Ενβέρ Χότζα: Ο Αλβανός «Στάλιν» των Βαλκανίων

Η 40χρονη περίοδος της εξουσίας του Χότζα χαρακτηριζόταν πολιτικά από την εξάλειψη της αντιπολίτευσης, ευρεία χρήση της θανατικής ποινής ή πολύχρονων ποινών φυλάκισης για τους πολιτικούς του αντιπάλους και απελάσεις από τα σπίτια, όπου ζούσαν οι οικογένειές τους, και φυλάκισή τους σε απομακρυσμένα χωριά, που ελέγχονταν αυστηρά από την αστυνομία και τη μυστική αστυνομία (Σιγκουρίμι). 

Η κυβέρνησή του χαρακτηριζόταν επίσης από Σταλινικές μεθόδους εξόντωσης των συνεργατών του, που απειλούσαν την εξουσία του.

Ο ηγέτης της Αλβανίας δεν δίστασε να προχωρήσει σε φυλακίσεις και σε εκτελέσεις ανθρώπων που θεωρούσε αυτός ότι αποτελούσαν απειλή. Από την αρχή της διακυβέρνησης του κυνηγάει πολιτικούς του αντιπάλους, φιλοβασιλικούς και δωσίλογους. 

Ενώ όσο περνάνε τα χρονιά και εδραιώνεται ακόμα περισσότερο η εξουσία του αρχίζει να θεωρεί εχθρούς ακόμα και παλαιούς του συνεργάτες και συναγωνιστές. 

Με αποκορύφωμα τον φίλο και στενό συνεργάτη, και μέχρι τότε πρωθυπουργό της Αλβανίας Μεχμέτ Σέχου, ο οποίος ‘’αυτοκτόνησε’’, ενώ ο Χότζα φυλάκισε και εξόρισε την οικογένεια του.

Δείτε το βίντεο από το Lab of History:


 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail