Επιστολή-κόλαφο για τον Ερντογάν έχει στα χέρια του ο Μπάιντεν – Τι του γράφουν 54 γερουσιαστές

«Χαστούκι» στον αυταρχικό Τούρκο πρόεδρο αποτελεί η επιστολή 54 γερουσιαστών, προερχόμενων και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ (Δημοκρατικό και Ρεπουμπλικανικό), προς τον 46ο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με την οποία επικρίνουν την απαράδεκτη συμπεριφορά και τακτική του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιοσύνης, ελευθερίας του Τύπου, ως και σκληρών μέτρων που υιοθετεί κατά της αντιπολίτευσης.

Από: eleftherostypos.gr - Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η επιστολή -που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος-αποτελείται από τέσσερις παραγράφους και οι γερουσιαστές επισημαίνουν στον γνωστό για την ευαισθησία του στα ανθρώπινα-θρησκευτικά και κοινωνικά δικαιώματα Αμερικανό πρόεδρο ότι πρέπει να καταστήσει σαφές στον Ερντογάν να αλλάξει τη στάση του, που δεν συνάδει με τη θέση της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία, και όχι μόνο.

Στην πρώτη παράγραφο οι γερουσιαστές συγχαίρουν τον Μπάιντεν για την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ στη δεύτερη παράγραφο επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος εφαρμόζει κατασταλτικές μεθόδους και είναι ιδιαίτερα αυταρχικός-πολεμοχαρής, ταυτίζοντάς τον με τον πρόεδρο της Κίνας στο ότι φιμώνει την ελευθερία του λόγου, αστυνομοκρατεί τους πολίτες, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρεμβαίνει απροκάλυπτα στο χώρο της Δικαιοσύνης και της Εκπαίδευσης αντικαθιστώντας εκλεγμένα στελέχη με ανθρώπους της αρεσκείας του.

Για Καύκασο

Στην τρίτη παράγραφο τονίζονται και επικρίνονται η εμπλοκή της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο (στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ), η πολεμοχαρής συμπεριφορά του κατά των φιλοαμερικανικών κουρδικών πολιτοφυλακών της PYD/YPG στη Βόρεια Συρία (εκτασιακά σε μία ζώνη 120 χλμ. ανατολικά του Ευφράτη), καθώς και στο μείζον ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S-400 που προμηθεύτηκε η Αγκυρα από τη Μόσχα και που αποτελούν απειλή για τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και των κρατών-μελών το ΝΑΤΟ. Επίσης γίνεται αναφορά στην πρόσφατη προκλητική και ανεδαφική τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι πίσω από την απόπειρα του γκιουλενικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία ήταν οι ΗΠΑ.

Ισοπολιτεία

Στην τελευταία παράγραφο τονίζεται ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και κατέχει στρατηγική θέση σε μία πολύ κρίσιμη περιοχή και ζητούν από τον Μπάιντεν να επισημάνει στον αυταρχικό Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα στάση και να εφαρμόζονται στη χώρα του η ισοπολιτεία, ο σεβασμός στα κοινωνικά-νομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να σταματήσουν οι φυλακίσεις πολιτών, εκπαιδευτικών, αξιωματικών κ.ά.

Την επιστολή υπογράφουν κορυφαίοι γερουσιαστές, όπως μεταξύ άλλων ο Μαρκ Ρούμπιο, ο Ρον Γουέντεν η Αμι Κλόμπουτσερ, ο Τσαρλς Σούμερ, ο Σέροντ Μπράουν, ο Μπεν Σάσε, ο Τζον Τιούν, ο Κρις βαν Χόλεν, ο Μπέντζαμιν Γκάρντιν κ.ά., ως επίσης και δύο προσωπικοί και οικογενειακοί φίλοι του Αμερικανού προέδρου, ο γερουσιαστής Κρίστοφερ Κουνς από την Πολιτεία του Ντελαγουέρ και ο Μαρκ Γουόρεν από την Πολιτεία της Βιρτζίνια.

Σε μία άλλη εξέλιξη, χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με το Κυπριακό επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διαχρονική επιλογή της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας για τη Μεγαλόνησο, ως και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν συμφωνούν με τη σύσταση δύο χωριστών κρατικών οντοτήτων στην Κύπρο (που υποστηρίζεται από τον Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ).

Συνεργασία με Ρωσία

Επανερχόμενος στα όσα ανέφερε χθες ο Ερντογάν σχετικά με το εν εξελίξει διαστημικό-επιστημονικό πρόγραμμα της χώρας του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι προχωρά μία πολυδιάστατη συνεργασία με τη διαστημική βιομηχανία της Ρωσία, και ειδικότερα μεταξύ της ρωσικής ROSCOSMOS με την τουρκική διαστημική υπηρεσία TUA.

Σχετικά με την κατάσταση στον Καύκασο, ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, ως και εκπρόσωπος του αρμενικού στρατού επεσήμαναν ότι η αποτυχία των αρμενικών δυνάμεων στον 44 ημερών πόλεμο στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συμμετοχή των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών/drones, που προκάλεσαν πολύ μεγάλες απώλειες στους Αρμένιους μαχητές (παρόμοια θέση έχουν εκφράσει και στρατιωτικοί του επιτελείου Χαφτάρ για την αποτυχία κατάληψης της Τρίπολης την άνοιξη του 2020 στη Δυτική Λιβύη). Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, έφθασαν χθες 20 τουρκικής κατασκευής οχήματα τύπου MEMATT για την καταστροφή ναρκών (πολύ σύγχρονης τεχνολογίας) που κατασκευάζει η κρατική εταιρία ASFAT.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail