Τουρκάλα δημοσιογράφος αποκαλύπτει κακοποίηση στις φυλακές: Μας έγδυναν και μας έψαχναν

Freepen.gr - H Nur Ener Kılınç (φωτο), δημοσιογράφος που συνήθιζε να γράφει για την εφημερίδα Yeni Asya, μετά την έναρξη μιας εκστρατείας κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που διαμαρτυρόταν για την εκτεταμένη χρήση σωματικών ερευνών σε κρατουμένους αφού έχουν υποχρεωθεί να γδυθούν εντελώς σε τουρκικά ποινικά ιδρύματα, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter την Τετάρτη λέγοντας ότι παρενοχλήθηκε, κακοποιήθηκε και πέρασε σωματική έρευνα στη φυλακή, ανέφερε το κέντρο ελευθερίας της Στοκχόλμης και μεταδίδει το turkishminute.com.

Η Kılınç είπε ότι υπέστη σωματική έρευνα από τέσσερις φρουρούς, οι οποίοι συνέχισαν να κουτσομπολεύουν και να γελούν σαν να ήταν φυσιολογικό αυτό που συνέβαινε. "Όταν τους ρώτησα αν θα ήταν όλοι παρόντες κατά τη διάρκεια της έρευνας, απλά γέλασαν με μένα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Kılınç, οι περιπτώσεις κατάχρησης κρατουμένων πρέπει να είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. "Ξέρω με βεβαιότητα ότι πολλές γυναίκες είναι πολύ αμήχανες για να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, αλλά είναι σημαντικό να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση για χάρη της δικής μας αξιοπρέπειας", είπε.

Πολλές γυναίκες που κρατήθηκαν και υποβλήθηκαν σε παράνομες σωματικές έρευνες έχουν βγει μπροστά για να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, αφού ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP)  κι ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ömer Faruk Gergerlioğlu έφερε το θέμα στο Κοινοβούλιο και ξεκίνησε μια εκστρατεία στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Το "Μην παραμείνετε σιωπηλοί ενάντια στη γuμνή σωματική έρευνα" μοιράστηκε ευρέως με το τουρκικό hashtag #CiplakAramayaSessizKalma από ακτιβιστές και γυναίκες που υποβλήθηκαν σε παρενόχληση σε φυλακές ή αστυνομική κράτηση. Η εκστρατεία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ξεκίνησε για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αύξηση των αναφορών σ εξουαλικής βίας στις φυλακές προς τους κρατούμενους και επίσης τους συγγενείς τους.

Η Kılınç συνελήφθη στις 6 Μαρτίου 2017 για φερόμενη σχέση με το κίνημα Gülen. Ήταν στη φυλακή για σχεδόν ένα χρόνο και αφέθηκε ελεύθερη εν αναμονή της δίκης. Ζήτησε άσυλο στη Γερμανία και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια και πέντε μήνες ερήμην της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail