Φέρνει φουρτούνες στη Βαλτική η άφιξη του FORTUNA για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2

Freepen.gr - Το ρωσικό πλοίο που έχει επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 έφτασε στα ανοικτά της Δανίας σύμφωνα με ναυτιλιακές εφαρμογές την Κυριακή, παρά την απειλή περαιτέρω κυρώσεων των ΗΠΑ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το σκάφος τοποθέτησης σωλήνων "Fortuna", που ανήκει στη ρωσική εταιρεία KVT-RUS, έφυγε από τη Γερμανία πριν από ημέρες και βρίσκεται περίπου 28 χιλιόμετρα (18 μίλια) νότια του δανικού νησιού Bornholm.

Αρκετά ρωσικά σκάφη υποστήριξης βρίσκονταν επίσης σε άμεση γειτνίαση, σύμφωνα με τις εφαρμογές Vesselfinder και MarineTraffic.

Σε αυτόν τον τομέα, λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Δανίας αλλά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της σκανδιναβικής χώρας, περνάει ο "δανικός" τομέας του αγωγού, σύμφωνα με τα σχέδια που δημοσίευσε η Nord Stream, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom.

Ο Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (11 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που θα τρέξει κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, πρόκειται να διπλασιάσει τις ρωσικές αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κι έχει εδώ και καιρό μπει στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα από την πρώην διοίκηση Trump που προώθησε το αέριο των ΗΠΑ και επέκρινε ανοιχτά τις ευρωπαϊκές χώρες για την ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία.

Η Πολωνία, η Ουκρανία και τα κράτη της Βαλτικής αντιτίθενται επίσης έντονα στον αγωγό, φοβούμενοι ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, την οποία η Μόσχα θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πολιτική πίεση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Παρασκευή ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα προτρέποντας τις Βρυξέλλες να μπλοκάρουν την ολοκλήρωση του αγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων.

Οι εργασίες για το τεράστιο έργο συνεχίστηκαν στα Γερμανικά ύδατα τον Δεκέμβριο μετά την αναστολή τους για σχεδόν ένα χρόνο λόγω της απειλής των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οι δανικές αρχές είχαν εξουσιοδοτήσει τη Nord Stream να εκτελεί έργα στα ύδατά της από τις 15 Ιανουαρίου.

Αλλά η εταιρεία είχε μιλήσει για μια "προπαρασκευαστική" φάση της επιχείρησης, εν μέσω αβεβαιοτήτων σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μετάβασης μεταξύ του Donald Trump και του Προέδρου Joe Biden, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αυτό το μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στο "Fortuna".

Η ακριβής ημερομηνία της επανάληψης των εργασιών τοποθέτησης σωλήνων στη Βαλτική παραμένει ασαφής, χωρίς λεπτομέρειες από τη Nord Stream.

Αλλά ο αγωγός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες εργασίες τοποθέτησης σωλήνων να γίνονται στα ύδατα της Δανίας.

Το έργο του Nord Stream 2 είναι στην πραγματικότητα δύο παράλληλοι αγωγοί. Σύμφωνα με την Αρχή Ενέργειας της Δανίας, 69,2 χιλιόμετρα πρέπει να τοποθετηθούν στον έναν αγωγό και 49,6 χιλιόμετρα στον άλλο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail