Περιμένοντας τα Χριστούγεννα και τον "μεταλλαγμένο" κορωνοϊό

Alexas_Fotos / pixabay
Περιμένοντας τα Χριστούγεννα, με ή χωρίς τον "μεταλλαγμένο" κορωνοϊό, με την Ελλάδα να έχει χάσει τον "ιστορικό της ρυθμό" και τη γλυκιά προσδοκία ενός καλύτερου αύριο, με απροσμέτρητη την ευθύνη όσων βάλθηκαν να ενσπείρουν το φόβο και να ανασκολοπίσουν το πανάχραντο σώμα της πατρίδας, οι ευχές μας όσο κι αν είναι εγκάρδιες, απλώς τροφοδοτούν την κοίτη των ελπίδων. Δεν προεξοφλούν τους σταθμούς της πορείας.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Καλές είναι οι ευχές, αλλά όσο στεκόμαστε στις λέξεις που σχηματοποιούν τις έννοιες, τόσο αντιλαμβανόμαστε ότι τίθεται θέμα εκλογής πλέον. Αν θα κάνουμε ουρανό ή περαιτέρω κόλαση τον κόσμο που ζούμε, με τον πολιτισμό να είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη μοίρα που θα διαλέξουμε.
Η εκλογή τούτη είναι μια άφευκτη επιταγή.

Πρέπει να διαλέξουμε είτε το ένα είτε το άλλο. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε με κούφιες ευχές και λόγια επιχρυσωμένα από την ανάγκη της εκλογής αυτής ανάμεσα στην ανάκαμψη και την καταστροφή του φόβου.

Το πρόβλημα της εκλογής ωστόσο δεν αντιμετωπίζει ένα εύκολο δίλημμα χωρίς προϋποθέσεις και συνέπειες. Μπορεί να ρίχνουμε το βάρος της εκλογής στη ζωή μας και οι πράξεις μας, ή μάλλον η αδράνειά μας, να μην συγκομίζουν την ελπίδα.

Και μπορεί να αποζητούμε επίμονα την ατομική μας ευημερία και να βουλιάζουμε πιο βαθιά στην εξουθενωτική δυστυχία, που δεν είναι μονάχα δυστυχία υλική, ατομική και κοινωνική, μα κάτι βαθύτερα δραματικό: ερημιά και φθορά της ψυχής!

Εκτός από τις ευχές των ημερών και της πρόσκαιρης ευθυμίας μας, που εκδηλώνεται ακόμη και σε τούτο το κοινωνικό δίκτυο με τρόπο ανάλαφρο και ματαιόδοξο, τόσο μακριά από το νόημα και το Πνεύμα των Χριστουγέννων, ας αναλογιστούμε την αρρυθμία της εξωτερικής ζωής που καθρεπτίζει την εσωτερική μας ζωή.

Γιατί η αρρυθμία της εξωτερικής ζωής είναι ένας πιστός κατοπτρισμός της βαθύτερης αρρυθμίας του εσωτερικού μας κόσμου. Ας περιορίσουμε τις κούφιες ή τυπικές ευχές, που απλώς συντηρούν τις πτωχευμένες ελπίδες, έχοντας μπροστά μας μια κοινωνία γεμάτη από την πτωμαίνη της προσδοκίας.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.