Είναι το Καστελλόριζο ελληνικό ή όχι;

bennimmo / pixabay
του Μιχάλη Χαιρετάκη

Δύο αποσπάσματα από ομιλία του Θ. Βερέμη, αντιπροέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τίτλο «Πώς θα μειώσουμε τις συγκρούσεις στην ανατολική Μεσόγειο» 

 

και


Σε αυτά τα αποσπάσματα αναφέρεται ένα υποθετικό, αλλά ρεαλιστικό σενάριο κατάληψης του Καστελλόριζου από την Τουρκία. Φυσικά υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολής όπου αναφέρεται ο αριθμός των 50.000 τούρκων στρατιωτών. 

Και ακόμα το πιό σημαντικό ήταν αυτό που βρήκα σε αναζήτηση που έκανα, με αφορμή τα αποσπάσματα, ανάμεσα στα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της CIA:

Αποχαρακτηρισμένο απόρρητο έγγραφο της CIA του 1987. ¨Οπως φαίνεται το 1996 δεν γκρίζαραν μόνο τα Ίμια, μια και οι αμερικάνοι δεν αναφέρονται ότι είναι ελληνικό νησί αλλά αναφέρουν: the seizure of territory by either side (μτφ η κατάληψη του εδάφους από μία από τις 2 (!!!) πλευρές). 

Αυτός που γράφει την αναφορά ανήκει στην USAITAC (United States Army Intelligence Threat Analysis Center), προφανώς γνωρίζει πολύ καλά τα όσα γράφει, επομένως δεν υπάρχει κάποια πιθανότητα φραστικού λάθους.

Ο αποχαρακτηρισμός του εγγράφου έγινε το 2013 και είναι σε δημόσια θέα πλέον. Για 8 χρόνια τώρα καμμιά ελληνική κυβέρνηση δεν διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο που αμφισβητεί ευθέως την ελληνικότητα του νησιού.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, προφανέστατα το Καστελλόριζο δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι Ελλάδα. Το ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό και με σκοπό να αφυπνίσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail