Χιλιάδες κρατήθηκαν ή απελάθηκαν στα Τουρκικά αεροδρόμια για αναρτήσεις στα social media

Freepen.gr - Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κρατηθεί ή απελαθεί στα αεροδρόμια από τις τουρκικές αρχές λόγω των αναρτήσεων τους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε το κέντρο ελευθερίας της Στοκχόλμης επικαλούμενο το Independent Turkish, σημειώνει το turkishminute.com.

Σύμφωνα με τον Seyit Sönmez του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, χιλιάδες άνθρωποι έχουν απελαθεί ή κρατηθεί στα αεροδρόμια για "προπαγάνδα τρομοκρατίας", "προσβολή του προέδρου" και "υποκίνηση μίσους στο κοινό". Ενώ η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι Τούρκοι με διπλή υπηκοότητα, άλλοι είναι άνθρωποι τουρκικής καταγωγής που δεν έχουν τουρκική υπηκοότητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κινητά τηλέφωνα των ατόμων και οι λογαριασμοί των κοινωνικών μέσων ελέγχονται από τις αρχές στις συνοριακές πύλες. Εάν το άτομο δεν έχει τουρκική υπηκοότητα και οι αρχές εντοπίσουν κάτι προβληματικό στα τηλέφωνά τους, απελαύνονται με το πρόσχημα ότι θέτουν απειλή για την ασφάλεια. Εάν το άτομο έχει τουρκική υπηκοότητα, κρατούνται και εκδίδεται ταξιδιωτική απαγόρευση για να τους εμποδίσουν να επιστρέψουν στη χώρα διαμονής τους.

"Αυτή τη στιγμή έχω 10 υποθέσεις που αφορούν Τούρκους πολίτες που διώκονται για τις θέσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά την άφιξή τους στην Τουρκία. Γνωρίζω ότι υπάρχουν χιλιάδες δικηγόροι μόνο στην Κωνσταντινούπολη όπως εγώ", δήλωσε ο Sönmez και πρόσθεσε ότι είχε έρθει σε επαφή με ορισμένους βουλευτές για να τεθεί κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με το θέμα.

Ο Sönmez ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μια ειδική κυβερνητική μονάδα που παρακολουθούσε τις δραστηριότητες κοινωνικών μέσων των Τούρκων που ζούσαν στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι οι κρατούμενοι ήταν ως επί το πλείστον ακτιβιστές και μέλη της πολιτικής αντιπολίτευσης και καταγράφηκαν από αυτή τη μονάδα.

Ο Sönmez δήλωσε ότι μόλις η μονάδα καταγράψει τις δραστηριότητες των αντιφρονούντων, ξεκινά επίσημη έρευνα και εκδίδεται ένταλμα για την κράτησή τους κατά την είσοδό τους στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι ήταν εύκολο για τις αρχές να εντοπίσουν τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό επειδή είναι λίγοι σε αριθμό και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που ενημερώνουν τις αρχές για θέσεις που επικρίνουν την κυβέρνηση.

"Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να επιστρέψουν στη χώρα και με καλούν να ρωτήσω αν μπορώ να ελέγξω αν έχει εκδοθεί ένταλμα γι 'αυτούς", δήλωσε ο Sönmez.

"Ένας από τους πελάτες μου που μοιράστηκε μια ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης που επικρίνει την πρόοδο του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία εξέδωσε σε βάρος του ταξιδιωτική απαγόρευση", δήλωσε ο Sönmez. "Δεν ήταν σε θέση να επιστρέψει στην Αυστρία, όπου έζησε, και το εστιατόριό του βγήκε εν τω μεταξύ εκτός λειτουργείας".

Ο Turgut Öker, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Alevi Bektashi, δήλωσε ότι υπήρξαν 11 δικαστικές υποθέσεις εναντίον του λόγω των δραστηριοτήτων του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Ο Öker δήλωσε ότι έζησε στη Γερμανία και κρατήθηκε πέντε φορές σε τουρκικό αεροδρόμιο και εξακολουθεί να τελεί υπό ταξιδιωτική απαγόρευση.

Αναφερόμενος στους αριθμούς που παρείχε η Γερμανική Πρεσβεία στην Άγκυρα, ο Öker δήλωσε ότι υπήρχαν 69 άτομα μόνο τον Ιούνιο από τη Γερμανία, οι οποίοι είτε απελάθηκαν είτε κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο.

Οι αλεβίτες, οι Κούρδοι αριστεροί και οι επικριτές της κυβέρνησης αποτελούσαν την πλειοψηφία των ανθρώπων που διώχθηκαν. Σύμφωνα με τον Öker στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι κατασκοπεύουν τους γείτονές τους και ειδοποιούν τις τουρκικές αρχές για τις θέσεις των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση. Είπε ότι η Ελβετία είχε απελάσει ένα άτομο που κατασκόπευε τους γείτονές του και έδωσε πληροφορίες γι ' αυτούς στις τουρκικές αρχές.

"Θέλουν να απαλλάξουν τη χώρα [Τουρκία] από κριτικά σκεπτόμενους ανθρώπους", δήλωσε ο Öker. "Πράγματι, νέοι από Αλεβί και κουρδικές οικογένειες και όσοι δεν είναι ευχαριστημένοι με το καθεστώς στην Τουρκία αποφασίζουν να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να αποφύγουν τη δίωξη".

Ο Zeynel Özen, αναπληρωτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, δήλωσε ότι γνώριζε ανθρώπους που ερευνήθηκαν και δικάστηκαν για τις δραστηριότητες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ήδη από το 2012. Είπε ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και υπέφεραν με διάφορους τρόπους επειδή δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στη χώρα διαμονής τους.

Η Τουρκία είναι διαβόητη για τη λογοκρισία περιεχομένου στα κοινωνικά μέσα. Μια έκθεση που συντάχθηκε από την Ένωση Ελευθερίας Εκφρασης (IFÖD) έδειξε ότι η Τουρκία έκανε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων στο Twitter για κατάργηση περιεχομένου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2020 ότι η τουρκική αστυνομία ερεύνησε 14.186 περιπτώσεις και έλαβε νομικές ενέργειες εναντίον 6.743 από αυτούς με την κατηγορία της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας, υποκίνηση του κοινού σε μίσος και εχθρότητα, ενστάλαξη φόβου και πρόκληση πανικού στο κοινό ή με προκλητικό περιεχόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail