Αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτοι κοψοχέρηδες στο Κατάρ: Μας ξεζουμίζει η Τουρκία

Ρόιτερς
Freepen.gr - Η εκτεταμένη οικονομική και χρηματοπιστωτική συνεργασία της Τουρκίας με το Κατάρ αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο το ηγετικό Κόμμα Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βασίζεται σε κεφάλαια φυσικού αερίου του Κατάρ για να βοηθήσει στην άμβλυνση της οικονομικής κρίσης, αναφέρει το The Arab Weekly.

Τα τελευταία χρόνια, ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών της χώρας.

Οι οικονομολόγοι στη χώρα και αλλού δεν έχουν κρύψει τις ανησυχίες τους, με μερικούς από αυτούς να βλέπουν την κρίση ως "μια μεγάλη καταστροφή".

Η τουρκική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει δύο βασικές στρατηγικές για την πρόσβαση και την εκμετάλλευση του πλούτου του Κατάρ. Το πρώτο είναι η απόκτηση βοήθειας και Οικονομικών επιχορηγήσεων του Κατάρ, μερικές από τις οποίες είναι δημόσιες, ενώ άλλες είναι μυστικές. Αυτά λαμβάνονται με το πρόσχημα της καταβολής της συνεισφοράς του Κατάρ για την υποστήριξη των ισλαμιστών συμμάχων που αγωνίζονται σε συγκρούσεις στην περιοχή, ειδικά στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο η Τουρκία εκβιάζει το Κατάρ είναι η δέσμευση της Ντόχα σε συνθήκες και συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Οι περισσότερες από αυτές τις συμφωνίες είναι κάπως άδικες, ωφελώντας μόνο την Τουρκία προσελκύοντας κεφάλαια του Κατάρ για να επενδύσει στην Τουρκία ή να ενεργοποιήσει εμπορικές ανταλλαγές, οι οποίες συνήθως σημαίνουν την εξαγωγή τουρκικών αγαθών στο Κατάρ.

Υπάρχουν επίσης συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας, βάσει των οποίων η Τουρκία στέλνει τις δυνάμεις της στο έδαφος του Κατάρ με αντάλλαγμα συμφωνημένα χρηματικά ποσά. Το Κατάρ φέρει πλήρως τα έξοδα αυτών των δυνάμεων, πληρώνοντας για τους μισθούς, τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής τους.

Ακριβώς όπως ο Τούρκος πρεσβευτής στο Κατάρ Μουσταφά Γκόκσου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του έχει υπογράψει πολυάριθμες συμφωνίες με το Κατάρ σε ευρύ φάσμα τομέων, το δικαστήριο του Κατάρ Εμίρη ανακοίνωσε την πρόθεση του εμίρη του Κατάρ, Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι να επισκεφθεί την Άγκυρα την Πέμπτη για να συμμετάσχει στην υπό τον Ερντογάν συνεδρίαση της έκτης Συνόδου της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Κατάρ-Τουρκίας.

Η ετήσια συνάντηση της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Κατάρ-Τουρκίας "αντικατοπτρίζει την επιθυμία και των δύο χωρών να επεκτείνουν και να διαφοροποιήσουν τους τομείς συνεργασίας", δήλωσε ο Γκόκσου, προσθέτοντας ότι αναμένεται να υπογραφούν αρκετές νέες συμφωνίες στην επερχόμενη σύνοδο.

Μια δήλωση που εξέδωσε το δικαστήριο του Εμίρη δήλωσε ότι "η έκτη σύνοδος θα ασχοληθεί με τρόπους για την εδραίωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και την ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εκτός από την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών και μνημονίων συμφωνίας".

Στο Κατάρ, ωστόσο, έχουν αρχίσει να αμφισβητούν κατά πόσον ο όρος "στρατηγική εταιρική σχέση" είναι ακριβής. Έχουν αρχίσει να βλέπουν τους ασυνήθιστους δεσμούς μεταξύ της χώρας τους και της Άγκυρας ως άνισους και αισθάνονται ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το Κατάρ για τον πλούτο του, αφού το ενθαρρύνει να απομονωθεί από το περιβάλλον του Αραβικού Κόλπου

Σημειώνουν ότι οι επερχόμενες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να παγιδεύσει το Κατάρ, ώστε να είναι απόλυτα δεσμευμένο στη σχέση του με την Άγκυρα.

Με την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών, λένε, το Κατάρ δε θα μπορέσει να αλλάξει πορεία στο μέλλον και να ανακουφίσει το μεγάλο οικονομικό βάρος που φέρει λόγω της σχέσης του με την Τουρκία και της συμμετοχής του σε ξένες συγκρούσεις για τις οποίες η Ντόχα μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον της.

Ο Τούρκος πρεσβευτής αποκάλυψε ότι περισσότερες από οκτώ νέες συμφωνίες θα υπογραφούν μεταξύ της χώρας του και του Κατάρ κατά τη διάρκεια της έκτης συνεδρίασης της κοινής Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, ο Goksu δήλωσε: "Οι συμφωνίες καλύπτουν μια σειρά τομέων όπως η αμυντική στρατιωτική συνεργασία, η οικονομική και βιομηχανική συνεργασία, εκτός από τον τομέα του διεθνούς εμπορίου, των ελεύθερων ζωνών και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, καθώς και μια συμφωνία στον τομέα των ισλαμικών, θρησκευτικών και Οικογενειακών Υποθέσεων”.

Αποκάλυψε επίσης ότι " δύο νέες επενδύσεις από το Κατάρ στην Τουρκία θα υπογραφούν επίσημα, μία στον τομέα των θαλάσσιων λιμένων και η άλλη είναι μια τεράστια επένδυση σε ένα από τα γνωστά μεγάλα εμπορικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης”.

Η Ανώτατη Στρατηγική Επιτροπή Τουρκίας-Κατάρ ιδρύθηκε το 2014 και η Ντόχα φιλοξένησε την πρώτη συνεδρίασή της το Δεκέμβριο του επόμενου έτους. Μέχρι στιγμής, οι συναντήσεις Κατάρ-Τουρκίας είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή 52 συμφωνιών σε διάφορους τομείς.

"Η Επιτροπή, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε συνόδων, συνέβαλε στη μεταφορά των διμερών σχέσεων στις τάξεις μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης", δήλωσε ο Goksu.

Μεταξύ των συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν είναι μια συμφωνία για "κοινές δραστηριότητες προώθησης στον τομέα των ελεύθερων ζωνών", δήλωσε ο Goksu.

Ο Τούρκος πρεσβευτής εξήγησε ότι "η ύπαρξη τουρκικής ελεύθερης ζώνης στο Κατάρ θα αποτελέσει σημαντική καμπή για τις μοναδικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και θα συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερων τουρκικών επενδύσεων στο Κατάρ και στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης".

Σημείωσε ότι το Κατάρ είναι χώρα εισαγωγής εργατικού δυναμικού, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τις οποίες μιλάει ο Πρέσβης θα ωφελήσουν μόνο το τουρκικό εργατικό δυναμικό.

Σε μια σαφή ένδειξη για το πώς η Τουρκία επωφελείται από την "εταιρική σχέση" της με το Κατάρ, ο Goksu δήλωσε ότι οι τουρκικές εξαγωγές προς το Κατάρ έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και ότι ο συνολικός όγκος συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ ανήλθε σε 2,24 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Η όρεξη της Τουρκίας για τα χρήματα του Κατάρ αποκαλύπτει την έκταση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail