Συρία: Η βάση των ΗΠΑ στο Αλ Τανφ ως εξορμητήριο του ISIS - Αλήθεια ή παραμύθια;

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τη βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο al-Tanf στη συριακή έρημο, που ονομάζεται παράνομη από τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία. Γιατί το Αλ Τανφ είναι τόσο σημαντικό για τις ΗΠΑ; Τι κάνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες ακόμα εκεί; Ποιος άλλος φιλοξενείται στο al-Tanf; Γιατί αυξάνεται και πάλι η ISIS; Είναι το al-Tanf πραγματικά ένας βατήρας εκτόξευσης για επιθέσεις ISIS στην περιοχή;

hedwigkuijpersjournalism.wordpress.com - Hedwig Kuijpers / Παρουσίαση Freepen.gr

Γιατί η βάση al-Tanf είναι τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ;

Η βάση al-Tanf βρίσκεται στο θύλακα al-Tanf, σε περίπου 20 χιλιόμετρα από τη διέλευση των συνόρων al-Tanf. Είναι μια 55 χλμ - ζώνη αποσυμπίεσης που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και την Ιορδανία, και κόβει την Εθνική Οδό Βαγδάτης-Δαμασκού. Με τον έλεγχο αυτής της εθνικής οδού, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφαλίζουν ότι οι ιρανικές παραδόσεις στη συριακή πρωτεύουσα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από την ξηρά. Αυτό έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ, επειδή οι ιρανικές αποστολές και οι αεροπορικές παραδόσεις είναι πολύ πιο εύκολο να αναχαιτιστούν και αποτελούν έναν εύκολο στόχο για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το al-Tanf ως σημείο εισόδου για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στη Συρία. Η βάση είναι εύκολα προσβάσιμη τόσο από τη Βαγδάτη όσο και από την Ιορδανία. Τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ζώνη Αλ-Τανφ χρησιμοποιείται από τρομοκρατικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ως ασφαλές καταφύγιο και βάση για τη διεξαγωγή επιθέσεων σε κυβερνητικές περιοχές και ιρανικές ομάδες πληρεξουσίων στην περιοχή Μπουκαμάλ. Αυτή η "κρυφή βάση του ISIS" προστατεύεται ενεργά από τις δυνάμεις που σταθμεύουν στο al-Tanf, οι οποίες απειλούν οποιαδήποτε ανάπτυξη του Αραβικού στρατού της Συρίας, των ιρανικών αντιπροσωπευτικών ομάδων και των ρωσικών δυνάμεων κοντά στη ζώνη al-Tanf. Η επίσημη αιτιολόγηση που δόθηκε από τις ΗΠΑ γύρω από αυτές τις ενέργειες είναι ότι τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα καθώς και οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία αποτελούν απειλή για τις "λιγότερο ριζοσπαστικές" ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τα αμερικανικά στρατεύματα που αναπτύσσονται στη φρουρά.

Πετρέλαιο, αντάρτες, Ιράν, χάος και μόχλευση

Πολλοί ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί γύρω από τις δραστηριότητες των Αμερικανών στρατιωτών που είναι παρόντες στο al-Tanf, παρόλο που η διοίκηση του Trump ισχυρίστηκε ότι ήθελε να τραβήξει πίσω στρατεύματα από τη Συρία και είχε ανακοινωθεί νίκη σε βάρος του ISIS.

Ένας από τους λόγους είναι η παρουσία "επαναστατικών" ομάδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, όπως η Maghweer al-Thora. Σύμφωνα με μια γενική έκθεση του επιθεωρητή OIR  που κυκλοφόρησε στις 4 Αυγούστου. Το 2020, οι αξιωματούχοι του OIR επιθυμούσαν να διπλασιάσουν το μέγεθος των δυνάμεων των πληρεξουσίων των ΗΠΑ στη Συρία και να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση μιας μονάδας "φρουράς πετρελαιοπηγών" 2.200 ατόμων.

Η ίδια έκθεση αναφέρει επίσης τα έσοδα από το πετρέλαιο της περιοχής. Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ πιθανότατα παρήγαγαν τουλάχιστον 30.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, συγκεντρώνοντας σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε έσοδα, μέχρι την πρόσφατη κατάρρευση των τιμών. "Αν και οι Κουρδικές δυνάμεις που ενισχύουν οι ΗΠΑ έχουν "ενισχύσει" την "παρουσία της ασφάλειας κοντά σε σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βορειοανατολική Συρία", εξακολουθούν να συστεγάζονται με τις δυνάμεις του Συνασπισμού, από του οποίου την προστασία εξακολουθούν να εξαρτώνται οι ηγετές των SDF αναφέρει η έκθεση, που υπενθυμίζει τη συνεργασία του μιας σκιώδους εταιρείας πετρελαίους σε συνεργασία με τις SDF και να πωλούν το πετρέλαιο της Συρίας. Το SDF υπό την ηγεσία των Κούρδων καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των πεδίων σιταριού της χώρας και την πλειοψηφία των πετρελαιοπηγών της Συρίας και έτσι απειλεί ενεργά την οικονομία της. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί είναι οι "ανθρωπιστικοί λόγοι", καθώς υπάρχουν 10.000 πρόσφυγες και Βεδουίνοι που ζουν μέσα στη ζώνη του Τανφ, στην οποία έχει διεισδύσει ένας μεγάλος βαθμός από μαχητές του ISIS και λέγεται ότι είναι ένα σημείο εκκίνησης για επιθέσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι μπορεί να λένε ότι αυτοί οι "πρόσφυγες" βρίσκονται υπό την προστασία των ΗΠΑ εδώ και χρόνια και αφήνοντάς τους να φύγουν, μπορεί να τους θέσουν σε κίνδυνο, οπότε πρέπει να παραμείνουν. 

Ο στρατηγός του στρατού Τζόζεφ Βοτέλ, ο κορυφαίος διοικητής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία της βάσης για την αντιμετώπιση της κυριαρχίας του Ιράν. Αναφέρθηκε ως εξής: "η θέση του Al Tanf είναι επίσης Κεντρική στο ρόλο του στην αποτροπή των Ιρανών να αποκτήσουν πιο σταθερή θέση στην περιοχή. Η βάση βρίσκεται στην καρδιά αυτού που το Ιράν ελπίζει ότι θα είναι μέρος μιας "σιιτικής ημισελήνου", μιας συνεχούς χερσαίας γέφυρας που συνδέει το Ιράν μέσω του Ιράκ και της Συρίας με το Λίβανο". Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει την άποψη ότι η παρουσία τους στο al-Tanf θα μπορούσε να αποτελέσει μόχλευση στις διαπραγματεύσεις για την έκβαση της σύγκρουσης. Καθώς η Συρία, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν θέλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν τη Συρία, θα μπορούσε να τους δώσει κάποια μόχλευση όταν θα διαμορφωθεί το μέλλον της Συρίας.

Maghaweer al-Thowra, απελευθερωθέντες τζιχαντιστές του ISIS και η βρετανική SAS

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ομάδα ανταρτών "επαναστατικός στρατός κομάντο" ή "Maghaweer al-Thowra" φιλοξενείται στη ζώνη του al-Tanf, ονομάζονται "λιγότερο ριζοσπαστικοί" εκπαιδεύονται από Αμερικανούς στρατιώτες για να πολεμήσουν σε επιχειρήσεις κατά του ISIS. Ωστόσο, η ομάδα ισχυρίστηκε ότι "τα αμερικανικά στρατεύματα στη βάση Al-Tanf πωλούσαν όπλα στο ISIS στη Συρία" και χρησιμοποίησαν την ομάδα για να εμποδίσουν τις επιχειρήσεις του Συριακού Αραβικού Στρατού και των ιρανικών πληρεξουσίων στην περιοχή.

"Αμερικανοί εκπαιδευτές τους εκπαίδευσαν να διεξάγουν σαμποτάζ σε υποδομές πετρελαίου και μεταφορών, καθώς και για τρομοκρατικές ενέργειες στα ελεγχόμενα από τη συριακή κυβέρνηση εδάφη", αναφέρει μια άλλη ομάδα αποστατών του Maghaweer al-Thowra. Εκτός από τις ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αναφέρεται επίσης ότι οι πρώην μαχητές του ISIS φιλοξενούνται στο θύλακα του al-Tanf. Αν και οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αρνηθεί ότι οι μαχητές του ISIS μπορεί να έχουν διεισδύσει ανάμεσα στους πρόσφυγες εκεί, πολλαπλές αναφορές σημειώνουν ότι οι κρατούμενοι του ISIS που απελευθερώθηκαν από Κούρδους αξιωματούχους έχουν μεταφερθεί μαζικά στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Οι δυτικές δυνάμεις φιλοξενούνται και στη βάση Αλ Τανφ. Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις SAS λειτουργούν παράλληλα με τις αμερικανικές δυνάμεις και τους "αντάρτες" της Συρίας από το 2016 σε επιχειρήσεις που αποκρύπτονται από το κοινό. Η βρετανική μυστική επιχείρηση ξεκίνησε ήδη από το 2011, όταν οι Βρετανοί βοηθούσαν τους πρώτους Σύριους "αντάρτες" και αξιολογούσαν τις ανάγκες τους για την ανατροπή του Συριακού Προέδρου Άσαντ. Το SAS άρχισε να εκπαιδεύει ενεργά τους "αντάρτες" που πολεμούσαν κατά του Assad από βάσεις στην Ιορδανία το 2012. Ταυτόχρονα, το SAS άρχισε επίσης να"γλιστράει στη Συρία σε αποστολές". Ότι οι αντάρτες που υποστήριζαν είχαν ισχυρές σχέσεις με το ISIS δεν τους απασχολούσε. Ο ελεύθερος συριακός στρατός που υποστηρίχθηκε στη βρετανική επιχείρηση, ήταν στην πραγματικότητα σύμμαχος του IS μέχρι το τέλος του 2013 και συνεργαζόταν μαζί του στο πεδίο της μάχης μέχρι το 2014, παρά τις εντάσεις μεταξύ των ομάδων. "Έχουμε καλές σχέσεις με τους αδελφούς μας στον FSA", δήλωσε ο ηγέτης του ISIS, Abu Atheer το 2013, έχοντας αγοράσει όπλα από τον FSA.

Το 2015 άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές για μαχητές του SAS ντυμένους ως μαχητές της ISIS και κυματίζοντας τη μαύρη σημαία, ενώ παράλληλα συνέχιζαν τις επιχειρήσεις εναντίον του Συριακού Αραβικού Στρατού.

Άλλες εκθέσεις δείχνουν ότι το SAS έχει ενεργά την εκπαίδευση και την καταπολέμηση παράλληλα με την κουρδική ηγεσία των SDF. Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις συνεχίζουν να λειτουργούν στο έδαφος στη Συρία το 2019 και αναφέρονται ότι αριθμούν τουλάχιστον 120 στρατιώτες, καθώς ανακοινώθηκε μια νέα μονάδα στον κυβερνοχώρο που "δημιουργήθηκε για να αναλάβει τη ρωσική και κινεζική τεχνολογία μάχης" και "επίσης να εντοπίσει τους εναπομείναντες διοικητές του ISIS". Το 2020, το SAS συνέχισε τους "μυστικούς ελιγμούς" στη Συρία. Έχουν επίσης αγωνιστεί μαζί με τις SDF υπό την ηγεσία των Κούρδων και ήταν φορούσαν μπουρκά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή. Αναφορές από βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν επίσης για να εμποδίσουν τις μυστικές δραστηριότητες της Ρωσίας και του Ιράν. Οι δυνάμεις SAS σταθμεύουν στην Ιορδανία και την al-Tanf.

Γιατί μεγαλώνει και πάλι το ISIS;

Οι επιθέσεις που διεκδικεί το ISIS τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία αυξήθηκαν σημαντικά το 2020, αποδεικνύοντας τόσο την ικανότητα όσο και την προθυμία του ISIS να συνεχίσει τις επιθέσεις και να ξαναπάρει έδαφος, υποστήριξη στην περιοχή και πόρους. Το ISIS έχει οδηγήσει ένα σταθερό ρυθμό δολοφονιών, ενέδρων και βομβιστικών επιθέσεων στην ανατολική Συρία το 2020 και είναι υπεύθυνο για τους θανάτους πολλών δυνάμεων της κυβέρνησης και των SDF. Μέχρι τον Αύγουστο, 126 επιθέσεις από το ISIS σε ολόκληρη τη Συρία αναφέρθηκαν για το 2020-σε σύγκριση με 144 σε όλο το 2019. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για την αναζωπύρωση του ISIS στη Συρία βασίζονται σε πολλές πολύπλοκες καταστάσεις. Οι συριακές δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων απελευθέρωσαν περισσότερους από 600 μαχητές του ISIS και 15.000 υποστηρικτές του από το στρατόπεδο al-Hol. Επιπλέον, 785 μαχητές του ISIS διέφυγαν από την Ayn Issa κατά τη διάρκεια του τουρκικού βομβαρδισμού και περίπου 100 σκληροπυρηνικοί μαχητές του ISIS έχουν φέρεται να διέφυγαν από τις φυλακές.

Ένας άλλος λόγος για την ευκαιρία του ISIS να αναπτυχθεί είναι οι έντονες διαμάχες μεταξύ των SDF και των φυλετικών δυνάμεων στο Deir ez-Zor, μετά τις δολοφονίες αρκετών ισχυρών φυλετικών ηγετών. Οι SDF κατηγόρησαν τη συριακή κυβέρνηση, την Τουρκία, το Ιράν και τους αντίστοιχους τοπικούς συμμάχους τους ότι χρησιμοποίησαν ορισμένα στοιχεία στο Deir ez-Zor για να προκαλέσουν αστάθεια. Αν και το 2019, η νίκη επί του ISIS δηλώθηκε μετά την κατάληψη του τελευταίου οχυρού του ISIS στη μάχη για το Baghouz, ο αριθμός των επιθέσεων ISIS φάνηκε να έχει αυξηθεί. Οι χάρτες του Gregory Waters δείχνουν την ακριβή θέση των επιθέσεων του ISIS και πώς αυτές εξαπλώθηκαν ξαφνικά από τον άξονα al-Tanf/al-Bukamal στον άξονα Deir ez-Zor-Uqayribat (οχυρό ISIS που απελευθερώθηκε από τον Συριακό Αραβικό στρατό το 2017) το 2020, καθώς και πολλαπλασιάζοντας και εντείνοντας κατά τάξεις μεγέθους.






Με την ανάλυση αυτών των χαρτών, μπορεί να παρατηρηθεί μια ενδιαφέρουσα τάση. Οι επιθέσεις του ISIS φαίνεται να επικεντρώνονται σε περιοχές που έχουν ανακαταληφθεί από τον Συριακό Αραβικό στρατό, που εκτείνεται βαθιά στο έδαφος που ελέγχει. Άλλες επιθέσεις του ISIS επικεντρώνονται σε Ιρανούς πληρεξούσιους από το al-Bukamal ως το Deir ez-Zor. Μια σειρά επιθέσεων του ISIS συνέβη επίσης σε εδάφη που ελέγχονται από τις SDF, εστιάζοντας στην περιοχή του Deir ez-Zor. Αυτές οι επιθέσεις φαίνεται να στοχεύουν σε φυλετικούς ηγέτες που αντιτίθενται στη συμφωνία πετρελαίου SDF-ΗΠΑ.

Είναι το al-Tanf πραγματικά ένας βατήρας εκτόξευσης για επιθέσεις του ISIS στην περιοχή;

Η αμφιλεγόμενη βάση του al-Tanf αναφέρεται ως ένα εφαλτήριο για τις επιθέσεις του ISIS στην περιοχή από πολλές πλευρές. Όλες οι πλευρές φαίνεται να συμφωνούν ότι οι αμφίβολες επιθέσεις – που ισχυρίζονται ότι διαπράττονται από το ISIS – δείχνουν να εκκινούν από τη ζώνη του al-Tanf.

Η ζώνη του al-Tanf φιλοξενεί πρόσφυγες και πολιτοφυλακές που συνδέονται με το ISIS, όπως η Maghaweer al-Thowra, που έχουν συνεργαστεί με το ISIS και χρησιμοποιούν τον ίδιο τρόπο λειτουργίας. Αυτές οι ομάδες εξακολουθούν να λαμβάνουν εκπαίδευση από Αμερικανούς στρατιώτες σήμερα.

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι διαφυγόντες ή απελευθερωμένοι μαχητές του ISIS μπορεί να έχουν επανέλθει στην ομάδα. Οι απελευθερωμένοι τζιχαντιστές συχνά επιστρέφουν στο ISIS ή σε παρόμοιες ομάδες.

Οι βρετανικές δυνάμεις SAS παραμένουν λειτουργικές στο λόγο και σταθμεύουν στην Ιορδανία και το al-Tanf, από όπου ξεκινούν επιχειρήσεις. Λίγα είναι γνωστά για τις δραστηριότητές τους στη Συρία, καθώς το SAS απαλλάσσεται από τους νόμους περί ελευθερίας της πληροφόρησης και επιχειρεί υπό αυστηρή πολιτική "χωρίς σχόλια". Η μυστικότητα γύρω από το σώμα είναι διάχυτη.

Δηλώσεις αποστατών, Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων και Σύριων κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλα σημάδια που εξηγούνται σε αυτό το άρθρο όλα δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: ότι η ζώνη του Αλ-Τανφ έχει γίνει το εφαλτήριο αμφίβολων δραστηριοτήτων στην περιοχή. Ισχυρίζονται ότι οι ομάδες του ISIS που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, οι ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ή οι μυστικές επιχειρήσεις SAS βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

Η απόδειξη αυτών των ισχυρισμών ή η διάκριση του πραγματικού δράστη είναι πολύ δύσκολη, όμως όλα τα στοιχεία δείχνουν στο al-Tanf. Και ακόμα κι αν αποδειχθεί, οι κατηγορίες θα παραμείνουν ανήκουστες από το ευρύτερο κοινό. Ωστόσο, όταν συζητάμε για αυτή την αυξανόμενη απειλή, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις προηγούμενες ενέργειες του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία τρομοκρατίας που χρηματοδοτείται από το κράτος και συνεργασία με τρομοκρατικές και ριζοσπαστικές τζιχαντιστικές ομάδες. Η απόδειξη αυτών των πράξεων συχνά εμφανίζεται μόνο χρόνια μετά. Και εγώ η ίδια δεν θα εκπλαγώ αν – μια μέρα – τα νέα για μια παράνομη συνεργασία ISIS-US εμφανίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσω διαρροών, γραφτούν βιβλία και γίνουν ντοκιμαντέρ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail