέροντας σημαντικά στις συζητήσεις της εποχής στη Γαλλία για τους τρόπους στήριξης του αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία. Η υποδοχή στους φιλέλληνες θα τον σημαδέψει. Θα εκφραστεί με συμπαράσταση και κατανόηση για τον ελληνικό αγώνα : «Τέσσερις αιώνες πέρασαν και οι Έλληνες λαχταρούν την ελευθερία – ίσως κανένας άλλος λαός δεν θα είχε επιζήσει αντιμέτωπος με τόσες αντιξοότητες».

Δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Έλληνες στην Αργολίδα: «Οι γυναίκες, γονατιστές, κάνοντας τον σταυρό τους, μας έβλεπαν ως αγγέλους που ήρθαν από τον ουρανό για να τις σώσουν και οι άνδρες, παραταγμένοι, μας χαιρετούσαν με πυροβολισμούς από τα τουφέκια τους και δυνατά επιφωνήματα».


 

Σύμφωνα με την ιστορικό Αναστασία Τσαγκαράκη, οι στρατιωτικοί στοχασμοί του Voutier βοήθησαν ώστε να υπογραμμιστεί η σημασία των ναυμαχιών για την εξασφάλιση της ελευθερίας των Ελλήνων αλλά και για να αναγνωριστεί η συνεισφορά των κλεφτών και των παλικαριών στις χερσαίες συγκρούσεις.

Περισσότερα

- Διαδικτυακή έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου, του RetroNews, και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, κεφάλαιο "Olivier Voutier"

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail