Ομολογία παταγώδους αποτυχίας στο ελληνοτουρκικό μέτωπο!

Με αφορμή τη νέα τουρκική Navtex εντός της ζώνης των 12νμ στην καρδιά του Αιγαίου για το TCG Çeşme (A-599) -το οποίο ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό και δεν είναι ένα απλό σεισμογραφικό (sic)-, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στις 18/02/21 στην ΕΡΤ1 δήλωσε ότι «Η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν απρόβλεπτος γείτονας». 
 
Προέβει δηλαδή σε κυνική ομολογία αδυναμίας αντιμετώπισης της προκλητικότητας της γείτονος. Το ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική είναι πρόδηλο από τις σπασμωδικές/αντανακλαστικές αντιδράσεις της κυβέρνησης. Η ομολογία της όμως ότι βρίσκεται συνεχώς προ εκπλήξεων επειδή αδυνατεί να "διαβάσει" την στρατηγική της Τουρκίας, αποτελεί παταγώδη δημόσια δήλωση αποτυχίας. Δήλωση ανικανότητας κατανόησης των γεωπολιτικών συνθηκών που ξεπερνούν τα στενά όρια του ελληνοτουρκικού συστήματος.
H Navtex σε απόσταση 6,35 νμ από τον Αγ. Ευστάριο

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης συμπλήρωσε ότι «Αν επιθυμεί να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη θα πρέπει να αφήσει τη ρητορική της έντασης και να απέχει από ενέργειες που δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στις σχέσεις καλής γειτονίας». Καμία αναφορά στην εκ νέου -μετά από το Oruc Reis- αμφισβήτησης της ζώνης των 12νμ και φυσικά χωρίς να κάνει λόγο για επίπτωση στις διερευνητικές οι οποίες υποτίθεται ότι ξεκίνησαν υπό την προϋπόθεση ότι οι τουρκικές έρευνες και οι προκλήσεις θα έμπαιναν στο ψυγείο. Η κυβέρνηση δείχνει να παραμένει αγκιστρωμένη στην προκρούστεια κλίνη των διερευνητικών χωρίς καμία πρόθεση να τις αναβάλει ή να τις διακόψει για κανένα λόγο. Η χώρα εκπέμπει καθημερινά την εικόνα ενός κράτους -γράψε βιλαέτι-, που αυτοφινλανδοποιείται.
 
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.