"Κι όμως εμείς αμαρτίες δεν κάναμε..."

Engin_Akyurt / pixabay
Η αιώνια παραπονεμένη κραυγή των αθώων που πληρώνουν ενοχές άλλων. Κι αντί η γέννηση του Χριστού να αναφλέγει τις ψυχές και να μεταβάλει σε ναούς τις καρδιές των ανθρώπων, ενώ μέσα τους να σελαγίζει το αδαπάνητο φως του βιώματος του θείου, ο άσαρκος λόγος να σαρκούται και να γίνεται φως αγάπης, ζούμε τον παραλογισμό των σύγχρονων Ηρώδων με το πρόσχημα του κοροναιού. Ζούμε τον παραλογισμό της ματαιοδοξίας. Και την παράκρουση του φόβου. Κι έτσι αγνοούμε την αλήθεια του απρόσιτου που εγκαθιδρύει τον "έσωθεν ουρανόν".

Του Στέλιου Συρμόγλου

'Οσο θα υποκύπτουμε στο φόβο και θα αυξάνονται οι "ζωντανοί νεκροί αναμεσά μας", οι Ηρώδες θα διατηρούν τη δύναμη τους. 

Μπορεί τα Χριστούγεννα φέτος να έχουν το χαρακτηριστικό του φόβου και της απειλής ενός "περίεργου" ιού, που διευκολύνει τους Ηρώδες να αντιμετωπίζουν τα Χριστούγεννα σαν "έγκλημα". 'Ομως, ο Λόγος σάρξ εγένετο!

Με κορονοϊό ή όχι. Διαφωνεί κανείς ή όχι. Είναι ένθεος ή άθεος. Προκλητικός αρνητής του Θεού ή ταπεινός ομολογητής της πίστης, ο άσαρκος Λόγος σαρκούται και γίνεται φως αγάπης, πίστης και αρετής. Κατέρχεται και εισέρχεται στα μύχια , στα καθαρότερα βάθη του εαυτού μας η πνοή του Θεού.
Οικεί εδώ τώρα ο ήπιος και γλυκύς, ο πλήρης εγκαρτέρησης και αιώνια ανενδεής Ιησούς. Η ενανθρώπιση του θείου Λόγου παρέχει στους ανθρώπους τη μοναδική ευκαιρία να ελέγξουν αν έχουν επιστρέψει ή όχι στη φυσική βαρβαρότητα.

Με την έλευση του Χριστού δεν αναζητείται πλέον ο Θεός μέσα ή έξω από τη φύση, αλλά ομιλεί ο ίδιος μέσω των γεγονότων της ιστορίας. Εισέρχεται τώρα το αιώνιο και μακάριο. Είναι μέσα στο ανειρήνευτο Γίγνεσθαι. Η είσοδος είναι αυτή η ενανθρώπιση του Χριστού. 

Η Αποκάλυψη ήταν αναγκαία, αφού η πενία του ανθρώπινου λόγου δεν επέτρεπε να συλληφθεί νοητικά ο θείος Λόγος. Κι έτσι ο Λόγος εγένετο σάρξ!

Όσους δύσκολους χειμώνες δημιουργούν οι σύγχρονοι Ηρώδες, όσα περιοριστικά μέτρα κι αν επιβάλλουν, όσο κι αν κάποιοι εκλαμβάνουν ως πραγματικότητα μόνο την ευδαιμονίζουσα επιφάνεια, ακόμη κι όσοι απλώνουν προκλητικά καθημερινά τα άεργα όνειρά τους, το Πνεύμα των Χριστουγέννων είναι Εδώ!

Καλά Χριστούγεννα!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail