«Ο Ερντογάν κάνει τον τουρκικό στρατό ραχοκοκαλιά της περιφερειακής στρατηγικής του»

Freepen.gr - Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις για να εξασφαλίσει το καθεστώς της χώρας του στη νέα παγκόσμια τάξη που αναδιαμορφώνεται, έγραψε ο αναλυτής Τζέιμς Ντόρσεϊ σε άρθρο που έγραψε για το eurasiareview.com την Τετάρτη.

Ο Ερντογάν έχει συγκρίνει τις τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες με τη δημιουργία του Ισλαμικού στρατού του Καυκάσου από τον οθωμανικό Υπουργό Πολέμου Ενβέρ Πασά κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, υποστηρίζει ο Ντόρσεϊ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι το αδελφό Αζερμπαϊτζάν καλωσόρισε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τον ίδιο ενθουσιασμό, όπως χαιρέτησε τον ισλαμικό στρατό του Καυκάσου το 1918, με προσευχές και δάκρυα χαράς, μιλώντας στο τουρκικό και αζέρικο στρατιωτικό προσωπικό στο μεγάφωνο του τηλεφώνου του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Hulusi Akar στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού, στις 30 Δεκεμβρίου.

"Ο Ισλαμικός Στρατός κατέλαβε το Μπακού κατά τις τελευταίες ημέρες του β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά απέτυχε να διαμορφώσει μια βάση για στρατιωτική υποστήριξη του αιώνα από τότε που οι παν-τουρκιστικές ή τουρανιστικές ιδεολογίες αποσκοπούσαν να ενώσουν τους λαούς τουρκικής προέλευσης" γράφει ο Ντόρσεϊ, ωστόσο, ο Ερντογάν φαίνεται να εγκαθιστά την Τουρκία ως μια ηγέτιδα σε ένα ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο από χώρες που κατά κύριο λόγο κατοικούνται από τουρκική υπο-κουλτούρα, είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τη δήλωσή του στο Μπακού ενάντια στις προσπάθειες των Μεσογειακών επικριτών της Τουρκίας που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Άγκυρας να διευρύνει την πρόσβασή της σε περιφερειακούς πόρους φυσικού αερίου, δήλωσε ο Ντόρσεϊ.

Η ένταξη των ΗΑΕ ως παρατηρητή στο φόρουμ αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που εδρεύει στο Κάιρο, το οποίο σχηματίζεται από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, έχει επικριθεί από την Άγκυρα ως προσπάθεια διάθεσης των οικονομικών δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο Ντόρσεϊ.

"Η κίνηση των ΗΑΕ, ενός από τους σημαντικότερους αντιπάλους της Τουρκίας σε αγώνα για κυρίαρχη πολιτική και θρησκευτική επιρροή σε μια λωρίδα γης που εκτείνεται από τις ακτές του Ατλαντικού της Αφρικής στην Κεντρική Ασία, ενδεχομένως αποτελεί αλλαγή στη στρατηγική των Εμιράτων", δήλωσε ο Ντόρσεϊ.

Αλλά το άρθρο πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των ΗΑΕ να δημιουργήσουν μια αραβική συμφωνία ενάντια στις φιλοδοξίες του Ερντογάν έχουν ξεδιπλωθεί, καθώς ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι έχει υπολογίσει την Τουρκία ως περιφερειακό εταίρο και ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προτίμησε να κατευνάσει τον Ερντογάν μετά τη συζήτησή τους το Νοέμβριο.

Επισημαίνοντας ότι τα ΗΑΕ χαρακτήρισαν την υποστηριζόμενη από την Τουρκία Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση και έδειξαν υποστήριξη στις γαλλικές και Αυστριακές καταστολές των ισλαμιστικών και τουρκικών εθνικιστικών ομάδων, ο Ντόρσεϊ δήλωσε ότι η στρατηγική του Ερντογάν για "σκληρή και ήπια δύναμη", σε αντίθεση με τα ΗΑΕ, λειτουργεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail