Το τουρκικό έλλειμμα εμπορίου ισοζυγίου έφτασε τα 45 δις δολάρια!

Freepen.gr - Το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας αυξήθηκε το Νοέμβριο καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση αλλά οι εξαγωγές ήταν σχεδόν αμετάβλητες, αναφέρει το ahvalnews.com.

Το εμπορικό έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε στα 5,03 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,99 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο του 2019, δήλωσε την Πέμπτη το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Ήταν το 24ο συνεχόμενο μηνιαίο έλλειμμα και το τέταρτο μεγαλύτερο φέτος, έδειξαν τα στοιχεία.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μείωση του ελλείμματος του εξωτερικού εμπορίου στην Τουρκία, αφού η λίρα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και να υπερασπιστεί το νόμισμα. Ωστόσο, οι Τούρκοι κατασκευαστές και καταναλωτές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενα προϊόντα, ιδιαίτερα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, για να καλύψουν τις αγοραστικές τους ανάγκες.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά ένα ετήσιο ποσοστό 16% σε 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9 τοις εκατό σε 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Ινστιτούτο στατιστικών.

Το έλλειμμα του Νοεμβρίου αύξησε το συνολικό εμπορικό χάσμα φέτος στα 45,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το έλλειμμα ανήλθε σε 29, 5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και 54 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, όταν η νομισματική κρίση είχε σαρώσει την οικονομία.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά ένα ετήσιο 3,5 τοις εκατό σε 197 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,3% στα 151,7 δισ .

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail