Φοβούνται οι Τούρκοι τη συμφωνία με τα ΗΑΕ: Οι Αραβες θα δώσουν στους Ελληνες τα θανατηφόρα εκσυγχρονισμένα Mirage 2000-9!

Ρawan Singh / Τhe Νational
Freepen.gr - Αναλυτές της Blue Melange που εδρεύει στην Άγκυρα, ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας τουρκικών αμυντικών ειδήσεων, πιστεύουν ότι το τελευταίο σύμφωνο Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι "πολύ πιο περίπλοκο" από την τριμερή συμφωνία άμυνας και ασφάλειας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου που επετεύχθη το Σεπτέμβριο.

"Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, συτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ορισμένες σημαντικές συμβάσεις πώλησης όπλων και αγοράς το επόμενο έτος", ανέφεραν στον Paul Iddon σε άρθρο του για το Ahval.

"Η Ελλάδα επιδιώκει επί του παρόντος να αναβαθμίσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, ιδιαίτερα τα πολεμικά της πλοία και τα παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη. Η Blue Melange αναμένει ότι τα ΗΑΕ θα χρηματοδοτήσουν ορισμένες από τις αυτές αναβαθμίσεις" σημειώνει ο Iddon.

Η Lockheed Martin αναβαθμίζει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των ελληνικών F-16. Σύμφωνα με τον Lockheed, όταν ολοκληρωθούν αυτές οι αναβαθμίσεις, η Ελλάδα θα λειτουργεί τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη. Στον αντίποδα το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει μπλοκάρει αναβαθμίσεις για το στόλο F-16 της Τουρκίας από τα μέσα του 2018.

"Η Ελλάδα αγοράζει επίσης επιπλέον προηγμένα αεροσκάφη. Η Γαλλία συμφώνησε να της πουλήσει 18 τρομερά μαχητικά Dassault Rafale πολλαπλών ρόλων γενιάς 4.5 – 12 θα είναι από την γαλλική Πολεμική Αεροπορία, ενώ  άλλα έξι θα είναι ολοκαίνουργια. Η Ελλάδα ζητά επίσης μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αθήνα θέλει μια βιαστική παράδοση αυτών των εξελιγμένων πολεμικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, καθώς εξέφρασε την προθυμία της να αγοράσει μεταχειρισμένες εκδόσεις" σημειώνεται στο κείμενο.

Τα ΗΑΕ, τα οποία ήδη εκμεταλλεύονται την πιο προηγμένη παραλλαγή του F-16 στον κόσμο, επιδιώκουν επίσης να προμηθευτούν 50 F-35 και 18 ένοπλους Reaper drones από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αναλυτές της Blue Melange υπογραμμίζουν ότι τα ΗΑΕ λειτουργούν επίσης ένα αρκετά μεγάλο στόλο Dassault Mirage 2000-9 πολλαπλού ρόλου που είναι παρόμοια με τα ελληνικά Mirage 2000-5. Τα Mirage των Εμιράτων επί του παρόντος εκσυγχρονίζονται πάνω σε μια συμφωνία ύψους $929 εκ. που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2019και θα είναι εξοπλισμένα με τα πιο εξελιγμένα γαλλικά όπλα και ηλεκτρονικά. Η Blue Melange προβλέπει ότι τα ΗΑΕ θα τα μεταφέρουν στην Ελλάδα εάν και όταν αποκτήσει τα 50 F-35.

"Ο πιο προφανής υποψήφιος για τα μελλοντικά πρώην ΗΑΕ Mirage 2000-9s είναι, φυσικά, η Ελλάδα", ανέφεραν.

Οι αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας συμφωνίας, η Ελλάδα μπορεί να υπογράψει νέες συμβάσεις για τον εξοπλισμό των στόλων των F-16 και Mirage 2000 με όπλα που θα παρασχεθούν από τα ΗΑΕ πριν από την παράδοση των F-35 και Rafale.

"Στο τέλος, εμείς στο Blue Melange, προβλέπουμε ισχυρή αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Εμιράτων, αποτελούμενη από αναπτύξεις μαχητικών αεροσκαφών των ΗΑΕ στην Κρήτη και αμυντικές συμβάσεις για την προμήθεια όπλων των Εμιράτων στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία", ανέφεραν και συμπληρώνουν:

"Από την άλλη πλευρά, προβλέπουμε επίσης ότι τα ΗΑΕ θα μεταφέρουν ολόκληρο, και πολύ εκσυγχρονισμένο, θανατηφόρο στόλο Mirage 2000-9 στην Ελλάδα".

Συνολικά, οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο " πυρήνας "αυτής της νέας συμφωνίας Ελλάδας-ΗΑΕ" βασίζεται στη γαλλική γεωπολιτική, την έγκριση των ΗΠΑ και την αντίθεση στην τουρκική επέκταση".

"Αυτή η επωφελής συμμαχία είναι μόνο μέρος ενός τεράστιου αντι-τουρκικού συμφώνου, δυστυχώς", ανέφεραν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail