Ας προσέξουν στην Αθήνα τη σημερινή συνάντηση Καΐρου - Τρίπολης

φωτογραφία από τη συνάντηση
Freepen.gr - Ο εκπρόσωπος τύπου της GNA επιβεβαίωσε ότι η αιγυπτιακή πλευρά έχει υποσχεθεί στους αξιωματούχους της GNA να ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία της Αιγύπτου και να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Τρίπολης, καθώς και να θέσουν επείγουσες λύσεις για την επίλυση του ζητήματος της επανάληψης των απευθείας πτήσεων σημειώνει μεταξύ άλλων ο αμυντικός συντάκτης Μαχμούντ Γκαμάλ.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Λιβυκού υπουργείου Εσωτερικών, οι συνομιλίες του Μπασάγκα με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επικεντρώθηκαν στη συζήτηση κοινών προκλήσεων ασφάλειας και τρόπων σταθεροποίησης της κατάπαυσης του πυρός. Η επίσκεψη αστραπή ήρθε (ως αντίδραση;) μετά από εκείνη του Τούρκου ΥΠΑΜ, Ακάρ.

O Ahmed Maiteeq, αντιπρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης στην Τρίπολη δημοσιεύει φωτογραφία στο περιθώριο της συνάντησης και μιλά για υλοποίηση συμφωνιών:

Μέχρι πριν λίγους μήνες η Αίγυπτος αμφισβητούσε τη νομιμότητα της κυβέρνησης της GNA στην Τρίπολη. Σήμερα φαίνεται πλέον πως οι δύο πλευρές συζητούν με αιγυπτιακή αντιπροσωπεία να μεταβαίνει στην Τρίπολη για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Απομένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη οι δηλώσεις του εκπροσώπου της GNA που μπορούν να μεταφραστούν κι ως μια πορεία αποκατάστασης των σχέσεων των δύο μερών.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, το πρώτο ερώτημα που θα μπορούσε δυνητικά να τεθεί, είναι τι θα σημάνει αυτό από την πλευρά της Αιγύπτου όσον αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο ως επί το πλείστον θίγει ελληνικά συμφέροντα. Ας μη βιαστούμε να απαντήσουμε, ούτε να βασιστούμε στην ανάρτηση στον ΟΗΕ ή την καταδίκη του από την Αίγυπτο, η οποία έδειξε σήμερα ότι μπορεί να ελίσσεται κουβεντιάζοντας με οντότητες που μέχρι πρότινος δεν αναγνώριζε.

Το επόμενο διάστημα θα αποκαλύψει το περιεχόμενο της σημερινής μυστικής εν πολλοίς ατζέντας και ποιος πρέπει να ανησυχεί. Η Αθήνα ή η Αγκυρα; Ας ελπίσουμε το δεύτερο αλλά για αυτό καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail