Επικεφαλής μεγάλου λόμπι τουρισμού: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για ταξίδια θα "σκοτώσει" τον κλάδο»

RΕUΤΕRS/Susana Vera
Freepen.gr - Καθιστώντας τα εμβόλια για τον Covid-19 υποχρεωτικά για τους διεθνείς επιβάτες θα σημάνει την καταστροφή για την ταξιδιωτική βιομηχανία, προειδοποίησε η επικεφαλής ενός κορυφαίου τουριστικού λόμπι, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες εξετάζουν την εισαγωγή διαβατηρίων κορωνοϊού, αναφέρει το Russia Today.

Ορισμένες κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη σηματοδοτήσει ότι πιστεύουν πως τα διεθνή ταξίδια θα επιστρέψουν μόνο σε προ-πανδημικά επίπεδα μόλις ο εμβολιασμός κατά του ιού είναι υποχρεωτικός, αλλά η Gloria Guevara, επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου ταξιδιών και Τουρισμού, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το The Common Trust Network, ένα ελβετικό μη κερδοσκοπικό που υποστηρίζεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που αναπτύσσει μια ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστς για Covid-19 για την πρόληψη πιθανών πλαστών, η Guevara δήλωσε ότι η ήδη πληγείσα ταξιδιωτική βιομηχανία δεν θα επιβιώσει εάν οι επιβάτες αναγκαστούν να εμβολιαστούν.

Δε νομίζω ότι οι κυβερνήσεις θα απαιτήσουν εμβολιασμό το επόμενο έτος για ταξίδια. Αν το κάνουν αυτό θα σκοτώσουν τον τομέα τους.

Υποστήριξε ότι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι θα ήταν πιθανώς "οι τελευταίοι άνθρωποι που θα ταξιδέψουν", παρόλο που είναι οι πρώτοι στη σειρά για να λάβουν το εμβόλιο. Αντί να απαιτείται εμβολιασμός, οι κανόνες θα πρέπει να ενισχυθούν απαιτώντας τεστς Covid-19 πριν από την αναχώρηση, δήλωσε η Guevara. Επί του παρόντος, καμία χώρα ή αεροπορική εταιρεία δεν απαιτεί από τους ταξιδιώτες να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού πριν από την είσοδο.

Σύμφωνα με την Guevara, οι αεροπορικές και τουριστικές βιομηχανίες έχουν δεχθεί ένα χτύπημα 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της κρίσης για την υγεία.

Αλλά πώς ο τομέας των ταξιδιών μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος παραμένει μια ανοιχτή ερώτηση. Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) κυκλοφορεί ένα ψηφιακό "διαβατήριο" Covid-19 που θα περιέχει αποτελέσματα δοκιμών μαζί με απόδειξη εμβολιασμού. Η μητρική IAG SA της British Airways θα συμμετάσχει σε δοκιμαστικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους, με το ψηφιακό αναγνωριστικό να αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε συσκευές Apple και Android τους πρώτους μήνες του 2021.

Εν τω μεταξύ, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αρκετών αεροπορικών εταιρειών έχουν ήδη δηλώσει ότι πιστεύουν πως οι διεθνείς επιβάτες πρέπει να εμβολιαστούν πριν μεταβούν στο εξωτερικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της AirAsia, Tony Fernandes δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι πιστεύει πως οι άνθρωποι που ταξιδεύουν σε ασιατικά έθνη θα κληθούν να κάνουν το εμβόλιο πριν από την είσοδό τους σε αυτά.

Τα σχόλιά του απηχούν τις απόψεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Cebu Pacific, Lance Gokongwei και του CEO της Qantas, Alan Joyce, οι οποίοι και οι δύο δήλωσαν ότι η υποχρεωτικότητα για τα εμβόλια Covd-19 θα είναι πιθανώς απαραίτητη για την αποκατάσταση των διεθνών ταξιδιών.

Τα σχέδια για την εισαγωγή διαβατηρίων "ασυλίας" και άλλων μορφών ταυτότητας που έχουν σχεδιαστεί για να δείξουν ότι ο κάτοχος είναι υγιής έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ εκείνων που λένε ότι η πανδημία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη μεγαλύτερου κυβερνητικού ελέγχου στη ζωή χωρίς κατάλληλη δημοκρατική εποπτεία. Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο Privacy International προειδοποίησε σε μια νέα έκθεσή της πως τα διαβατήρια ασυλίας θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε "ένα παγκόσμιο έγγραφο ταυτότητας" που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση σχεδόν όλων των πτυχών της ζωής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail