Η ευθύνη...ποια ευθύνη;

ColiN00B / pixabay
Η ευθύνη που καλλιέργησε το σαπρόφυτο του πιο νοσηρού πολιτικού υποκειμενισμού; Αυτή την ευθύνη δεν την χρειαζόμαστε πια. Η έκπτωσή της σαν κινήτρου ψυχικού και πολιτικού και σαν διεγερτικού της συνείδησης είναι μια από τις οριστικές απώλειες στη μερίδα των κερδοζημιών αυτού του τόπου.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Το μόνο συναίσθημα σ' όλη την έκτασή του που μπορεί να νιώθει ένας υπεύθυνος και σκεπτόμενος Έλληνας, βαρύφορτο από το πολιτικό ψέμα και την πολιτική απάτη στις παρυφές της προδοσίας, είναι ΑΗΔΙΑ!

Για τους εγχώριους τυχοδιώκτες της πολιτικής, που ούτε από τα έγκατα της συνείδησής τους προβάλλει η ευθύνη, η αλήθεια και η συνέπεια είναι μια στρέβλωση του χαρακτήρα τους. Είναι συνεπείς με τον εαυτό τους, όταν είναι ασυνεπείς!

Αυτός ο άκρατος υποκειμενισμός-ατομικισμός έχει μετατραπεί σε δόγμα, σαν το μόνο ακέραιο μέγεθος της πολιτικής τους ύπαρξης.

Όσο παρακολουθεί κανείς τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, αλλά και τους λοιπούς Ταρτούφους της πολιτικής, να ξυφουλκούν στη Βουλή των αβούλευτων, τόσο και συνειδητοποιεί το υπερτροφικό τους εγώ, κάτω από τα επάλληλα στρώματα που έχει σωρεύσει το πολιτικό ψεύδος και η πολιτική τους αγωγή, φράζοντας τους πόρους απ' όπου θα μπορούσε να αναπνεύσει η μύχια συνείδησή τους.

Ως κοινωνία βιώνουμε τη νύχτα χωρίς ξημέρωμα και τη ξηρασία λόγων και πράξεων. Και επειδή είναι καταπονούσα διαδικασία ο αυτοέλεγχος, η αντίδρασή μας περιορίζεται στην παθητική παρακολούθηση των καταστάσεων, με το φόβο της έκθεσής μας, για λόγους που υπαγορεύονται από τη δειλία, τη ραγιάδικη νοοτροπία, τα ευκαιριακά συμφέροντα του καθενός, αλλά και τις απλές εθιστικές μας λειτουργίες. Και επειδή η αντίδραση απαιτεί υπευθυνότητα και ορθή σκέψη.

Κάποια μέρα θα "ξυπνήσουμε" βέβαια και θα διαπιστώσουμε ότι με την κακομοιριά μας και την παθητικότητά μας, για την οποία επινοούμε μύριες όσες προσχηματικές δικαιολογίες, έχει παγιδευτεί και η ιστορική μας μνήμη. Δεν μιλώ για την αξιοπρέπειά μας, ατομική, κοινωνική και εθνική, που έχει κατολισθήσει προ πολλού...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail