Ο υποβρύχιος στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ θα ξεπεραστεί από την Κίνα πριν από το 2030

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει μεγαλύτερη υποβρύχια δύναμη από την Κίνα. 68 υποβρύχια σε σύγκριση με έναν εκτιμώμενο στόλο 66 σκαφών. Αυτό κάνει το Αμερικανικό Ναυτικό τη δεύτερη μεγαλύτερη υποβρύχια δύναμη στον κόσμο, μετά τη Βόρεια Κορέα. Η εκτίμησή μας για τη Βόρεια Κορέα είναι 71 υποβρύχια, αν και είναι ελάχιστα συγκρίσιμα με τις άλλες χώρες. Έτσι, η Κίνα είναι σήμερα τρίτη και η Ρωσία τέταρτη με 64. Αυτοί είναι οι τέσσερις μεγάλοι παίκτες όσον αφορά το μέγεθος του στόλου. Οι ακριβείς αριθμοί είναι ανοιχτοί στην ερμηνεία, αλλά αυτή η σειρά είναι γενικά αποδεκτή.

hisutton.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Τα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορούσε όμως να λάβει χώρα μια σημαντική αλλαγή στην κατάταξη. Με βάση τα τρέχοντα σχέδια και προβλέψεις, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα αλλάξουν θέσεις μέχρι το 2030.

Μέχρι τότε το κινεζικό ναυτικό μπορεί να έχει περίπου 10 περισσότερα υποβρύχια από την Αμερική. Αυτό θα κάνει την Κίνα τη μεγαλύτερη υποβρύχια δύναμη στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και τη Βόρεια Κορέα (που ούτως ή άλλως προβλέπεται να πέσει).

Μια έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το ετήσιο σχέδιο για την κατασκευή ναυτικών σκαφών μεγάλης εμβέλειας καθορίζει την υποβρύχια δύναμη του Αμερικανικού Ναυτικού κατά τα επόμενα 30 χρόνια. Το σχέδιο είναι να κατασκευαστούν περισσότερα υποβρύχια, αυξάνοντας το ποσοστό σε τρία ετησίως για τα κλάσης Βιρτζίνια. Αυτό θα αυξήσει τη δύναμη από 70 το 2022 σε 92 το 2051. Ωστόσο, θα υπάρξει μια βουτιά σε αριθμούς προτού να αυξηθεί και πάλι, καθώς τα παλαιότερα σκάφη θα παροπλιστούν ταχύτερα από ό,τι μπορούν να κατασκευαστούν νέα. Το χαμηλό σημείο θα είναι μεταξύ 2025 και 2030. Αυτό θα συμβεί επίσης όταν η επένδυση της Κίνας σε νέες κατασκευαστικές εγκαταστάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Μια κατηγορία σκαφών που το Αμερικανικό Ναυτικό θα χάσει εντελώς πριν από το 2030 είναι το υποβρύχιο πυραύλων κρουζ (SSGN). Τα τέσσερα κλάσης Οχάιο SSGN θα παροπλιστούν το 2026/7. Τα Οχάιο είναι τα βαρύτερα συμβατικά οπλισμένα υποβρύχια που επιπλέουν. Θα αντικατασταθούν εν μέρει από τα σκάφη κατηγορίας Virginia Block-V, τα οποία θα φέρουν περισσότερους πυραύλους κρουζ από τις τρέχουσες εκδόσεις.

Οι εκτιμήσεις της υποβρύχιας δύναμης του κινεζικού ναυτικού ποικίλλουν. Ο αριθμός των 76 το 2030 προέρχεται από μια έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης της 18ης Μαρτίου 2020 σχετικά με τον Ναυτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας. Δεδομένης της σημαντικής επένδυσης της Κίνας σε υποδομές, αυτή η ανάπτυξη είναι εύκολα αποδεκτή. Η Κίνα έχει επεκτείνει το ναυπηγείο Bohai όπου κατασκευάζονται τα πυρηνικά υποβρύχιά της. Νέες κατηγορίες τόσο των υποβρυχίων επίθεσης όσο και των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων αναμένεται να εμφανιστούν σύντομα. Στην πραγματικότητα έχουν ήδη παρατηρηθεί τα πρώτα σημάδια νέων υποβρυχίων.

Πολλά από τα υποβρύχια της Κίνας είναι ντίζελ-ηλεκτρικά. Αυτά τα σκάφη είναι μικρότερα και μικρότερης εμβέλειας από τον πυρηνικό στόλο του Αμερικανικού Ναυτικού. Αλλά αυτό μπορεί να τα κάνει καλύτερα προσαρμοσμένα σε ορισμένες επιχειρήσεις, για παράδειγμα στα ρηχά νερά στα ανοικτά των κινεζικών ακτών. Τα καθιστά επίσης φθηνότερα και ευκολότερα στην παραγωγή. Τα τελευταία μοντέλα, η κατηγορία Type-039A Yuan, έχουν αναερόβια πρόωση (AIP).

Η Κίνα έχει μεταφέρει πρόσφατα μια σημαντική μη πυρηνική εγκατάσταση κατασκευής υποβρυχίων από το Wuhan. Η νέα τοποθεσία είναι πιο κάτω από τον ποταμό στην αυλή Shuangliu. Αυτό είναι μεγαλύτερο και πιο διακριτό. Μπορεί να επιτρέψει αυξημένο ρυθμό κατασκευής υποβρυχίων, αν και μερικά από τα σκάφη θα είναι για εξαγωγή στο Πακιστάν και την Ταϊλάνδη.

Η μείωση του Αμερικανικού Ναυτικού στα υποβρύχια θα καλυφθεί εν μέρει από μια νέα κατηγορία υποβρύχιων οχημάτων που το Αμερικανικό Ναυτικό. Τα εξαιρετικά μεγάλα μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (XLUUVs) θα εκτελέσουν μερικές από τις αποστολές που γίνονται επί του παρόντος από τα επανδρωμένα υποβρύχια. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ οδηγεί επί του παρόντος την κατηγορία με αυτά και θα λάβει τα πρώτα τέσσερα Orca XLUUVs μέχρι το 2025. Οι συμπαγείς διαστάσεις και η σχετική αναλωσιμότητά τους μπορεί να τα κάνουν ιδιαίτερα ισχυρά σε παράκτιο επίπεδο.

Είναι δύσκολο να προβληθεί εάν το κινεζικό ναυτικό θα ακολουθήσει το προβάδισμα του Αμερικανικού Ναυτικού με τα XLUUVs. Φαίνεται απολύτως εφικτό, και έχουν αναπτύξει μεγάλης μετατόπισης UUVs (μία κατηγορία μικρότερη). Ωστόσο, δεν υπάρχει επαρκής πληροφορία γύρω από το κινεζικό πρόγραμμα XLUUV.

Το δυναμικό μάχης ενός υποβρυχίου στόλου δεν βασίζεται μόνο σε αριθμούς. Η ποιότητα των σκαφών, τα όπλα τους και τα πληρώματά τους μπαίνουν στο παιχνίδι. Και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θεωρείται ευρέως πολύ μπροστά από το κινέζικο σήμερα. Αλλά η ποσότητα έχει μια δική της ποιότητα. Και η αμερικανική δύναμη είναι πολύ πιο απλωμένη από την Κίνα, αντιμετωπίζοντας επίσης έναν ολοένα και πιο δυναμικό υποβρύχιο στόλο του Ρωσικού Ναυτικού. Και κανένα υποβρύχιο, ωστόσο, δεν μπορεί να διαγραφεί ως απειλή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail