Θα πέσει εκ των έσω ο Ερντογάν: Λιγότερο από 35% θέλουν το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία

Freepen.gr - Λιγότερο από το 35 τοις εκατό της Τουρκίας υποστηρίζει το εκτελεστικό προεδρικό σύστημα, μια πτώση πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το καλοκαίρι, σύμφωνα με έρευνα του Δεκεμβρίου από τη Metropoll που εδρεύει στην Άγκυρα.

Συνολικά το 34,5 τοις εκατό ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει με το ισχύον σύστημα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2018, ενώ το 58 τοις εκατό δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό σύστημα, ανέφερε η εφημερίδα Birgün ότι διαπιστώνει η σχετική έρευνα.

Μια έρευνα του Ιουνίου από την Metropoll είχε αποκαλύψει πως ένα 40 τοις εκατό στήριζε τότε το προεδρικό σύστημα.

Το εκτελεστικό προεδρικό σύστημα της Τουρκίας, το οποίο εγκαινιάστηκε με τις εκλογές του Ιουνίου 2018, έχει επικριθεί για την εξάλειψη του αξιώματος του πρωθυπουργού ενώ μεταβιβάζει εκτελεστικές εξουσίες στον Πρόεδρο, ο οποίος κυβερνά μόνο με περιορισμένους ελέγχους και ισορροπίες.

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι το σύστημα διευκολύνει την ομαλότερη λειτουργία της κυβέρνησης και απέρριψε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα.

Συνολικά 22 τοις εκατό των συμμετεχόντων στην έρευνα που υποστηρίζουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν δήλωσαν ότι υποστήριξαν το κοινοβουλευτικό σύστημα, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 45 τοις εκατό μεταξύ των υποστηρικτών του κατώτερου εταίρου συνασπισμού του ΑΚΡ και του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail