Η διαμάχη Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας μπορεί να επιδεινωθεί

Freepen.gr - Μετά την τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ της ακτοφυλακής της Κορέας και της της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο, έγινε γνωστό ότι η κατάσταση βαίνει χειρότερη και η Κορέα καλεί σήμερα την Ιαπωνία "γείτονα", όχι "συνεργάτη", γράφει το defence-blog.com.

Τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι η Κορέα αναφέρθηκε στην Ιαπωνία ως "γειτονική χώρα" στην πρόσφατα δημοσιευμένη αμυντική Λευκή Βίβλο της, αντί του όρου "εταίρος", τον οποίο χρησιμοποίησε στην τελευταία δημοσίευση πολιτικής το 2018.

Η διετής Λευκή Βίβλος που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 2 Φεβρουαρίου περιέγραψε την Κορέα και την Ιαπωνία ως "γειτονικές χώρες που πρέπει να συνεργαστούν όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για την ειρήνη και την ευημερία στη Βορειοανατολική Ασία και τον κόσμο".

Το 2018, είχε δηλώσει: "η Κορέα και η Ιαπωνία είναι γεωγραφικά και πολιτιστικά στενοί γείτονες και εταίροι που πρέπει να συνεργαστούν για την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία".

Η αλλαγή στον τόνο αντικατοπτρίζει τους τεταμένους δεσμούς μεταξύ Σεούλ και Τόκιο μέσα σε μια σειρά διαφορών σχετικά με ιστορικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια. Το έγγραφο ανέφερε ότι οι εδαφικές αξιώσεις των ιαπωνικών πολιτικών ηγετών στις νησίδες Dokdo, καθώς και οι εξαγωγικοί περιορισμοί της Ιαπωνίας που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2019, εμπόδισαν την ανάπτυξη μιας σχέσης προσανατολισμένης στο μέλλον.

Συν τοις άλλοις, τον Ιανουάριο, πλοία από την  Ακτοφυλακή των δύο χωρών είχαν εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση που διήρκεσε σχεδόν 40 ώρες.



Ένα πλοίο Υδρογραφικής έρευνας της ακτοφυλακής της Ιαπωνίας, το Shoyo εισήλθε σε ύδατα που διεκδικούνται ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και από τα δύο έθνη και άρχισε έρευνες. Η ακτοφυλακή της Κορέας απάντησε ζητώντας από το πλοίο να σταματήσει και να ζητήσει επίσημη έγκριση.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και οι δύο πλευρές υπέβαλαν επίσημες καταγγελίες η μία εναντίον της άλλης. Ένα παρόμοιο περιστατικό φέρεται να συνέβη στην ίδια θέση τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με το BBC, τα δύο έθνη μοιράζονται μια περίπλοκη ιστορία. Μάχονται κατά καιρούς τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα, και η Ιαπωνία έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να εισβάλει στη χερσόνησο από τότε.

Το 1910, προσάρτησε την Κορέα, μετατρέποντας το έδαφος σε αποικία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail