Ο Ερντογάν μετέφερε κρυφά χρηματοδότη της Αλ Κάιντα με το κυβερνητικό αεροπλάνο παρά την απαγόρευση του ΟΗΕ

Freepen.gr - Ένας Σαουδάραβας υπήκοος που είχε τοποθετηθεί τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις λίστες τρομοκρατίας της Αλ Κάιντα μεταφέρθηκε κρυφά με αεροπλάνο της τουρκικής κυβέρνησης με εντολές του τότε πρωθυπουργού και του σημερινού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με έναν πληροφοριοδότη ο οποίος μίλησε στο Nordic Monitor υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ο Yasin al-Qadi, ένας Αιγύπτιος γεννημένος Σαουδάραβας υπήκοος ο οποίος είχε δεχθεί κυρώσεις για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε σχέση με την Αλ Κάιντα, μεταφέρθηκε κρυφά στο αεροπλάνο της τουρκικής κυβέρνησης, με αριθμό ουράς TC-ANA, στις 26 Οκτωβρίου 2011. Ο Ερντογάν επέστρεφε από ένα μονοήμερο ταξίδι στο Ριάντ, όπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Σουλτάνου μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, του τότε διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως φαίνεται ο Ερντογάν έκανε την επίσκεψη συγκεκριμένα για να πάρει τον al-Qadi, αφού η επίσκεψή του ήρθε το απόγευμα της Τετάρτης, 26 Οκτωβρίου, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αν ο Αναπληρωτής του Πρωθυπουργού Bülent Arınç είχε ήδη παρακολουθήσει μια επικήδεια τελετή για τον πρίγκηπα, μια μέρα νωρίτερα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Ο Ερντογάν είχε επίσης τηλεφωνήσει στον Σαουδάραβα κυβερνήτη για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Την εποχή εκείνη, η επίσκεψή του επικρίθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν απέφευγε το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης στο Κοινοβούλιο για το θέμα της τρομοκρατίας.

Ο al-Qadi προσδιορίστηκε ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την εποχή εκείνη και η Επιτροπή Κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών για την Αλ Κάιντα τον ενέταξε στη λίστα τρομοκρατίας των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε επίσης επίσημη εγκύκλιο που τον ορίζει ως τρομοκράτη, εμποδίζοντάς τον να εισέλθει στην Τουρκία ή να μεταφέρει κεφάλαια. Ο al-Qadi αφαιρέθηκε αργότερα από τον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών, ακολουθούμενος από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών που διέγραψε το όνομά του.

Σε μια κατάφωρη παραβίαση τόσο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ όσο και του τουρκικού νόμου, ο al-Qadi, στενός οικογενειακός φίλος του Erdoğan, μεταφέρθηκε στο κυβερνητικό αεροπλάνο στις 20:15 τοπική ώρα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ριάντ. Λίγες ώρες αργότερα, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα της Άγκυρας. Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη που είδε την άφιξη του al-Qadi, ο Ερντογάν και η αντιπροσωπεία του κατέβηκαν από το αεροπλάνο, αφήνοντας πίσω τον al-Qadi.

Ο Mustafa Varank, τότε επικεφαλής βοηθός του Ερντογάν, ο οποίος είναι τώρα Υπουργός Βιομηχανίας και τεχνολογίας, έκανε τις αναγκαίες διαδικασίες για τη διαμονή του al-Qadi. "Ο Varank ήταν στο τηλέφωνο συζητώντας με κάποιον τι πρέπει να κάνει σχετικά με τις διαδικασίες εισόδου για τον al-Qadi και αν η μετανάστευση πρέπει να σφραγίσει το διαβατήριό του για να καταχωρήσει την είσοδό του", δήλωσε ο καταγγέλλων. Στο τέλος δεν έγινε καμία εγγραφή και ο al-Qadi μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη με ιδιωτικό τζετ που ανήκε σε Τούρκο επιχειρηματία, πρόσθεσε ο καταγγέλλων.

Ο Qadi συμμετείχε σε επιχειρηματικές συναλλαγές διαφθοράς με τον γιο του Erdoğan, Bilal καθώς και τους συνεργάτες του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μείνει για δύο μήνες μετά από ένα ταξίδι από το Ριάντ. Ένας ανώτερος αρχηγός της αστυνομίας τον συνόδευσε με εντολές του Ερντογάν, ο οποίος ήθελε να εξασφαλίσει τις ασφαλείς κινήσεις του al-Qadi στην Τουρκία και να βοηθήσει να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την παράνομη είσοδο και παραμονή του στη χώρα.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ali Erdoğan, ανιψιός του Προέδρου Erdoğan και ο de facto επικεφαλής της ομάδας προστασίας του φρόντισαν και μόλις αφίχθηκε, ο al-Qadi μεταφέρθηκε με πολυτελές αυτοκίνητο δανεισμένο από έναν πλούσιο Τούρκο επιχειρηματία. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, ο al-Qadi μεταφέρθηκε σε ένα σπίτι που βρίσκεται στις βίλες Alsit στην περιοχή Sarıyer της Κωνσταντινούπολης. Η βίλα ανήκε στον Cüneyd Zapsu, έναν στενό σύμμαχο του Erdoğan και έναν φίλο του al-Qadi. Ο Zapsu ήταν μεταξύ των ιδρυτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας και βοηθούσε τον al-Qadi να μετακινεί κεφάλαια και να διαχειρίζεται διάφορα επενδυτικά προγράμματα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία, ο al-Qadi συνοδευόταν από αξιωματικό της Αστυνομίας και μετακινείτο με τον ιδιωτικό σοφέρ του Ali Erdoğan. 

Ο Al-Qadi ήταν επίσης μεταξύ των λίγων προνομιούχων ανθρώπων που είχαν τη δυνατότητα να δουν τον Ερντογάν μετά τη χειρουργική του επέμβαση στις 26 Νοεμβρίου 2011 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διδασκαλίας και Έρευνας του Μαρμαρά στην περιοχή Pendik της Κωνσταντινούπολης. Είχε επισκεφθεί την Τουρκία πολλές φορές κρυφά και συναντήθηκε με τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν για να συντονίσει τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο Al-Qadi ήταν στις λίστες του ΟΗΕ και των ΗΠΑ κι απαγορευόταν από το νόμο η είσοδός του της Τουρκίας ή η επένδυση σε οποιαδήποτε επιχείρηση σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1267 και το 1989 σχετικά με την αλ-Κάιντα και των συνδεδεμένων προσώπων και οντοτήτων όταν έλαβαν χώρα μυστικές συναντήσεις μεταξύ Ερντογάν και Al-Qadi, με τον επικεφαλής του γραφείου οργάνωση των συναντήσεων. Ο Al-Qadi εισήλθε κρυφά στην Τουρκία πολλές φορές.

Ο Al-Qadi και ο γιος του Erdoğan, Bilal ήταν οι κύριοι ύποπτοι σε έρευνα διαφθοράς που διεξήγαγαν εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη και ήταν οι ύποπτοι ενταλμάτων κράτησης που εκδόθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου 2013 από τους εισαγγελείς. Ωστόσο, ο Ερντογάν παρενέβη, εμποδίζοντας παράνομα την εκτέλεση των ενταλμάτων διατάζοντας την αστυνομία να αγνοήσει τις εντολές των εισαγγελέων. Μετά την απομάκρυνση των εισαγγελέων και των αρχηγών της αστυνομίας που συμμετείχαν στην έρευνα, ο Ερντογάν κατάφερε να σβήσει τα εγκλήματα των συνεργατών του.

Επιπλέον, ο Ερντογάν έκανε επανειλημμένα υποστηρικτικά σχόλια για τον Αλ-Καντί και υπερασπίστηκε τη σχέση των συμβούλων και των μελών του κόμματος με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία, λέγοντας: "γνωρίζω τον Al-Qadi και πιστεύω σε αυτόν όσο πιστεύω στον εαυτό μου. Είναι ένας καλοπροαίρετος φίλος της Τουρκίας και έχει επενδύσεις εδώ. Είναι αδύνατο να συνδέεται με την τρομοκρατία.”

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail