Το φρούριο της Αττικής που βρίσκεται εκεί εδώ και 2.300 χρόνια

 

Η ιστορία της Ελλάδας μετρά αιώνες και αυτό μπορείς να το καταλάβεις πολύ απλά κάθε φορά που επισκέπτεσαι και έναν καινούριο προορισμό, ένα καινούριο μέρος ακόμη και μέσα στην Αττική. Υπάρχουν γωνιές και αξιοθέατα που είτε δεν τα έχεις ακούσει ποτέ είτε μπορεί να έχεις ακούσει πληροφορίες αλλά να μην γνωρίζεις λεπτομέρειες. Ίσως, λοιπόν, συμβαίνει κάτι τέτοιο και με ένα φρούριο της Αττικής το οποίο βρίσκεται στη Φυλή εδώ και 2.300 χρόνια. Και η ιστορία του, φυσικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αξίζει να βρεθείς εκεί με την πρώτη ευκαιρία και να κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν και μάλιστα αιώνες πριν.

Από:     exploringgreece.tv

Η νήσος Ράφτη και ο μύθος της μαρμαρωμένης πεντάμορφης

Το φρούριο της Αττικής που βρίσκεται εκεί εδώ και 2.300 χρόνια

Το αρχαίο φρούριο ή αλλιώς οχυρό της Φυλής βρίσκεται σε ένα σημείο πλαγιά της Πάρνηθας και συγκεκριμένα σε υψόμετρο κάτι λιγότερο από 900 μέτρα και βρίσκεται πολύ κοντά στον σημερινό σύγχρονο οικισμό της Φυλής. Το εντυπωσιακό είναι ότι βρίσκεται εκεί εδώ και 2.300 χρόνια και συγκεκριμένα από τον 4ο αιώνα.

Δεν είναι σίγουρα τυχαία η θέση στην οποία έχει κατασκευαστεί. Το φρούριο που δεν γνωρίζουν αρκετοί, κατέχει όπως και τα περισσότερα φρούρια μια πολύ στρατηγική θέση. Κι αυτό γιατί βρίσκεται πάνω στον πιο άμεσο δρόμο οποίος ουασιαστικά συνέδεε την Αθήνα με τη Θήβα. Παρατηρώντας το σήμερα θα δεις ότι διαθέτει ένα τείχος ακανόνιστου σχήματος στην ανατολική πλευρά του υψώματος.

Το σημείο διαθέτει απότομα βράχια τα οποία μπορείς να δεις ότι έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί αρκετός χώρος αρκετά επίπεδος για να φιλοξενήσει οικοδομήματα. Εκεί υπήρχαν πριν εκατοντάδες χρόνια διάφορα κτήρια, τα οποία στην ουσία εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες της φρουράς. Μιας φρουράς η οποία έμενε εκεί σε μια μόνιμη βάση. Από τα κτίσματα αυτά έχουν διασωθεί μόνο τα θεμέλια τα οποία μπορεί να δει κανείς σήμερα με μια βόλτα εκεί.

Το φρούριο της Φυλής που στέκει εκεί εκατοντάδες χρόνια αποτελεί ένα από τα πολυάριθμα παραμεθόρια φρούρια τα οποία είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι. Σκοπός τους ήταν να ελέγχουν τους δρόμους που οδηγούσαν στην αττική ενδοχώρα.

Μια άλλη άποψη που αφορά την κατασκευή του αλλά έχει απορριφθεί είναι ότι το φρούριο χτίστηκε πολύ πιο πριν και μάλιστα όχι από τους Αθηναίους. Από ποιους όμως; Από γείτονες τους για δύο σκοπούς. Αφενός για κατόπτευση αυτής της κατεύθυνσης από την Αθήνα, αφετέρου για άλλους στρατηγικούς λόγους.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι n.p. production του Youtube.


Το Φρούριο της Φυλής και η εκπληκτική θέα που προσφέρει

Το φρούριο της Φυλής εκτός από την ιστορία του, διαθέτει επίσης καταπληκτική εποπτική θέα προς την Αθήνα που σου κόβει την ανάσα. Μπορείς να δεις ακόμη και τις προσβάσεις από και προς αυτήν στα νότια του Βουνού της Φυλής. Επίσης έχεις πλήρη οπτική επαφή τόσο με την κορυφή Κεραμίδι όσο και με την πανέμορφη Ακρόπολη.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.