Φωτιά ο πληθωρισμός στην Τουρκία, ο κόσμος στοκάρει ρύζι και παιδικές τροφές

Freepen.gr - Οι καταναλωτές στην Τουρκία στοκάρουν ρύζι, ζυμαρικά και παιδικές τροφές για να προστατεύσουν εαυτούς και τις οικογένειές τους από τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, ο οποίος είναι διψήφιος και κλιμακώνεται, σημειώνει το ahvalnews.com.

Τα τρόφιμα έχουν γίνει τόσο ακριβά στην Τουρκία που μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα αγωνιστούν να αντέξουν οικονομικά κάποια βασικά αγαθά τους επόμενους μήνες, δήλωσε το Reuters την παρασκευή.

Οι γονείς έχουν αρχίσει να αγοράζουν μπισκότα μωρών με έκπτωση ενώ το κόστος των αυγών έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά το παρελθόν έτος, ανέφεραν οι δημοσιογράφοι του Reuters Ezgi Erkoyun και Jonathan Spicer.

"Αγοράζουμε μόνο τα απόλυτα απαραίτητα και φθηνότερα εμπορικά σήματα εκεί έξω", δήλωσε ο Hüseyin Duran, πατέρας τριών παιδιών που ζει στην Κωνσταντινούπολη και εργαζόταν φύλακας ασφαλείας που λαμβάνει κυβερνητικά χρήματα επειδή έχουν μειωθεί οι ώρες εργασίας του.

"Όλες οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, αλλά κυρίως οι βρεφικές τροφές", είπε. "Ανησυχώ για τα παιδιά μου. Μπορούμε να ανταποκριθούμε μόνο στις πληρωμές ενοικίου, παντοπωλείων και Δανείων”.

Η Τουρκία ξεχωρίζει σε έναν κόσμο όπου οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 προανήγγειλαν σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς πληθωρισμού. Οι τιμές αυξάνονται σε ετήσιο ποσοστό 14.6, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Άλλες εκτιμήσεις λένε ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ράφια της κουζίνας αραιώνουν. Ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση αναμένει πως ο πληθωρισμός θα είναι δύσκολος το 2021 και πρέπει να παρακολουθείται.

Η Τουρκία είναι "βυθισμένη σε οδυνηρό στασιμοπληθωρισμό" ακόμη και κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του κοροναϊού και του υψηλού κόστους δανεισμού, δήλωσε στο Reuters ο Yesenn El-Radhi, ανώτερος πιστωτικός αναλυτής της Capital Intelligence Ratings.

"Οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές λόγω της πρόσφατης αύξησης των παγκόσμιων τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της καθυστερημένης επίδρασης της απότομης υποτίμησης της λίρας", ανέφερε.

"Κάθε φορά που γεμίζω το ντουλάπι μου, οι τσάντες αγορών γίνονται ελαφρύτερες, αλλά ο λογαριασμός γίνεται υψηλότερος", δήλωσε η Pınar, 31 ετών.. "Αγοράζω χύμα, ώστε να μην χρειάζεται να ψωνίζω ξανά για τρεις ή τέσσερις μήνες".

Η Pınar είναι σεφ που παίρνει μέρος του μισθού της καθώς βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Τα έσοδά της ίσα που καλύπτουν ενοίκιο και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

"Δεν υπήρχε πείνα στην Τουρκία πριν. Αλλά η πείνα είναι η πραγματικότητα τώρα", δήλωσε ο Kemal Kılıçdaroğlu, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP).

"Δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα των τροφίμων με τα επιτόκια", δήλωσε ο Gizem Öztok Altınsaç, επικεφαλής οικονομολόγος στην κορυφαία επιχειρηματική οργάνωση της Τουρκίας TÜSIAD, σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

"Το πρόβλημά μας με τον πληθωρισμό είναι πολύ μεγάλο, οπότε πρέπει να λάβουμε πιο στοχευμένα μέτρα για να το λύσουμε".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail