Λέμε για τα Ιμια, ξεχνάμε ότι οι Ελληνες αποθέωσαν το Σημίτη δύο φορές στις εκλογές;

Ένα τέταρτο του αιώνα συμπληρώθηκε από την κρίση των Ιμίων. Την πρώτη ελληνοτουρκική κρίση κατά την οποία ζήσαμε τόσο ξεκάθαρα την εφαρμογή της πολιτικής του κατευνασμού και της αντιδιαστολής της επερχόμενης ευμάρειας μέσω δανεικών με την εθνική αξιοπρέπεια, που όμως εκείνο το βράδυ οδήγησε τρεις ανθρώπους στο θάνατο.

Του Στρατή Μαζίδη

Έκτοτε αρκετοί μίλησαν για τα Ιμια, φώτισαν σκοτεινές πτυχές, έλυσαν απορίες, με το μόνο πια αναπάντητο ερώτημα να απομένει το γιατί δε φυλάχτηκαν και οι δύο νησίδες.

Στο στόχαστρο των περισσότερων βρέθηκε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος σε μια οβιδιακή μεταμόρφωσε μέσα σε λίγα 24ωρα κατέληξε να ευχαριστήσει την αμερικανική κυβέρνηση. Η ευθύνη του τεράστια τόσο για όσα συνέβησαν τότε όσο και για όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια στο μέτωπο με την Τουρκία {Οτσαλάν, Μαδρίτη, Ελσίνκι, S-300].

Ωστόσο ξεχνάμε δύο πολύ βασικά πράγματα όσον αφορά αυτόν τον άνθρωπο:

Το πρώτο, ότι οκτώ μήνες αργότερα η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ υπό τον Σημίτη επικράτησε της ΝΔ του Μιλτιάδη Εβερτ [και της λεγόμενης κυβέρνησης των ελικοπτέρων με μια σημαία σε κάθε νησίδα] με 41,49% έναντι 38,12%.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχανε τόσο σε ποσοστό όσο και σε ψήφους από τις εκλογές του 1993, ομοίως όμως υποχώρησε και η ΝΔ. Η διαφορά τους σε ψήφους το 1996 ήταν σχεδόν 230.000. Ο πάλαι ποτέ δυναμικά επερχόμενος Εβερτ, οδηγήθηκε στην παραίτηση και ξεπληρώθηκε από τον Κώστα Μητσοτάκη με το ίδιο νόμισμα του ροκανίσματος της περιόδου 1990-93.

Βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό ότι όλα τα νησιά πλην Ικαρίας-Σάμου ήταν καταπράσινα το βράδυ των εκλογών. Εκεί όμως το προβάδισμα της ΝΔ δεν ξεπέρασε το 1%. Στα Δωδεκάνησα το ΠΑΣΟΚ είχε πάνω από 17% διαφορά. Στη δε Κάλυμνο όπου ήταν στο επίκεντρο της κρίσης των Ιμίων, η διαφορά ήταν σχεδόν 18%.

Σε Χίο και Λέσβο οι διαφορές πιο μικρές αλλά διακριτές μιας άνετης επικράτησης υπό το πνεύμα του "μη πόλεμος" όπως μου είχε μεταφέρει συγγενής μου που βρισκόταν τότε με μετάθεση σε ένα από τα δύο νησιά.

Δηλαδή ο ελληνικός λαός επιβράβευσε αυτόν που τον ταπείνωσε τη νύχτα των Ιμίων. Αυτοί δε που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή ήταν που τον εξέλεξαν πανηγυρικά! 

Το δεύτερο, πως τέσσερα χρόνια αργότερα έχοντας προηγηθεί οι συμφωνίες Ελσίνκι και Μαδρίτης, καθώς επίσης η παράδοση Οτσαλαν, το σίριαλ των κυπριακών πυραύλων S-300, ο Σημίτης επανεξελέγη για ακόμη μια φορά! Παρά την αναγνώριση των "ζωτικών συμφερόντων" της Τουρκίας στο Αιγαίο με τη συμφωνία της Μαδρίτης το 1997, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ξανά στα ακρητικά νησιά. Αυτή τη φορά και σε Ικαρία - Σάμο. Το γεγονός ότι άνθρωπος δεν ξαναπάτησε στα Ιμια, δεν εμπόδισε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει ξανά ακόμη και στην Κάλυμνο μέσα στη γενικότερη άνετη επικράτησή του στα Δωδεκάνησα.

Δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Οι Ελληνες ψήφισαν με το χέρι στην τσέπη και το βλέμμα στις 5.000 μονάδες του χρηματιστηρίου. Δεν είναι τυχαίο το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Καληνύχτα μας...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail