Η άγνωστη ιστορία της Ινδής πράκτορος που πολέμησε τους Ναζί και συνετέλεσε στην απόβαση στη Νορμανδία

 

Η απίστευτη ζωή της Ινδής Noor Inayat Khan, που πολέμησε στο πλευρό των Βρετανών εναντίον των Ναζί, πρόκειται σύντομα να γυριστεί σε σειρά, με τίτλο «Spy Princess» («Η πριγκίπισσα κατάσκοπος»).

Από: eleftherostypos.gr

Το ρόλο της Khan, η οποία έφυγε από τη ζωή όντας αιχμάλωτη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, θα ερμηνεύσει στην σειρά η ηθοποιός Freida Pinto, γνωστή από την οσκαρική ταινία «Slumdog Millionaire».

Η Khan υπήρξε η πρώτη ασυρματίστρια που εστάλη από τις βρετανικές δυνάμεις στη Γαλλία, η οποία βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή.

Πίσω από τις γραμμές του εχθρού, η κοπέλα έστελνε στους Συμμάχους ζωτικής σημασίας μηνύματα που βοήθησαν στην επιτυχία της απόβασης στην Νορμανδία.
https://pbs.twimg.com/media/EYzRWlyXkAIUc67?format=jpg&name=small
Δρώντας υπό το κωδικό όνομα «Μαντλίν», η Khan αποτέλεσε νο.1 στόχο της Γκεστάπο και ήταν 29 χρονών όταν συνελήφθη, το έτος 1943.

Η Khan βασανίστηκε κατ’ εξακολούθηση πριν καταλήξει από πυροβολισμό στο κεφάλι ένα χρόνο μετά, μην έχοντας αποκαλύψει καμιά πληροφορία στον εχθρό.

Η ιστορία της συναρπάζει διότι, εκτός του ότι ήταν μια γυναίκα στην πρώτη γραμμή της μάχης – κάτι σπάνιο για την εποχή- η Khan προερχόταν από ένα περιβάλλον το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να είχε προδικάσει την εξέλιξή της.

Η οικογένειά της ανήκε στο θρησκευτικό δόγμα των Σούφι, των μυστικιστών μουσουλμάνων, οι πεποιθήσεις των οποίων τους αποτρέπουν ακόμα και από τη χρήση όπλων- κάτι που και η Khan τήρησε κατά την διάρκεια της θητείας της.

Ο πατέρας της ήταν, σύμφωνα με τις πηγές, ένας «μακρυμάλλης γκουρού που κήρυττε την αγάπη και την ειρήνη», αξίες που η Khan προσπάθησε να συμβιβάσει με τον αντιναζιστικό της αγώνα.

Όπως λέει και η ηθοποιός που θα την ερμηνεύσει, «Η Noor έχει μια ήρεμη δύναμη, της οποίας δεν έχει πλήρη επίγνωση».

«Όντας μόνη της στο Παρίσι, έζησε  και αγάπησε μέσα σε μερικούς μήνες πιο έντονα  από ό,τι πολύς κόσμος σε ολόκληρη την διάρκεια της ζωής του. Βοήθησε στην ενίσχυση του «μυστικού στρατού» της αντίστασης που πέτυχε την απόβαση στην Νορμανδία και εξέπληξε τους άνδρες που λέγανε πως ποτέ δεν θα έπρεπε να έχει σταλεί στην πρώτη γραμμή».

ΠΗΓΗ: The Guardian
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail