Οι εστιάτορες της Τουρκίας δεν έχουν χρήματα για να κηρύξουν πτώχευση - Πουλάνε εξοπλισμό σε παλιατζήδες

fahrullaharslan / pixabay
Freepen.gr - Ο Aydın Ali Kalaycı, πρόεδρος της Ένωσης ψυχαγωγίας Beyoğlu στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στην Gazete Oksijen την Παρασκευή ότι χιλιάδες μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες στην πολύβουη καρδιά της μεγαλούπολης αντιμετωπίζουν το φάσμα της έξωσης και του μόνιμου κλεισίματος.

"Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν μείνει με τόσο λίγα χρήματα που δεν μπορούν να πληρώσουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των φόρων τους και να δηλώσουν επίσημα πτώχευση", δήλωσε ο Kalaycı.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, περισσότερες από 3.000 ειδοποιήσεις από τους συλλέκτες χρεών έχουν σταλεί στους μουχτάρηδες, δημοτικούς αξιωματούχους για γειτονιές, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να μην μπορούν να συμβαδίσουν με τις πληρωμές.

Οι περισσότερες ανακοινώσεις προέρχονται από ιδιοκτήτες, ενώ πολλά μπαρ και εστιατόρια έπρεπε να πουλήσουν τα έπιπλα και τον εξοπλισμό κουζίνας τους σε παλιατζήδες για ένα κλάσμα της αξίας τους, πρόσθεσε ο Kalaycı.

"Όταν τελειώσει η πανδημία, πολλοί δεν θα έχουν ό,τι χρειάζεται για να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους", δήλωσε ο Kalaycı. "Χιλιάδες θα μείνουν άνεργοι και οι προμηθευτές θα υποφέρουν επίσης".

Όσοι θέλουν να πουλήσουν την επιχείρησή τους δεν μπορούν να βρουν αγοραστές και τα βασικά χρήματα που θα πληρώσουν οι υποψήφιοι ενοικιαστές έχουν εξαφανιστεί, ενώ θα μπορούσαν να τρέξουν σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια πριν ο κοροναϊός χτυπήσει την Τουρκία.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν μπόρεσαν να ανοίξουν εδώ και 11 μήνες, από τον Μάρτιο του 2020. Η βιομηχανία εστιατορίων έχει περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις και απασχολεί περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και εστιατορίων γαστρονομικών επιχειρήσεων Kaya Demirer.

Η βιομηχανία έχει χάσει 90 δισεκατομμύρια λίρες (12,75 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες ομάδες εστιατορίων χρειάζονται επιπλέον διάσωση, δήλωσε ο Demirer.

"Απαιτούμε περίπου 20 δισεκατομμύρια λίρες για την υποστήριξη, και ένα εξάμηνο μορατόριουμ για τις πληρωμές φόρων και κοινωνικής ασφάλισης, η οποία απαιτεί επιπλέον 25 δισεκατομμύρια," συνέχισε. "Εάν αυτό δεν παρασχεθεί, το κράτος θα υποστεί μεγαλύτερες απώλειες μακροπρόθεσμα. Περίπου 35.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν μόνιμα και 700.000 άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι".

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει το 3 τοις εκατό των εσόδων που έχουν χάσει, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδά τους για το 2019 ήταν λιγότερα από τρία εκατομμύρια λίρες και έχασαν περισσότερο από το 50 τοις εκατό το 2020.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας εστιατορίων Sayıt Karabağlı πρότεινε ένα σύστημα παρακολούθησης για να βοηθήσει να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

"Όπως μπορούμε τώρα να μπούμε σε εμπορικά κέντρα με έναν κωδικό, μπορεί να γίνει κι εδώ το ίδιο," είπε. "Μπορεί να υπάρχουν όρια δύο πελατών ανά τραπέζι, ή ακόμα και ένα. Μια τέτοια υποστήριξη θα ήταν μια σανίδα σωτηρίας".

"Εμείς ως βιομηχανία θέλουμε απλώς να παραμείνουμε στη ζωή, δεν μας νοιάζει να κερδίζουμε χρήματα πια", δήλωσε ο Karabağlı.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail