Ναύαρχος Φενέκος: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα αν θέλει πραγματικά να στριμώξει την Τουρκία!

Ο υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Στέλιος Φενέκος, μιλώντας στον 98.4 εξήγησε γιατί κατά την γνώμη του με πρωταγωνιστικό ρόλο της Γερμανικής Προεδρίας, στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι θεαματικό σε επίπεδο δραστικών κυρώσεων στη Τουρκία για όσα έπραξε επί 3μήνου στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, για τις οποίες ούτε όμως η Ελλάδα διαχρονικά κάνει κάτι για την κατοχύρωση τους, με αποτέλεσμα η Τουρκία να δημιουργεί και τετελεσμένα επί του πεδίου και να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την απραξία μας έναντι των εταίρων μας, για να πει ότι δεν παραβιάζει τίποτα αφού δεν είναι οριοθετημένο. 

Η Ελλάδα αν θέλει πραγματικά να στριμώξει την Τουρκία αλλά και τους εταίρους στην Ε.Ε. θα πρέπει να ετοιμάσει σοβαρά το θέμα της αρνησικυρίας σε τομείς όπως η Τελωνειακή σύνδεση και να μην περιμένει καμία άλλη διπλωμαιτκή πρωτοβουλία από κανέναν , αφού δεν θέλουν να διαταράξουν περαιτέρω τις σχέσεις Δύσης – Τουρκίας, υποστηρίζοντας όλοι τους ότι έτσι θα πέσει οριστικά στην αγκαλιά της Ρωσίας. 

Η αλλαγή στην Προεδρία των ΗΠΑ είπε ο κ. Φενέκος, θα οδηγήσει σε νέα προσέγγιση της περιοχής , πιο ενεργά από τις ΗΠΑ και αυτό χωρίς να είναι κατά ανάγκη σε βάρος μας, οδηγεί σε επαναπροσέγγιση με την Τουρκία. Αν όμως οδηγηθούμε σε απευθείας ς διάλογο, τότε τα τετελεσμένα στο πεδίο θα αποβούν σε βάρος μας. 

Κατά τον κ. Φενέκο κακώς δεν προχωρά άμεσα η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και κυρίως κακώς δεν πάμε σε 12 ν.μ. την αιγιαλίτιδα ζώνη αντίθετα από ότι λέγεται πρώτα στις περιοχές που αμφισβητεί αυτό μας το δικαίωμα η Τουρκία. Ζωτικής σημασίας για τον ίδιο η προσφυγή στη Χάγη με την Αίγυπτο για πλήρη καθορισμό υφαλοκρηπίδας/αοζ αλλά και η οριοθέτηση αοζ με την Κύπρο, ανοίγοντας τον δρόμο για την Χάγη και με την Λιβύη, κάτι που θα άλλαζε πλήρως τα δεδομένα διπλωματικά και γεωπολιτικά στη περιοχή. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail