Οι τουρκικές εισαγωγές αυξάνονται, οι εξαγωγές πέφτουν, κακά νέα για τη λίρα

Freepen.gr - Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας υπερδιπλασιάστηκε στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν και οι εξαγωγές μειώθηκαν, σημειώνει το ahvalnews.com σε σχετικό δημοσίευμα.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά ετήσιο ποσοστό 16% σε 21.2 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1 τοις εκατό στα 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία σημείωσε εμπορικό έλλειμμα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία αναζητούν σημάδια μείωσης του εμπορικού ελλείμματος, γεγονός που συνέβαλε στην απότομη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αφού η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να βοηθήσει στην υπεράσπιση της λίρας. Το ευρύτερο χάσμα τρεχουσών συναλλαγών πιέζει την αξία της λίρας, καθώς η Τουρκία πρέπει να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα μέσω κερδών σε σκληρό νόμισμα, όπως τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία υποχώρησαν φέτος λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Η λίρα μειώθηκε κατά 0.2 τοις εκατό σε 7.83 ανά δολάριο μετά την απελευθέρωση των δεδομένων, εγκαταλείποντας τα προηγούμενα κέρδη.

Η Τουρκία είχε αναφέρει εμπορικό έλλειμμα 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο, το μικρότερο έλλειμμα φέτος. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 19,7 δισ . Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5.6 τοις εκατό σε 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Τούρκοι αγοράζουν περισσότερα αγαθά από το εξωτερικό, αφού η κυβέρνηση ενθάρρυνε τις τράπεζες να δανείζουν κάτω από τα επιτόκια της αγοράς, με αποτέλεσμα την έκρηξη δανεισμού. Ορισμένοι Τούρκοι πολίτες αγόρασαν επίσης εισαγόμενο χρυσό για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους μετά την απότομη πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου φέτος.

"Όχι μόνο η Τουρκία υποφέρει από την απώλεια βασικών τουριστικών εσόδων, αλλά το εμπορικό έλλειμμα των εμπορευμάτων συνεχίζει να επιδεινώνεται, παρά την ασθενέστερη λίρα", δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός των αναδυόμενων αγορών στη BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. "Ίσως είναι λόγω της ασθενέστερης λίρας ή των προσδοκιών για περισσότερη αδυναμία που αναμένεται και οι άνθρωποι αγοράζουν προϊόντα εισαγωγές ενώ τις στοκάρουν έναντι του πληθωρισμού".

Οι εισαγωγές χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων και πετρών αυξήθηκαν κατά ετήσιο ποσοστό 59% σε 2.66 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο, ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 41% στα 2.63 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 33% στα 3.13 δισεκατομμύρια δολάρια .

Οι εξαγωγές μειώθηκαν τον περασμένο μήνα λόγω της ζήτησης στην Ευρώπη, η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά από το δεύτερο κύμα COVID-19, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Ruhsar Pekcan, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 15 τοις εκατό από το 8,25 τοις εκατό από το Σεπτέμβριο για να βοηθήσει στην αναχαίτιση της πτώσης της λίρας και να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό του 11,9 τοις εκατό. Οι οικονομολόγοι έχουν πει ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν τη ζήτηση για δάνεια και θα ενθαρρύνουν τους Τούρκους να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους πίσω σε λίρες.

"Δίνει στην Κεντρική Τράπεζα λίγη επιλογή να κρατήσει τη νομισματική πολιτική σφιχτή για να προσπαθήσει να περιορίσει την εγχώρια ζήτηση για εισαγωγές και να δώσει στη λίρα λίγη ελπίδα", δήλωσε ο Ash. "Υποθέτω ότι πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, όταν αναμένεται τα εμβόλια για τον COVID να σώσουν την τουριστική περίοδο του 2021".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail