Βράζουν στην Τεχεράνη με τον Ερντογάν: "Να θυμηθεί ότι ο Σαντάμ έγινε καπνός"

Freepen.gr - Οι αντιδράσεις κατακλύζουν την ιρανική επικαιρότητα μετά την απαγγελία του ποιήματος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την επανένωση των Αζέρων του Ιράν και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Σε ένα tweet την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Saeed Khatibzadeh δήλωσε ότι ο Τούρκος πρεσβευτής στην Τεχεράνη ενημερώθηκε για την απογοήτευση του Ιράν για τα σχόλια του Ερντογάν στο Μπακού.

"Στον Τούρκο πρεσβευτή υπενθυμίσαμε ότι δεν είναι σοφό να βασίζει κανείς την εξωτερική πολιτική [μιας χώρας] σε αυταπάτες", ανέφερε το τιτίβισμα.

"Υπάρχουν πολλοί στην Τουρκία που γνωρίζουν καλά την ιστορία. Είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουν στους πολιτικούς τους τον κύριο λόγο για τον οποίο γράφτηκαν τα ποιήματα", πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ποίημα του Αράζ που απήγγειλε ο Ερντογάν στην παρέλαση νίκης στο Μπακού.

Οι Ιρανοί βουλευτές αντέδρασαν επίσης στα σχόλια του Ερντογάν.

"Ο Ερντογάν πρέπει να δώσει προσοχή στην τύχη εκείνων που είχαν ένα μάτι για το Ιράν, όπως ο [πρώην Ιρακινός δικτάτορας] Σαντάμ Χουσεΐν", δήλωσε ένας βουλευτής, προσθέτοντας ότι το Ιράν θα τους δώσει ένα ισχυρό χαστούκι στο πρόσωπο.

"Ο τελευταίος ηγεμόνας που επιθυμούσε το Ιράν να προσαρτηθεί στο έδαφος της χώρας του έγινε καπνός. Κύριε Ερντογάν! Διαβάστε λίγο ιστορία αντί για ποίηση", δήλωσε ένας άλλος νομοθέτης.

Ακόμα ένας νομοθέτης σημείωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι παραληρητικός.

Ο Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ειδικός βοηθός του προέδρου του Κοινοβουλίου του Ιράν, εξέφρασε επίσης έκπληξη για την κίνηση του Ερντογάν.

"Ήμουν έκπληκτος από τις παρατηρήσεις του κ. Ερντογάν. Νομίζω ότι ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος δεν ξέρει τι είπε", σημείωσε.

"Κύριε Ερντογάν! Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να είσαι γείτονας και να έχεις ένα μάτι σε μια γειτονική χώρα για κατάκτηση. Δείτε προσεκτικά την ιστορία του Ιράν, ειδικά αυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν", ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι του ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενέι στις βορειοανατολικές ιρανικές επαρχίες του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν και του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν ότι τα σχόλια του Ερντογάν "στόχευσαν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν".

"Το ποίημα που απαγγέλθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο συντάχθηκε αρχικά από ιρανούς χωρισμένους από την πατρίδα τους", ανέφερε η δήλωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail