Αυτή είναι η Τουρκία: Πατέρας ερευνώντας τον ύποπτο θάνατο της κόρης του καταδικάστηκε σε φυλάκιση

PHOTO: Birgün
Freepen.gr - Ο Şaban Vatan, ο οποίος αναζητά την αλήθεια για τον ύποπτο θάνατο της κόρης του Rabia Naz Vatan εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, καταδικάστηκε την Παρασκευή σε ποινή φυλάκισης και πρόστιμο σε ποινική δίωξη που ξεκίνησε εναντίον του πρώην υπουργός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το turkishminute.com, η έντεκα ετών Rabia Naz βρέθηκε νεκρή στις 13 Απριλίου 2018 κοντά στο διαμέρισμά της στην περιοχή Eynesil στην επαρχία της Κερασούντας του Πόντου.

Η αυτοψία έδειξε ότι πέθανε από σπασμένα οστά και σπλαχνική βλάβη οργάνων που θα μπορούσε να προκληθεί από πτώση από το διαμέρισμα στο οποίο ζούσε η οικογένεια Vatan.

Ωστόσο, ο πατέρας της ισχυρίστηκε ότι χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο και σύρθηκε κοντά στο διαμέρισμα. Ο Βατάν ισχυρίστηκε ότι το αυτοκίνητο οδηγήθηκε από τον ανιψιό του Coşkun Somuncuoğlu, πρώην δημάρχου της περιοχής από το κυβερνών ΑΚΡ.

Αργότερα πρόσθεσε ότι ο Νουρετίν Τσανικλί, πρώην υπουργός του ΑΚΡ, είχε εμπλακεί για να καλύψει το θάνατο.

Ως μέρος της υπόθεσης που ξεκίνησε μετά από τη μήνυση του Τσανικλί εναντίον του πατέρα, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και οκτώ μηνών και πρόστιμο TL 8,840 ($1,169) από το τοπικό δικαστήριο για "παράνομη απόκτηση και διάδοση προσωπικών πληροφοριών" και "προσβολή δημόσιου αξιωματούχου" αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας είχε αναβληθεί από το δικαστήριο, το οποίο επίσης διέταξε τον Βατάν να καταβάλει αμοιβές δικηγόρου ύψους 4.080 tl ($539) και επιπλέον TL 120 ($15) για δικαστικά έξοδα.

Μοιράζοντας φωτογραφίες της ετυμηγορίας στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Βατάν την Παρασκευή δήλωσε: "Εδώ είμαστε. Το αποτέλεσμα [της υπόθεσης]. Πρέπει να πληρώσω την αμοιβή του δικηγόρου. Ποιος νοιάζεται αν ένα παιδί δολοφονήθηκε;”.

Οι ισχυρισμοί του Βατάν δημοσιοποιήθηκαν και πυροδότησαν αρκετές εκστρατείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης με τη βοήθεια του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Μετίν Τσιχάν, ο οποίος έφυγε από την Τουρκία το Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι δέχθηκε απειλές θανάτου.

Μια κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2019 με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων, επισκέφθηκε τον υποτιθέμενο τόπο του εγκλήματος και ενημερώθηκε από τοπικούς αξιωματούχους. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Filiz Kerestecioğlu έγραψε στην τελική έκθεση της Επιτροπής ότι η έρευνα της σκηνής του εγκλήματος δεν έγινε σωστά, οδηγώντας σε έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του Βατάν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον πατέρα για να ακούσει την πλευρά του της ιστορίας, ωστόσο, δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Νοέμβριο ότι δεν υπήρχε ούτε μία ένδειξη που να τεκμηριώνει τις κατηγορίες του πατέρα.

Εν τω μεταξύ, ο Βατάν στάλθηκε σε κλινική για αξιολόγηση της ψυχικής του Υγείας και κρατήθηκε σύντομα λόγω καταγγελίας από τον βασικό μάρτυρα στην υπόθεση, ο οποίος άλλαξε τη μαρτυρία του πέντε φορές κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης έρευνας.  Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κερασούντας τον Ιούλιο αποφάσισε τη μη δίωξη της υπόθεσης για τον ύποπτο θάνατο του 11χρονου κοριτσιού, προκαλώντας οργή στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail