Ποιους κόβει από τις λίστες ο Μητσοτάκης

Με το πρόσχημα της ανανέωσης

-«Στο κόκκινο» Καραμανλής, Σαμαράς και Ντόρα

Εκλογές με ριζική ανανέωση (εκκαθαρίσεις) στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει ο σχεδιασμός του Κυρ. Μητσοτάκη. Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου αλλά κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το σενάριο είναι πάνω στο τραπέζι, μαζί και τα σχέδια για τις αλλαγές στα ψηφοδέλτια.

Από: Το Παρόν

Η επίσημη δικαιολογία είναι η ανάγκη ανανέωσης και για να ανοίξουν θέσεις στους εκλογικούς συνδυασμούς. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι μέσω αυτής της διαδικασίας ο κ. Μητσοτάκης θέλει να απαλλαγεί από τα «βαρίδια», όπως συνηθίζουν να τους αποκαλούν οι κατοικοεδρεύοντες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει βαριά ονόματα της παράταξης: Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Κακλαμάνης, ενώ η… μπάλα θα πάρει και άλλα, λιγότερο προβεβλημένα στελέχη, στην προκειμένη περίπτωση βάσει ηλικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, σε δεδομένη χρονική στιγμή ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους προαναφερθέντες και θα τους ενημερώσει για τους σχεδιασμούς του, με στόχο να αποφύγει εντάσεις ή αναταράξεις που θα προκαλούσαν ζημιά στην παράταξη και στον ίδιο προσωπικά.

Στενοί συνεργάτες του εκτιμούν ότι με τον Κ. Καραμανλή και την Ντ. Μπακογιάννη δεν θα συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες να τους… πείσει, όπως σημειώνουν στο Μαξίμου. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι «ωσεί παρών», δεν μετέχει ούτε στα πολιτικά ούτε και στα εσωκομματικά δρώμενα, οπότε θα μπορούσε άνετα να αποσυρθεί.

Όσον αφορά τον Αντ. Σαμαρά, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και πιο περίπλοκα. Φέτος ο πρώην πρωθυπουργός κλείνει το 70ό έτος πιάνει δηλαδή το ηλικιακό όριο που έχει κατά καιρούς σκεφτεί να βάλει ο πρωθυπουργός για τους υποψηφίους του κόμματος. Αντιλαμβάνεται όμως ότι ο κ. Σαμαράς είναι ξεχωριστή περίπτωση και απαιτεί ειδικούς χειρισμούς.

Για την ακρίβεια, να πειστεί να αποχωρήσει οικειοθελώς ή έστω χωρίς… εντάσεις και προστριβές. Εύκολο ή δύσκολο, θα φανεί. Οι πληροφορίες ωστόσο που φτάνουν από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νέο αίμα
Ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει το εγχείρημα με την αποστρατεία των «βαρόνων», στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές είναι να ανανεώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, βάζοντας μέσα στελέχη που εντάχθηκαν ή συνεργάζονται με την παράταξη την τελευταία πενταετία.

Ορισμένοι δε εξ αυτών μετέχουν με ενεργό ρόλο στη σημερινή κυβέρνηση. Μια θέση στα ψηφοδέλτια (και στη Βουλή) θα έχουν οι Γ. Γεραπετρίτης, Κυρ. Πιερρακάκης, Θ. Σκυλακάκης, Τ. Θεοδωρικάκος, Ν. Παπαθανάσης, Ν. Χαρδαλιάς, Στ. Πέτσας, Χρ. Ταραντίλης, Β. Κοντοζαμάνης, Γ. Τσακίρης, Δ. Μιχαηλίδου, Σοφ. Ζαχαράκη. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσει κανείς έναν σημαντικό αριθμό στελεχών που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό και στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν βρει θέσεις στα ψηφοδέλτια. Με την… ανανέωση θα ανοίξει ο δρόμος και για αυτούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail