Στο ζενίθ της κερδοσκοπίας

Το Bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα δεν διαφέρουν καθόλου από τα υπόλοιπα νομίσματα Fiat, όπως το δολάριο, το ευρώ, το γεν κλπ. – αφού κανένα δεν έχει πλέον αντίκρισμα, μετά την έξοδο του δολαρίου από τον κανόνα του χρυσού το 1971. Με απλά λόγια, όλα τα νομίσματα αξίζουν όσο αξίζουν, για εκείνο το χρονικό διάστημα που πιστεύουν κάτι τέτοιο οι άνθρωποι – οπότε οι διακυμάνσεις τους μπορεί να είναι από το μηδέν στο άπειρο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με το γερμανικό μάρκο (δημοκρατία της Βαϊμάρης) ή σχετικά πρόσφατα με το νόμισμα της Ζιμπάμπουε. Η διαφορά τώρα των κανονικών νομισμάτων από το Bitcoin, είναι η απόλυτη έλλειψη σημείου ισορροπίας του τελευταίου – γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη και εντελώς κερδοσκοπική επένδυση. Στο σημείο αυτό είναι καλά να γνωρίζει κανείς πως όσο η είσοδος ενός μεγάλου «παίχτη» όπως η Tesla στηρίζει και αυξάνει την τιμή του, άλλο τόσο μία ανάλογη έξοδος θα είχε μία παρόμοια ή ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση – οπότε στην ουσία και για εκείνο το χρονικό διάστημα που δεν εισέρχεται άλλος ανάλογος «παίχτης», έχει μετατραπεί σε όμηρο της Tesla. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τεκμηριώνουν πως οι διαστρεβλώσεις που έχουν προκληθεί στην αμερικανική αγορά, από το Bitcoin έως την GameStop, είναι τεράστιες, άνευ προηγουμένου – οπότε η συντριβή που νομοτελειακά θα ακολουθήσει θα είναι ανάλογη. Αποδεικνύουν επίσης πως οι αγορές δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές – αφού λειτουργούν συνήθως μακριά από τα σημεία ισορροπίας τους, είτε προς τη μία πλευρά του εκκρεμούς, είτε προς την άλλη. Εν τούτοις, τα μεγάλα κέρδη αποκομίζονται σε εποχές φούσκας – όπως οι μεγάλες ζημίες όταν σπάσουν.

Από: analyst.gr

Επικαιρότητα

Η Ελλάδα βιώνει έναν εφιάλτη δίχως τέλος, μία κόλαση σχεδόν τα τελευταία δέκα χρόνια, η οποία είναι πια εκτός ελέγχου – ενώ διαθέτει σήμερα μία αυτιστική κυβέρνηση που επικεντρώνεται στον Covid 19, σαν να πρόκειται για το μοναδικό της πρόβλημα. Τι είναι αυτισμός; Απλούστατα μία αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από μία επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά – κάτι που ασφαλώς διακρίνει την κυβέρνηση μας, χωρίς καμία επικριτική διάθεση. Άλλωστε ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως ο χαρακτηρισμός μας είναι αντικειμενικός – αφού η συμπεριφορά της είναι τόσο επαναλαμβανόμενη, όσο και στερεότυπη.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλές δυνατότητες – ενώ έχει μία σημαντική γεωπολιτική θέση που προφανώς θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί, καθώς επίσης αρκετά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, δεν θα της ήταν καθόλου δύσκολο να αναπτύξει τους ανθεκτικούς σε κάθε κρίση οικονομικούς κλάδους των τροφίμων και των φαρμάκων – παράλληλα με την αμυντική της βιομηχανία και την υψηλή τεχνολογία.

Όσον αφορά δε τον τουρισμό, είναι πανεύκολο να τον μετατρέψει σε υψηλού επιπέδου – εκμεταλλευόμενη το υπέροχο κλίμα, τη φυσική ομορφιά της, τα 6.000 νησιά που διαθέτει και τον πολιτιστικό της πλούτο. Μέσω αυτού δε θα μπορούσε να στηρίξει τους παραπάνω βιομηχανικούς της κλάδους – καθώς επίσης να μετατρέψει μία περιοχή, όπως το Ελληνικό, στο Μονακό του Αιγαίου. Τέλος, διαθέτει τη νούμερο ένα ναυτιλία στον πλανήτη, παρά το μικρό της μέγεθος – ξεπερνώντας εν προκειμένω μεγαθήρια, όπως η Κίνα και οι Η.Π.Α.

Αντί λοιπόν να παραδίδεται στη μιζέρια και στη διεθνή επαιτεία, συνεχίζοντας την πολιτική της υποτέλειας και των υποκλίσεων, θα μπορούσε να γίνει εύκολα πολύ καλύτερη από την Ελβετία – πόσο μάλλον από το Ισραήλ που ευρίσκεται στη χειρότερη δυνατή γεωπολιτική θέση, με τη μισή του σχεδόν έκταση να είναι έρημος. Το μόνο που της λείπει είναι η αυτοπεποίθηση των Πολιτών της και μία μη αυτιστική, ικανή κυβέρνηση – ενώ αυτό που τη βυθίζει συνεχώς σε κρίσεις, είναι οι διεφθαρμένες και απάτριδες ελίτ της.

Ο ορισμός της κερδοσκοπίας

Ανεξάρτητα τώρα από την Ελλάδα και τις μίζερες αντιλήψεις της που στην κυριολεξία προκαλούν απέχθεια, έχει ενδιαφέρον ο τρόπος, με τον οποίο λειτουργεί η κερδοσκοπία σήμερα – με καλύτερο παράδειγμα την εξέλιξη του Bitcoin. Εν προκειμένω, πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα, χωρίς κανένα αντίκρισμα και καμία χρησιμότητα – έχοντας εφευρεθεί μόλις το 2008, τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ άρχισε να διαπραγματεύεται το 2009.

Το 2010, η αξία ενός Bitcoin αυξήθηκε από περίπου 8 εκατοστά του λεπτού, σε 8 Σεντ, σε 0,08 $ δηλαδή (πηγή) – φτάνοντας τον Απρίλιο του 2011 στα 0,67 $ (πηγή). Τέσσερα χρόνια μετά, το Νοέμβριο του 2015, η τιμή του ανέβηκε στα 327 $ – ενώ μετά από διάφορες διακυμάνσεις, κατέληξε στις 20 Μαρτίου του 2020 στα 6.200 $ (πηγή).

Μία εβδομάδα πριν και αφού είχε ήδη υπερβεί τα 32.000 $ στις αρχές Ιανουαρίου, η Tesla ανακοίνωσε πως είχε επενδύσει τον Ιανουάριο 1,5 δις $ από το ταμείο της σε Bitcoin – ενώ θα το αποδέχεται για την πληρωμή των αυτοκινήτων της. Έτσι η τιμή του νομίσματος αυξήθηκε πάνω από τα 44.000 $ – σε επίπεδα ρεκόρ.

Κάποιος τώρα που είχε αγοράσει μόλις 1.000 Bitcoin το 2011, πληρώνοντας 670 $, πρόσφατα θα διέθετε 44.000.000 $ – ενώ εάν είχε αγοράσει 1.000 το 2015 θα είχε πληρώσει 327.000 $ και 1.000 ένα χρόνο πριν 6.200.000 $. Πρόκειται λοιπόν για απίστευτες αποδόσεις που είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχει κανείς – ενώ δεν τις έχει μόνο το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα, αλλά πολλά άλλα. Εύλογα λοιπόν συμπεραίνεται πως αποτελεί την τέλεια φούσκα – ενώ η τιμή του δεν διαμορφώνεται από τίποτα άλλο, εκτός από αυτό που λένε οι αγορές.

Η παραγωγή του βέβαια είναι ακριβή, επειδή απαιτείται ψηφιακός εξοπλισμός υψηλής έντασης ενέργειας – ενώ αυξάνεται όσο περισσότερα Bitcoin παράγονται, οπότε το ανώτατο όριο έχει τοποθετηθεί στις 21.000.000 μονάδες. Θεωρητικά φυσικά, αφού μπορεί να αλλάξει το πρωτόκολλο του – εναλλακτικά να δημιουργηθεί ένα Bitcoin 1, Bitcoin 2 κλπ.

Από την άλλη πλευρά, το Bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα δεν διαφέρουν καθόλου από τα υπόλοιπα νομίσματα Fiat, όπως το δολάριο, το ευρώ, το γεν κλπ. – αφού κανένα δεν έχει πλέον αντίκρισμα, μετά την έξοδο του δολαρίου από τον κανόνα του χρυσού το 1971. Με απλά λόγια, όλα τα νομίσματα αξίζουν όσο αξίζουν, για εκείνο το χρονικό διάστημα που πιστεύουν κάτι τέτοιο οι άνθρωποι – οπότε οι διακυμάνσεις τους μπορεί να είναι από το μηδέν στο άπειρο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με το γερμανικό μάρκο (δημοκρατία της Βαϊμάρης) ή σχετικά πρόσφατα με το νόμισμα της Ζιμπάμπουε.

Η διαφορά τώρα των κανονικών νομισμάτων από το Bitcoin, είναι η απόλυτη έλλειψη σημείου ισορροπίας του τελευταίου – γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη και εντελώς κερδοσκοπική επένδυση. Στο σημείο αυτό είναι καλά να γνωρίζει κανείς πως όσο η είσοδος ενός μεγάλου «παίχτη» όπως η Tesla στηρίζει και αυξάνει την τιμή του, άλλο τόσο μία ανάλογη έξοδος θα είχε μία παρόμοια ή ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση – οπότε στην ουσία και για εκείνο το χρονικό διάστημα που δεν εισέρχεται άλλος ανάλογος «παίχτης», έχει μετατραπεί σε όμηρο της Tesla.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, η πραγματικά θεαματική αστάθεια των κρυπτονομισμάτων, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη από αυτήν των μιμητικών μετοχών (ανάλυση), όπως η GameStop – αφού η τελευταία έχει τουλάχιστον ένα αντικείμενο, αν και πεπαλαιωμένο, ζημιογόνο. Τόσο στη μία περίπτωση βέβαια, όσο και στην άλλη, δεν πρόκειται για τη γνωστή κερδοσκοπία που στηρίζεται τουλάχιστον σε κάποιες προβλέψεις – αλλά για στοιχήματα που κερδίζονται από αυτούς που θα έχουν την ψυχραιμία και την τύχη να αποχωρήσουν την κατάλληλη στιγμή αποκομίζοντας κέρδη, ενώ όλοι οι άλλοι βιώνουν αντίστοιχες ζημίες.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τεκμηριώνουν πως οι διαστρεβλώσεις που έχουν προκληθεί στην αμερικανική αγορά είναι τεράστιες, άνευ προηγουμένου – οπότε η συντριβή που νομοτελειακά θα ακολουθήσει θα είναι ανάλογη. Αποδεικνύουν επίσης πως οι αγορές δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές – αφού λειτουργούν συνήθως μακριά από τα σημεία ισορροπίας τους, είτε προς τη μία πλευρά του εκκρεμούς, είτε προς την άλλη. Εν τούτοις, τα μεγάλα κέρδη αποκομίζονται σε εποχές φούσκας – όπως οι μεγάλες ζημίες όταν σπάσουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail